Srbija u prednosti: Čak pet zemalja oko nas nema ovakvu fabriku

Značajan izvozni potencijal su tržišta u okruženju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Cena jedne od osnovnih namirnica u Srbiji preti da poleti, razmišlja se o suspenziji carina

Šećerane u Srbiji imaju značajan izvozni potencijal na okolna tržišta, a za očuvanje proizvodnje i uspešnu tržišnu utakmicu ključna je opredeljenost za povećanje produktivnosti, navodi se u sektorskoj analizi stanja konkurencije na tržištima šećerne repe i šećera u Srbiji koju je sačinila Komisija za zaštitu konkurencije (KZK).

"Ključna je opredeljenost šećerana da u izmenjenim okolnostima na tržištu šećera u Evropi, povećaju svoju produktivnost, kako bi uspešno konkurisali evropskim i svetskim proizvođačima", navodi KZK u zaključku analize rađene za trogodišnji period od 2017. do 2019. godine.

Značajan izvozni potencijal za šećer su tržišta u okruženju, a KZK ističe da je neophodno makar održati trenutno stanje kapaciteta i sprečiti trend gašenja šećerana u Srbiji.

Smanjena proizvodnja

Za period od 2017. do 2019. godine na tržištu proizvodnje šećerne repe karateristično je smanjenje zasejanih površina i smanjena proizvodnja repe sa 2,5 miliona tona na 2,3 miliona tona, kao i istovremeni rast prinosa sa 46,7 na 54,2 tone po hektaru.

EU je 2017. godine liberalizovala svoje tržište za šećer od trske pa je i u EU zemljama smanjena površina pod repom.

U Srbiji otkupljivači su Sunoko grupa (šećerane u Kovačici, Pećincima, Vrbasu i Senti), i Helenik grupa (šećerane u Crvenki i Žablju) a količine koje su otkupili pale su sa 2,1 milion tona u 2017. na 1,16 miliona tona u 2019. godini.

Duopol

Kako Sunoko preradi 70-80 procenata repe, a Helenik 20-30 posto, KZK je navela da tržište proizvodnje šećera u Srbiji ima visok stepen koncentrisanosti, i da je po strukturi duopol.

KZK navodi da je u period od tri godine proizvodnja šećera u Srbiji prepolovljena, sa pola miliona tona iz 2017. na 250.000 tona u 2019. godini.

Navodi i da su u 2019. bile aktivne samo četiri šećerane u Srbiji, a kao trend ističe da je u zemljama EU za nešto više od 10 godina ugašeno više od 80 šećerana.

Uvoz šećera u Srbiju je zanemarljiv zbog zaštite kroz kvote i prelevmane, dok je prosečna godišnja potrošnja kod nas 250.000 tona, i kako se navodi, u padu je.

Dodaje se da je više od pola domaćeg tržišta šećera na početku držao Helenik, a da na kraju analiziranog perioda drži Sunoko.

Ilustracija: Depositphotos, anekoho
Ilustracija: Depositphotos, anekoho

Verujem u "mejd in Srbija", onako kako smo uvek verovali u "mejd in Džermani" VIDEO

U okolini nema šećerana

Značajne količine šećera iz Srbije izvoze se u EU i zemlje CEFTA, jer u Mađarskoj, Bugarskoj, BiH, Makedoniji i Albaniji - nema šećerana.

Blizinu Srbije tim tržištima KZK ocenjuje kao komparativnu prednost.

Rabatna politika u prodaji šećera i rabatna šema generalno nisu izazvale zabrinutost KZK sa aspekta politike zaštite konkurencije.

Cene

Konstatuje se i da šećerane kao glavni razlog većih veleprodajnih cena u Srbiji od izvoznih za EU i CEFTA navode postojanje velikih zaliha šećera iz prethodnog perioda pre 2017, kada je bila i veća proizvodnja.

KZK navodi da je analizom utvrđeno da su maloprodajne cene šećera u bližem i daljem okruženju više od maloprodajnih u Srbiji, te da se ne može govoriti o negativnim efektima koje ova okolnost na veleprodajnom tržištu ima na maloprodajno tržište šećera.

KZK očekuje da u narednom periodu konkurentski pritisak izvrši i uvoz šećera iz EU i Rusije, a kao prepreke za uvoz iz zemalja EU ističe dažbine i kvote.

Sektorsku analizu KZK je preduzeo jer je u 2020. godini najavljeno da će se šećer u Srbiji proizvoditi u samo četiri šećerane.

To je bilo uslovljeno smanjenim površinama pod repom, te prodajom Fabrike šećera TE-TO Senta i najavom da šećerana u Žablju te godine neće raditi.

Državni podsticaji po hektaru repe u 2019. godini bili su ukupno 5.200 dinara, a KZK navodi da su u zemljama EU i do 10 puta veći.

Bescarinski izvoz srpskog šećera u EU bio je ograničen kvotom od 181.000 tona godišnje, dok za izvoz u zemlje CEFTA nema ograničenja.

Zaštita od uvoznog šećera ostvarivana je od 12 dinara po kilogramu prelevmana za robu sa tržišta EU i 16 dinara za zemlje van EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu