"Prisustvujemo istoriji": Počelo postavljanje spomenika Stefanu Nemanji FOTO/VIDEO

Beograd -- Na Savskom trgu u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, danas će početi postavljanje prvih delova, odnosno postamenta spomenika Stefanu Nemanji.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Nikola Anđić
Foto: Tanjug, Nikola Anđić

Time će zvanično početi da teče rok od dva meseca da se postavi taj spomenik, čiji je autor ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da danas prisustvujemo istoriji.

"Ovo je dokaz da su Srbi narod sa kulturom i tradicijom", kaže Vesić i dodaje da je sramota što do sada nismo imali spomenik ovom velikanu,

"Podizanjem ovog spomenika počinjemo da pokazujemo poštovanje prema srednjem veku. Ovo je početak drugačijeg razmišljanja o srpskoj istoriji i zato je današnji dan jako važan", rekao je Vesić.

Vesić je naveo da je ovo "spomenik onoga ko nas je zadužio i bez koja ne bismo bili ono što jesmo".

Kako kaže, da je sve bilo po planu, spomenik bi bio postavljen i ranije, ali nas je zadesilo vanredno stanje.

Foto: Tanjug, Nikola Anđić
Foto: Tanjug, Nikola Anđić

Vesić je podsetio da je spomenik visok 28 metara, od kojih će pet biti pod zemljom, a postavljeni su i šipovi dubine 15 metara koji garantuju stabilnost.

Prva četiri kamiona sa delovima spomenika, odnosno delovi za postament, u Beograd su stigli do juče, a kako je za Tanjug tada rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić do 31. avgusta stići će druga četiri kamiona, dok će poslednja dva biti tu do 15. septembra.

U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa našima raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora, Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

"Očekujemo da spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je zaista monumentalan i ponos naše zemlje, bude postavljen do sredine oktobra", rekao je Vesić.

Kako je dodao, rekonstrukcija Savskog trga, na kome će se nalaziti spomenik, biće završena do sredine novembra.

Spomenik Stefanu Nemanji postavlja se na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug, Nikola Anđić
Foto: Tanjug, Nikola Anđić

strana 1 od 170 idi na stranu