Ministar Mali najavio: Penzije za 5,9% veće od januara, minimalna zarada raste za 6,6%

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali govorio je o rebalansu budžeta za ovu godinu, koji se nalazi na dnevnom redu današnje sednice Narodne skupštine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

On je rekao da je rebalans budžeta, koji se danas nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije, usmeren na jačanje ekonomije i BDP, kao i dodatno jačanje napora u borbi protiv korona virusa.

Mali je gostujući na RTS najavio da se planira deficit od tri odsto, u dogovoru sa MMF, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga. Rekao je da ce od 1. januara biti veće penzije i minimalna zarada, a najavio je i da će se znati koliki će biti rast plata u javnom sektoru.

"Nikada više novca neće ići u kapitalne investicije. 5,9 nam rastu penzije od januara, 6,6 raste minimalna zarada. Ići ćemo brzo sa objavom koliko nam rastu plate u javnom sektoru", najavio je Mali.

Mali je rekao da je javni dug u Srbiji pod kontrolom i da neće preći 60 odsto BDP, za razliku od nekih zemalja u kojima, kako kaže, javni dug ide i preko 150, 200 odsto.

Ministar je istakao i da će Srbija po stopi rasta biti najbolja u Evropi i istakao da će prema projekcijama MMF i Evropske komisije Srbija imati najveći kumulativni rast u naredne tri godine.

"Mi smo vodeći i to kažu i MMF i Evropska komisija... To znači da smo na pravi način sproveli reforme i ojačali našu ekonomiju", rekao je Mali.

On je naveo da je Srbija u prvom rebalansu budžeta, kada je počela pandemija korona virusa, izdvojila ogroman paket pomoći za zdravstvo i za građane, kao i za privredu.

To se pokazalo kao dobar korak, istakao je Mali i dodao da je u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti na istorijski najnižem nivou od 7,3 odsto.

Novim rebalansom je predviđeno da se dodatno ojača i borba protiv korona virusa, kaže Mali.

Izdvojeno je 9 milijardi dinara za završetak izgradnje dve kovid bolnice i njihovo opremanje, za nabavku lekova i druge bolnice, kao i za kapitalne projekte, kao što su završetak obilaznice oko Beograda i Moravski koridor

Predviđeno je i 5,1 milijarda za poljoprivrednike, kao i po 10.000 dinara za sve zdravstvene radnike.

Mali je za RTS rekao da za desetak dana pred Vladu stiže i novi budzet.

Dodao je da se planira deficit od tri odsto u dogovoru sa MMF-om, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga.

Najavio je i rekordan iznos novca za kapitalne investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu