Biz - B92.net

Gružanski koridor će imati mogućnost proširenja kao za auto-put?

Ministarstvo saobraćaja stavilo je na rani javni uvid prostorni plan područja posebne namene Gružanskog koridora, tj. brze saobraćajnice Kragujevac-Mrčajevci.

Izvor: eKapija
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/bogdanhoda
Ilustracija: Shutterstock/bogdanhoda

Kako je navedno, za potrebe upućivanja u proceduru ranog javnog uvida predlaže se obuhvat Prostornog plana na delovima teritorija grada Čačka, opštine Knić i grada Kragujevca, i to, na teritoriji Čačka katastarske opštine Katrga i Bresnica, na teritoriji Knića katastarske opštine Bumbarevo Brdo, Guncati, Pretoke, Radmilović, Kusovac, Bečevica, Toponica, Oplanić, Dragušica, Brnjica, Rašković i Vučkovica i na teritoriji grada Kragujevca Goločelo, Đuriselo i Dragobraća.

U dokumentu se navodi da će koridor biti ukupne dužine oko 36,59 kilometara i širine od 50 do 300 metara, sa širinom voznih traka 4x3,50 metara.

Za čitavu trasu brze saobraćajnice planira se i projektuje trasa puta za brzinu od 100 kilometara na sat.

Zanimljivo je da se napominje da će se razmotriti i mogućnost rezervacije prostora u profilu brze saobraćajnice za potencijalnu mogućnost proširenja na autoputski profil, piše Ekapija.

Planirana trasa Gružanskog koridora počinje od planirane petlje (denivelisane raskrsnice) "Dragobraća" (obilaznica grada Kragujevca), pruža se ka zapadu i jugozapadu obilazeći područje vodoakumulacije "Gruža", ukršta se sa postojećim državnim putem IB reda broj 46 (planirana petlja "Bumbarevo Brdo"), ukršta se sa postojećim državnim putem IB reda br. 22 (planirana petlja "Mrčajevci") i dalje ka jugu spaja petljom "Katrga" sa državnim putem IA reda A5 (E-761, M5).

Na mestu ukrštaja sa državnim putem IIB reda broj 380 kod Toponice ostavljena je mogućnost za potencijalnu petlju koja nije predviđena Generalnim projektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.