Srbija

Četvrtak, 04.11.2021.

11:09

Još para od države; nastavljaju se dva velika projekta

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je nova novčana izdvajanja države.

Izvor: Tanjug, B92, TV Prva

Još para od države; nastavljaju se dva velika projekta
Ilustracija: Maja Marjanovic/Shutterstock

Kako je rekla, u cilju povećanja energetske efikasnosti počelo se sa realizacijom projekta zamene stolarije, a potpisani su i ugovori sa 37 opština i gradova za izgradnju solarnih panela na zgradama i kućama.

"Očekujem da ćemo do januara imati panele na oko 500 domaćinstava", rekla je ministarka Mihajlović i naglasila da će se sa ova dva projekta nastaviti i sledećih godina, pa u januaru treba očekivati novi konkurs za zamenu stolarije, a u februaru za solarne panele.

"Građani će plaćati samo fiksni trošak od 700 dinara"

Ona je, gostujući na Televiziji Prva, kazala da je snabdevanje gasom posle bugarske havarije stabilizovano i da je on krenuo juče popodne, te istakla da Srbija u narednih godinu dana mora da proširi svoje skladište gasa u Banatskom Dvoru, kako bi se ovakve situacije u budućnosti lakše prevazišle. Navela je da je optimalni kapacitet ovog skladišta 800 miliona kubnih metara, a sada u njega može da stane 450 miliona, od čega je pola naše a pola Gaspromovo. Mihajlovićeva je ukazala da bi za bolje prevazilaženje ovakvih situacija takođe bilo dobro da Srbija zajedno sa Mađarskom i Bugarskom napravi krizni plan.

Odgovarajući na pitanje kada bi sadašnja globalna cena gasa koja obara sve rekorde, mogla početi da se smanjuje, ministarka je rekla da nije za očekivati da se to desi pre marta ili aprila sledeće godine, dakle ne pre kraja zimske sezone na severnoj hemisferi.

"Ni tada se ne može očekivati da će cene biti kao što su bile 2019. ili 2020. godine, ali ćemo barem imati cene koje su predvidive, za razliku od sada kada se cene menjaju veoma često", objasnila je Zorana Mihajlović.

Kada je reč o ugovoru sa Rusijom o nabavci gasa koji ističe u decembru istakla je da se vode pregovori o novom ugovoru, a da će se više detalja znati posle sastanka predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, ali da ona očekuje uspešan i dugoročan ugovor.

Vučić: Nisam verovao; zamoliću Putina da nam pomogne

"Ne očekujem da ćemo imati tako povoljan ugovor kao što je ovaj sadašnji ali očekujem da ćemo imati sigurno snadbevanje gasom, a to je za nas najvažnije", navela je ona.

Ocenila je da će Srbija iz sadašnje opšte energetske krize izaći sa činjenicom da ima dovoljno i energije i energenata i naglasila da do kraja grejne sezone neće biti povećavane cene energenata za domaćinstva.

Što se privrede tiče, one se menjaju kako ističu ugovori preduzeća sa Elektroprivredom Srbije. Prema njenim rečima to diže troskove privredi i tražiće se načini da joj se pomogne ali bi i privrednici, kako je naglasila, mogli da se uključe u proizvodnju energije, da se prave mini solarne elektrane i da privreda bude samodovoljna. Istakla je da zakonski uslovi za to postoje i da samo treba krenuti u realizaciju.

"Srbija mora da bude sto više samodovoljna, da imamo dovoljno gasa, struje i da se naše toplane prebacuju na biomasu i obnovljive izvore energije", naglasila je ministarka Mihajlović.

Navela je da ne bi trebalo bežati ni od nuklearne energije o kojoj se u poslednje vreme sve više priča i da bi valjalo ponovo izučavati ovu oblast.

Da li će Srbija dobiti nuklearku? Postoje dve mogućnosti

Godinu koja se polako završava ocenila je uspešnom sa stanovišta ministarstva koje vodi, jer su doneti važni zakoni iz ove oblasti.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: