Firme zbog epidemije deo proizvodnje usmerile na izradu zaštitne opreme

Žitkovac -- Od izbijanja pandemije kompanije u svetu, ali i Srbiji, potpuno su ili delimično izmenile svoju proizvodnju i kapacitete usmerili na izradu novih proizvoda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images/Sascha Schuermann
Foto: Getty Images/Sascha Schuermann

Najviše je zastupljena proizvodnja zaštitnih maski, odela, respiratora i dezinfekcionih sredstava, kako bi opstali u periodu dok traje globalna epidemija.

Tekstilci u Srbiji su tako sa radnih i zaštitnih uniformi veliki deo svoje proizvodnje prebacili na izradu zaštitnih maski, dok su pojedine firme za proizvodnju alkoholnih pića deo resursa namenili pravljenju medicinskog alkohola za dezinfekciju.

U maloj aleksinačkoj varošici Žitkovac, koja broji nešto više od dve hiljade žitelja, porodično preduzeće za izradu tekstilnih proizvoda "Novitet", polovinu trenutnog poslovanja preusmerilo je za izradu zaštitnih maski, mantila, kombinezona, kapa i kaljača.

"Jedna polovina proizvodnje sada radi zaštitne maske a druga zaštitne kombinezone, mantile, kape i kaljače", navodi zamenik direktora ovog preduzeća Slavica Stoilović

Kako kaže, trenutno im je najveći problem kako doći do neophodnog repromaterijala.

Zainteresovanih kupaca ima, kaže ona, ali zbog toga što repromaterijal više ne mogu da dopreme iz Turske ili Kine, odgovaraju na porudžbine samo u onoj količini za koju mogu da garantuju da će je proizvesti.

Ova firma danas dnevno može da napravi od 6.000 do 8.000 jednokratnih zaštitnih maski koje, kao i drugu zaštitnu opremu, isporučuju medicinskim ustanovama, domovima zdravlja, apotekama, domovima za stara lica...

Uz pomoć Privredne komore Srbije orijentisali su deo proizvodnje i ka Galenici za koju uslužno šiju jednokratne medicinske maske.

strana 1 od 159 idi na stranu