Upotreba ili zloupotreba zakona? Tuže veterinare jer ne daju podatke o računu za struju VIDEO

Pogledajte koja pitanja ovih dana postavljaju privatnim veterinarima širom Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2021.

10:12

Upotreba ili zloupotreba zakona? Tuže veterinare jer ne daju podatke o računu za struju VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Ukoliko vam ovih dana od nekoga stigne pismo sa neobičnim pitanjima na obrascu "Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja", pre nego što ga bacite, pogledajte da li ste na spisku institucija i preduzeća koja moraju da odgovore na takav zahtev. U protivnom vam sledi tužba.

Umesto da vode računa o zdravlju životinja, veterinari će narednih dana sedeti na optuženičkoj klupi jer jednom fizičkom licu iz Beograda nisu odgovorili na pitanje da li su potpisali ugovor sa snabdevačem električne energije i koliko duguju po računima za struju.

"Ne smatramo da je to informacija od javnog značaja koju građani moraju da znaju, ali nažalost, zakonom je predviđeno da možete postaviti bilo kakvo pitanje onima koji jesu obveznici, čak i koji toalet papir koristite u firmi, i vi ste dužni da odgovorite", kaže za Prvu TV Radoš Railić, doktor veterinarske medicine.

"Da je informacija koju je tražio, koliko smo životinja vakcinisali, ili slično, sigurno bismo se potrudili da mu odgovorimo", kaže Railić

Iako su veterinari privatnici, na spisku poverenika su se našli jer su dobili obavezu umatičenja i vakcinisanja životinja.

"Veliko je pitanje da li ovde govorimo o upotrebi zakona ili njegovoj zloupotrebi", kaže dr Mišo Kolarević, predsednik Veterinarske komore Srbije.

Sa druge strane, tražilac informacioje od javnog značaja, advokat Nenad C. iz Beograda, kaže: "Informacija mi je potrebna zbog analize tržišta električne energije. Voljan sam da povučem prekršajni zahtev, ako postupe po zakonu."

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: