I Rusi tragaju za litijumom, ciljaju na 10 odsto tržišta

Beograd -- Uranium one, deo ruske državne kompanije Rosatom, planira da do 2023. krene u proizvodnju litijuma ciljajući na 9 do 10 odsto tržišta do 2030.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, TTstudio
Foto: Depositphotos, TTstudio

"Razmišljamo o nabavci sirovina u inostranstvu kako bismo se uključili u globalne lance snabdevanja za finalne proizvode kao što su baterije sa lokalnom proizvodnjom u Rusiji", rekao je Sergej Pologorodnik, generelni direkor Joint stock Co. Tenex.

Uranium one aktivno je tragao za litijumom u poslednjim godinama, pa je tako prošle godine potpsiao meomorandum o razumevanju sa kanadskom kompanijom "Wealth minerals" o sticanju 51 odsto udela u projektu u severnom Čileu, piše Raša tudej.

Atakama u Čileu, dom dva najveća proizvođača litijuma u svetu, Albemarle i SQM, poseduje jednu trećinu zaliha tog metala za baterije.

Uranium One je 2019. godine započeo je razgovore i sa "Prospect Resources" iz Australije o kupovini udela u rudniku litijuma u Zimbabveu.

Za Zimbabve je, inače, litijum glavni adut za privljačenje investitora. Namera im je da do 2020. obezbede 10 odsto svetskih potreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu