Ministar najavio: Isplata subvencija za petnaestak dana

Beograd -- Ministar Branislav Nedimović najavio je da će subvencije poljoprivrednicima za dizel gorivo od 4.000 dinara po hektaru biti isplaćene za petnaestak dana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic
Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

"To će biti isplaćeno, oko 70 miliona evra u narednih petnaestak dana. Taj novac će biti direktno uplaćen na račune poljoprivrednih gazdinstava, i ne mora niko da se prijavi. Automatski sve dobijaju u skladu sa Registrom poljoprivrednih gazdinstava", naglasio je Nedimović prilikom otvaranja konferencije Agro Belgrade 2021.

On je napomenuo i da se Ministarstvu poljoprivrede niko nije zvanično obratio sa pritužbama zbog toga što nema subvencija za kupovinu dizel goriva pred prolećnu setvu.

Nedimović je rekao da ne zna koja je asocijacija imala takve zamerke, jer ih u Srbiji ima 3.000-4.000, i da je normalno da ljudi reaguju na takve stvari, a zatim objasnio o čemu se radi.

"Mi smo 2019. godine dali jednokratnu subvenciju od 1.200 dinara po hektaru kada je dizel gorivo bilo 169 dinara, a sada je ta litra dizela 16-17 dinara jeftinija. Prošle godine smo isto isplatili uoči korone, jer nismo znali kakva će situacija biti na tržištu energenata. Kasnije je došlo do dramatičnog pada cene dizela i do 30-40 dinara", rekao je Nedimović.

"Ulaganja u poljoprivredu obezbeđuju rast BDP-a"

Pročitajte još:

Šta će biti sa domaćim krompirom? "Da, imamo problem, ali..." VIDEO

Nedimović je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ovog skupa uprkos pandemiji, dodavši da poljioprivreda svojim rezultatima zaslužuje pažnju.

"Mi smo 2020. napravili rekorde i u pogledu spoljotrgovinske razmene, imali smo 4,13 milijardi dolara izvoza, što nismo imali nikad, napravili smo suficit u agrobiznisu za državu od 1,8 milijardi dolara i to je bila jako važna stvar za BDP. Podsetiću vas samo da je pre pet godina taj izvoiz bio negde 2,5 milijarde, tako da je došlo do rasta od preko 60-70 odsto srpskih poljoprivrednih proizvoda i srpske prehrambene industrije", istakao je ministar.

Dodao je da su ove manifestacije samo još jedan način da se pokaže šta to srpski poljoprivredni proizvođač imogu.

Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda MIlinko Veličković rekao je da Beograd iz godine u godinu povećava iznos sredstava namenjen podsticajima u poljoprivredi.

"Subvencije su 2013. iznosile 20 miliona dinara, a ove godine i pored pandemije ukupno ćemo 200 miliona uložiti. Podelićemo 100 traktora u Beogradu, koji posle Vojvodine ima najviše poljoprivrednog zemljišta. Čak 250.000 hektara zemljišta je obradivo, i to nas obavezuje da vodimo računa o poljoprivredi", rekao je Veličković.

On je najavio da će u narednih 10 dana biti raspisana četiri konkursa za podsticaje: za nabavku mašina i traktora, za stočartstvo, odnosno nabavku junica i umatičenih stada ovaca i koza, podsticaj za voćartstvo i povrtatrstvo i za pčelarstvo.

Skupu se video linkom obratila i direktorka USAID Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti, koja je naglasila da se značaj poljoprivrede u Srbiji ogleda u činjenicama da je ona prošle godine činila 15 procenata BDP-a i da je u poljoprivredi angažovano 15 procenata od ukupnog broja zaposlenih.

"Međutim, ima mesta za poboljšanje. Kako bi se ubrzao rast, agrobiznisi mogu da unaprede kvalitet svojih proizvoda, pobojšaju izvoz i osvoje nova tržišta. Lideri na tom putu su proizvođači voća i povrcća, s obzirom na to da potražnja za svežom i zdravom hranom raste globalno", rekla je Pinčotijeva.

Dodala je da zapadna tržišta nude mogućnosti za agrobiznise uz usvajanje novih standarda, inovativnost i stvaranja novih partnestava, u čemu USAID pomaže.

U stručnom delu kjonferencije razgovarano je o perspektivama izvoznih tržišta voća i povrća, potencijalu jabučastog i koštičavog voća i sadnog matarijala, modelima finansiranja agrobiznisa u Srbiji u 2021. i naprednim tehnologijama u voćarstvu i povrtarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu