"Svračkovo" najveća investicija u zapadnom delu Srbije

Arilje -- Od početka gradnje brane i akumulacije "Arilje – profil Svračkovo" 2012. ovo će biti najuspešnija neimarska godina.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Najveća investicija u zapadnom delu Srbije (61,65 miliona evra) finansira se uglavnom sredstvima Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede (91 odsto) ali je, iz raznih razloga, svake sezone deo novca ostao neutrošen.

"Od januara do septembra ove godine vrednost izvedenih radova na gradnji brane i akumulacije Arilje – profil Svračkovo dostigla je 400 miliona dinara i do kraja oktobra nadmašićemo ovogodišnji budzet od 417 miliona i to je prvi put od početka radova da se premaši godišnji plan", rekao je za agenciju RINA inženjer Zoran Barać, direktor JP "Rzav" iz Arilja, koje je nosilac investicije.

Radnici i inženjeri preduzeća "Hidrotehnika hidroenergetika" iz Beograda, sa podizvođačima, provodili su ove godine na gradilištu dane i noći, i ekipa 120 radnika, najčešće u dve smene, od 7 do 17 i od 17 da 03 sata, uspela je da obavi zadatke predviđene planom, dovršavanje četiri tunela i obezbeđenje velike kosine na levoj obali ove gorske reke sa besprekornom vodom.

Foto: Rina
Foto: Rina

Ove godine je, tako, završena ulazna građevina optočnog tunela kojim će, već iduće teći čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane. Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metar, do sada je završeno 40 metara a do kraja decembra radnici i mašine stići će i do samog vrha. To je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Pored toga betoniran je energetski, jedan od ukupno četiri tunela, kojim će voda da bude usmerena na turbine nove hidroelektrane, projektovane na ukupnu snagu od 7,2 megavata. Probijen je vertikalni deo tunela za vezu šahtnog preliva i optočnog tunela. Ugrađeno je 49 geotehničkih sidara u stabilizaciji leve planinske obale i svaki od tih metalnih klinova, prečnika 150 milimetara, dugačak je čak 30 metara.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Sada spremamo izvođačke projekte da bismo u sledećoj godini uradili slapište, odnosno izlaz iz velikog optočnog tunela, time konačno skrenuli reku kroz tunel i počeli sa nasipanjem brane", ističe Barać, dodajući da je stepen završenosti ukupnih radova na brani 40 odsto.

strana 1 od 172 idi na stranu