"Biće mnogo pogodnosti za ljude, bez obzira na naciju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dobre vesti za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 28.07.2021.

18:55

Foto: Printskrin, Instagram/buducnostsrbijeav

"Biće mnogo pogodnosti za ljude, bez obzira na naciju kojoj pripadaju u ove tri zemlje", kazao je Vučić danas tokom boravka u Skoplju.

On se, naime, večeras sastao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, u okviru regionalne inicijative "Mini-Šengen". Vučić, Rama i Zaev održali su neformalni sastanak u hotelu Aleksandar palas, gde su razgovarali o predstojećim aktivnostima u okviru "Mini-Šengena".

Predsednik se osvrnuo i na činjenicu da se građanima Srbije izdaju kartice za besplatan prolazak kroz Severnu Makedoniju tokom letnje sezone. Podsetimo, Vlada Severne Makedonije donela je odluku o izdavanju tih kartica za srpske turiste u znak zahvalnosti za donirane vakcine.

"Ne morate zbog vakcina da plaćate to. To nekome zvuči kao sitnica, ali ljudi vide dobre stvari", naglasio je.

Važno je, kaže predsednik, da radimo zajedno i da naučimo da živimo jedni sa drugima.

Podsetimo, Vučić se prethodno obratio medijima i najavio da će sutra biti obelodanjeno novo ime regionalne inicijative koja je do sada bila poznata kao "Mini-Šengen", kao i da će sutra biti potpisana tri sporazuma koji će doneti promene nabolje u regionu. Na regionalnom ekonomskom forumu će biti potpisana tri dokumenta: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, zatim Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB i Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB.

Vučić je rekao da će već večeras imati prve sastanke i radnu večeru, kao i da će se sutra sastati sa privrednicima.

Predsednik Srbije će sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati sutra na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Skoplju će biti održan veliki poslovni foruma koji će okupiti oko 350 kompanija sa ZB, a očekuje se više od 400 bilateralnih sastanaka privrednika.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na ZB okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, međunarodnih delegacija i asocijacija. Najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, automobilske i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: