Kako napreduju radovi na Moravskom koridoru? Biće najširi auto-put u Srbiji VIDEO

U Srbiji se trenutno gradi 1.200 kilometara puteva. Najveće gradilište je Moravski koridor, a gradi ga više od 2.000 radnika.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.09.2021.

15:32

Kako napreduju radovi na Moravskom koridoru? Biće najširi auto-put u Srbiji VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Na trasi auto-puta biće izgrađeno 99 mostova, nadvožnjaka i podvožnjaka.

Ekipa Tv Prva posetila je deo gradilišta kod Stalaća, gde se privodi kraju izgradnja mosta preko Južne Morave.

29. betonska greda od ukupno 42 postavljena je na mostu preko Južne Morave. Novi auto-put premostiće tri Morave.

"Mi imamo dobru dinamiku. Moramo da radimo još jače. Nije to ništa za vas. Završićemo to...", rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u razgovoru sa inženjerima na Moravskom koridoru.

Zadovoljni su i građani koji žive u mestima pored sadašnjeg puta Pojate–Preljina. Tim putem na nekoliko metara od kuća dnevno prođe oko 10.000 automobila i kamiona.

Moravski koridor biće dug 112 kilometara. Povezivaće Rasinski, Raški i Moravički okrug sa koridorima 10 i 11. Na tom području živi 500.000 ljudi.

"Svima je već jasno da je Srbija najveće gradilište u ovom delu Evrope. Mi praktično danas nemamo nezaposlenog građevinskog radnika i svako može da nađe posao na jednom od 80.000 gradilišta, koliko ih je sada aktivno u Srbiji. Ovaj auto-put će nam omogućiti da uradimo nešto o čemu nismo ni sanjali", rekao je ministar Momirović.

Moravski koridor biće najširi auto-put od 30 metara. Pored njega se grade sistemi za odbranu od poplava i biće potpuno digitalizovan.

"Kroz tu komponentu digitalnog koridora mi ćemo imati apsolutno praćenje svih aktivnosti i svog stanja na auto-putu i signalizaciju i mogućnost da upozorimo vozače blagovremeno o svim dešavanjima duž čitave trase auto-puta", rekao je direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Prema planu, prvo će biti izgrađena deonica od 28 kilometara od Pojata do Kruševca. Radove izvodi američko-turska kompanija Behtel Enka.

Za četiri do šest meseci deonica od Pojata do Kruševca biće završena. Kompletan Moravski koridor biće gotov za dve do dve i po godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: