Zlatnih 6 godina za srpsko gvožđe

Proizvodnja osnovnih metala u Srbiji imala je vanredno brz rast pošto je kineska kompanija preuzela Smederevsku železaru.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA, FRIEDEMANN VOGEL
Ilustracija: EPA, FRIEDEMANN VOGEL

Plemeniti metal prvi put u istoriji preko 3.000 $ za uncu

Ekstremno redak metal ostavlja sve za sobom - pa i bitkoin

Kako se navodi u najnovijem izdanju MAT-a (Makroekonomske analize i trendovi), vrednost trenda proizvodnje ove oblasti je, od početka 2013. do maja 2019, povećana 2,7 puta.

Stručnjaci navode da je osnovni faktor ovog rasta bio ulazak kineske firme u vlasništvo Železare.

"Problemi su nastali tokom 2019. godine. Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura u periodu januar-septembar je bila na nivou iz devetomesečnog perioda prethodne godine. Ako se ima u vidu i veliki pad vrednosti izvoza osnovnih metala, nameće se zaključak da je u pitanju suočavanje sa uvoznim kvotama za čelik koje je uvela EU", piše u pomenutoj publikaciji.

Od oktobra 2019. proizvodnja oblasti je počela da se obrušava i to je, kako se navodi, pojačano pandemijom.

"Na početku 2021. počeo je blagi oporavak, ali do marta 2021. vrednost trenda nije ni izbliza dostigla vrednosti iz 2018. i 2019. godine (dostgla je vrednost iz oktobra 2017. godine). Ni struktura tog porasta nije u korist ekspanzije proizvodnje čelika: u januaru i februaru proizvodnja grane proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura imala je međugodišnji pad, porast proizvodnje cele oblasti u tom periodu zasnivao se na porastu proizvodnje plemenitih i ostalih obojenih metala", dodaje se.

Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura međugodišnje je povećana tek u martu (za 5,6%), ali je osnov za visok porast proizvodnje cele oblasti osnovnih metala u martu (16,6%) bio porast u granama proizvodnja ostalih proizvoda primarne prerade čelika i proizvodnja plemenitih i ostalih obojenih metala (u oba slučaja oko 40%), zaključak je stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu