Evropljani oduševljeni srpskim knedlama sa šljivama: Domaći brend osvaja strano tržište

Čačak -- Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Shutterstock/Izabela23
Foto: Shutterstock/Izabela23

Da su koristi višestruko veće ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu - potvrdio je i resorni ministar Branislav Nedimović.

"Poenta je da se iskoristi ono što su nam Bog i majka priroda dali. Da ne izvozimo kukuruz kamionima i voće u sirovom stanju. Preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod koji je konkurentan kako na evropskom tako i na svetskom tržištu, a zarada je i do tri puta na taj način veća“, izjavio je Nedimović za Rinu.

Prilikom posete Čačku obišao je kompaniju "Moka", koja je osmislila jedinstven proizvod, u kom su se spojili srpska tradicija i inovativnost.

"Oni su plasirali knedle sa šljivama, po staroj srpskoj recepturi uz domaće sirovine. Za samo par minuta imate gotov specijalitet i to je ono što strani kupci traže. To je na neki način revolucija u prehrambenoj industriji. Neophodno je i da naši proizvođači budu konkurentni na stranom tržištu, stoga Vlada RS podstiče ulaganja u modernizaciju tehnologije, kupovinu i nabavku savremene opreme“, kaže Nedimović.

Čačanska kompanija je najbolji primer za to koliko je važno ulagati u opremu, jer je nakon nabavke novih mašina udvostručila proizvodnju. Od 10.000 tona, sada se očekuje povećanje kapaciteta na 20.000 tona. Na mesečnom nivou proizvodi čak 500 tona knedli, sa različitim vrstama punjenja i utroši oko 2.000 tona voća godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu