Vučić: Za dva sata; nema tih kola koja danas to mogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će se od Beograda do Niša stizati za dva sata.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.09.2021.

11:00

Vučić: Za dva sata; nema tih kola koja danas to mogu
Foto: Printskrin, Instagram/buducnostsrbijeav

On je u mestu Donje Međurovo sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen otvorio radove na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš–Brestovac, koja se nalazi na međunarodnom železničkom Koridoru 10. Oni su prisustvovali i potpisivanju Ugovora između Koridora Srbije i Konzorcijuma Strabag AG i Strabag d.o.o. Beograd o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1.

Prenos ste mogli da pratite na B92.net. Predsednik Vučić najavio je danas da očekuje da će uskoro biti potpisan ugovor i za izgradnju pruge između Beograda i Niša.

"Od Beograda do Niša će se vozom stizati za dva sata. Nema tih kola koja danas to mogu da izvedu na auto-putu", rekao je.

Ocenio je da je današnja poseta Ursule fon der Lajen istorijska.

"Danas se nalazimo ovde gde će biti urađena pruga od 23 kilometra, koju će 75 posto svojim novcem da finansira Evropska unija. To je za nas ogroman novac. Ova pruga spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem, dalje do Severne Makedonije... Takođe, ugovor koji smo potpisali sa Štrabagom - to je nešto o čemu smo maštali", kazao je predsednik Vučić.

On je dodao da je bio kritikovan zbog ideje o izgradnju Auto-puta mira.

"Ja mislim da je taj auto-put od suštinskog značaja za naše odnose sa Albancima. Danas je potpisan ugovor za prvih pet i po kilometara", napomenuo je on.

Investitori neće da dođu ako nema auto-puta, naglasio je predsednik. Radovi za koje je danas potpisan ugovor, najavo je, počinju 1. novembra.

"Niš nam postaje centar, središte svih balkanskih koridora, balkanska raskrsnica, zahvaljući Evropskoj uniji. Ali moramo još da ulažemo u Niš, da bi on mogao da stiže, prestiže i nekad zaista i prestigne Novi Sad i Beograd", poručio je Vučić.

Napomenuo je da se danas govori o stotinama miliona evra koje nam Evropska unija daje na poklon za infrastrukturne projekte.
O deonici auto-puta Merošina – Merošina 1

Deonica Merošina - Merošina 1, deo je budućeg auto-puta Niš-Pločnik-Merdare, a ugovore su danas potpisali direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i direktor ogranka za građevinske poslove firme Štrabag Dragan Ršumov.

Dužina deonice planirane za izgradnju autoputa u prvoj fazi iznosi 32. 6 km na potezu od Merošine kod Niša do Beloljina kod Pločnika. Deonica je izuzetno kompleksna jer obuhvata šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova.

Deonica je podeljena na pet pod-deonica i to: petlja Merošina – petlja Merošina 1; petlja Merošina 1 – petlja Prokuplje (istok); petlja Prokuplje (istok) – petlja Prokuplje (zapad); petlja Prokuplje (zapad) – petlja Beloljin i petlja Beloljin – Pločnik. Vrednost deonice radova od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara iznosi 255 miliona evra.

Datum početka radova je 1. novembar 2021. godine za 1. pod-deonicu dužine 5,5 km, za koju je danas potpisan ugovor, a izgradnja ostalih pod-deonica ide sukcesivno.

O železničkoj deonici Niš–Brestovac

Ukupna vrednost modernizacije železničke deonice Niš-Brestovac iznosi 59,9 miliona evra, a 85 odsto se finansira iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda IPA 2015, a 15 odsto budžeta Srbije. Finansijski sporazum sa Evropskom komisijom za IPA 2015, potpisan je decembra 2016. godine, a planirani rok za završetak radova je jun 2023. godine.

Železnička deonica pripada južnom delu panevropskog Koridora 10 i od velikog je značaja za regionalni i međunarodni saobraćaj. Taj projekat ima za cilj razvoj železničke infrastrukture na toj deonici, i to za brzinu do 120 km/h, kao i integraciju najvažnije međunarodne železnicke pruge panevropskog Koridora 10 kroz Srbiju, kojoj pripada i deonica Niš-Brestovac.

Projekat podrazumeva rekonstrukciju i modernizaciju donjeg i gornjeg stroja, pojedinih staničnih koloseka i perona, kao i putnih prelaza, zatim rekonstrukciju i modernizaciju vodova (kontaktne mreže) i napajanja električnom energijom, rekonstrukciju i modernizaciju signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih instalacija, kao i mostova i propusta, zaštite voda i odvodnjavanja koloseka i stanica.

Postojeća magistralna pruga Beograd-Niš deo je međunarodnog Koridora 10 koji povezuje centralnu i zapadnu Evropu sa Grčkom, Turskom i Bliskim Istokom. Procenjena vrednost modernizacije čitave pruge Beograd-Niš je oko 1,8 milijardi evra, a dužina pruge je 228 kilometara.

Cilj modernizacije železničke infrastrukture na Koridoru 10 kroz Srbiju je rekonstrukcija postojećih pruga i dogradnja drugog koloseka na deonicama gde su izgrađene jednokolosečne pruge. Taj zadatak je jedan od državnih prioriteta u izgradnji saobraćajne infrastrukture na teritoriji Srbije.

Modernizovana pruga treba da ispuni zahteve definisane međunarodnim sporazumima (AGC, AGTC, SEECP). Rekonstruisana i modernizovana pruga za mešoviti putnički i teretni saobraćaj treba da bude opremljena savremenim uređajima ERTMS (ETCS-L 2, GSM-R) i druge karakteristike u skladu sa zahtevima interoperabilnosti (TSI). Rekonstruisana pruga omogućiće da vreme putovanja između Beograda i Niša bude manje od dva časa.

Pored brzine, savremena dvokolosečna pruga omogući će visok nivo bezbednosti, kapaciteta i komfora u prevozu putnika i robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: