Biz - B92.net

MMF: Uštede ili rez plata i penzija

Beograd -- Predstavnici misije MMF poručili su vlastima u Srbiji da su potrebne ili uštede od 400 miliona evra ili smanjenje penzija i plata, tvrdi "Privredni pregled".

Izvor: B92, Beta, Privredni pregled
Podeli

Nakon 15-dnevnog snimanja stanja, tim MMF na čelu sa Zuzanom Murgasovom, iako se nije zvanično oglašavao, bio je jasan u svojim porukama.

"Privredni pregled" nezvanično saznaje od učesnika pregovora koji su uvertira u narednu rundu prediviđenu za mesec, moguće i dva, da je jedna od glavnih preporuka i dalje uštede u budžetu i smanjenje javne potrošnje.

Po tvrdnjama izvora lista, ukoliko se rebalansom budžeta i drugim merama ne predvide i ne ostvare uštede od 400 miliona evra i predviđeni finansijski i realni rezovi, alternativa i sledeći korak treba da bude snižavanje plata u javnom sektoru i penzija za 10 procenata, poručili su stručnjaci MMF-a.

"Da li će se, koliko i na kojim stavkama "kresati" troškovi nije još uvek precizirano, ali se očekuje, da se ova tajna razotkrije za nekoliko nedelja kada i predlog rebalansa deficitarne državne kase bude na vidiku. Koliko će na ovaj proces uticati i kadrovsko prekomponovanje vlade i ministarstava, još nije izvesno. Tu je i bezbroj teških pitanja na koja ni ekonomska struka ni lideri finansijske politike još nemaju jasan odgovor", piše list.

Kako je "Privrednom pregledu" potvrđeno iz pouzdanih izvora, stezanje kaiša je jedan od ključnih uslova koje je MMF kandidovao za odobravanje novog aranžmana Srbiji, finansijskog ili iz predostrožnosti, odnosno povoljnog kredita Svetske banke od oko 450 miliona dinara.

Sloga: Objaviti uslove MMF

Udruženje sidnikata Srbije "Sloga" danas je zatražilo od Vlade Srbije da objavi koje uslove postavlja MMF da bi sa Srbijom ugovorio novi aranžman.

"Izražavamo bojazan da će sadašnji i budući penzioneri platiti ceh preduzeća u restrukturiranju, jer je očigledna namera buduće vlade da jedino ustupcima u penzijskoj reformi obezbedi potreban novac od MMF-a kojim bi se ekspresno završio proces gašenja tih preduzeća uz otpuštanje radnika uz minimalne otpremnine", ističe se u saopštenju "Sloge".

Taj sindikat od buduće vlade očekuje da kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara iskoristi za sanaciju preduzeća u restruktuiranju, a ne da se za te namene zadužuje kod MMF-a koji, kako je navedno, Srbiji postavlja "ucenjivačke zahteve".

"Od Srbije MMF traži da penzije padnu ispod 50 odsto, odnosno na nivo od 43,3 odsto prosečne zarade, zahteva se dodatno pooštravanje uslova za odlazak u penziju, posebno žena, da se gornja granica podigne na 65, a za par godina i na 67 godina za oba pola", piše u saopštenju "Sloge".

"Sloga" je na proteklim izborima nastupila na listi sa Demokratskom strankom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.