Još jedna firma u Srbiji radnicima plaća vakcinisanje: Svetski trend širi se i kod nas VIDEO

Posle firme u Paraćinu u kojoj radnici za vakcinisanje protiv korone dobijaju novčanu nagradu, i firma iz Gornjeg Milanovca počela je sa istom praksom.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 18.03.2021.

12:43

Još jedna firma u Srbiji radnicima plaća vakcinisanje: Svetski trend širi se i kod nas VIDEO
Foto: Depositphotos/serrnovik

Menadžment preduzeća "Foka", koje se duže od 20 godina bavi proizvodnjom ambalaže, doneo je odluku da radnicima sa potvrdom o vakcinaciji ili revakcinaciji da po 5.000 dinara, piše Blic.

"U cilju borbe protiv pandemije COVID-19, rukovodstvo preduzeća je donelo Odluku da stimuliše sve zaposlene koji se vakcinišu nekom od raspoloživih vakcina u Republici Srbiji. Svi zaposleni koji do 15. 4. 2021. u kadrovsku službu donesu potvrdu o vakcinaciji ili revakcinaciji biće finansijski stimulisani sa 5.000 dinara", navodi se u odluci firme koju je objavila Fejsbuk stranica "1 od 5 miliona Gornji Milanovac".

Prethodno je firma iz Paraćina "Ljuba Invest" odlučila da svakog radnika koji se vakciniše protiv korona virusa do 15. aprila, nagradi sa 6.000 dinara, i to je trend koji se u svetu pojavio pre oko dva meseca i za koji smo verovali da će teško doći i u Srbiju.

"Radnici do 40 godina starosti dobiće po 6.000, a preko 40 godina po 4.000 dinara", stoji u odluci paraćinske firme, uz napomenu da "naknadu daje poslodavac". U odluci stoji i da je poslodavac donosi u cilju podsticanja zaposlenih na dobrovoljno vakcinisanje, ali ovakav potez, priznaju mnogi menadžeri u Srbiji, ima i svoju drugu stranu.

U pojedinim momentima firme su zbog radnika na bolovanju bile potpuno paralisane. Negde su stajale i cele linije, u nekim sektorima značajno je trpelo ugovaranje novih poslova, a nije bila retkost da manji privrednici i preduzetnici, zbog nedostatka kadrova, i potpuno obustave rad.

Danas, u najvećem broju firmi tvrde da imaju oko 50 odsto vakcinisanih od ukupnog broja radnika i to je neki prosek, generalno za sve velike sisteme u Srbiji, privatne ili državne, piše list.

"I u takvim okolnostima, plaćanje radnika da se vakcinišu nije nerazumam potez. Činjenica jeste da su mnogi građani na granici odluke da li se vakcinisati ili ne, i njima često presudan faktor može biti novčana nagrada. Istina, nije to neki novac u Srbiji, ali je činjenica da ovakvu praksu primenjuju mnogi poslodavci u svetu", kažu u jednoj domaćoj firmi.

U svetu nagrada i do 500 dolara

U svetu su firme spremne da radnicima za vakcinisanje daju i do 500 dolara za vakcinisanje. Pojedine kompanije umesto novca nude i podsticaje u vidu dodatnih slobodnih dana, vaučera ili velnes programa za svoje zaposlene.

Jedan veliki trgovinski lanac, koji je poznat i građanima u Srbiji, ponudio je nedavno naknadu od 200 dolara svim zaposlenima u SAD koji se vakcinišu protiv kovida-19.

Prethodno su slične poteze povukle i kompanije, poput Aldija i Dolar Dženerala, kao i kompanije za dostavu namirnica Instakart.

Više o pomenutoj firmi iz Paraćina poslušajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: