Niži računi i do 20 odsto: Moći ćete da uzmete novu stolariju - za duplo manje para VIDEO

Beograd -- Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović govorila je za TV Prva o pomoći građanima za zamenu stolarije.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Robert Kneschke/Shutterstock
Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

Mihajlovićeva je rekla da će država kroz novu Upravu za eneregetsku efikasnost, koja će biti formirana u junu, pomoći i građanima koji koriste individualna ložišta da pređu na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu.

"Posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja kao što su termoelektrane, treći najveći zagađivač su individualna ložišta, kojih u Srbiji ima oko 1,2 miliona, a u kojima se za sagorevanje koriste i ugalj i mazut, a neretko i guma i plastika. U novim zakonima iz oblasti energetike, biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija. Svesni smo da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga ćemo, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz Upravu za energetsku efikanost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine", rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Prva.

Istražujemo: Može li se stan od 60 kvadrata opremiti stolarijom za 750 evra?

Ona je rekla da će nakon formiranja nove Uprave, lokalne samouprave uraditi pravilnike, a građani će se njima prijavljivati, putem javnih poziva, za subvencije do 50 odsto za povećanje energetske efikasnosti zamenom vrata i prozora, kao i za rešavanje pitanja individualnih ložišta.

"Građani će ove subvencije moći da koriste na celoj teritoriji Srbije i verujemo da u naredne tri godine taj posao može da se završi, što će omogućiti da računi građana budu 15 do 20 odsto niži, bilo za toplotnu ili za električnu energiju", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je cilj zelena Srbija i da 40 odsto energije bude iz obnovljivih izvora, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu