"Investicije održavaju visoke stope rasta"

Beograd -- Centralno pitanje srpske ekonomije više nije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, alexlmx
Foto: Depositphotos, alexlmx

Sada se nameće pitanje kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.

Prošlogodišnji rast, koji je suštinski uzrokovan bumom građevinske industrije i kapitalnim projektom Turski tok, Srbiju pomera napred u poređenju sa zemljama Centralne i Istoče Evrope, rekao je Vlahović za Novosti.

Prema njegovim rečima, ključni preduslov za dostizanje i održavanje visokih stopa rasta jesu investicije i institucije.

"Pri tom, Srbija mora da ima ambicioznu razvojnu agendu koja će omogućiti dostizanje rasta po stopama od sedam odsto godišnje. To bi dovelo do dvostruko većeg BDP u periodu od jedne decenije. Takav rast bi, po nivou standarda stanovništva, snažno približio Srbiju proseku koji danas postoji u EU", rekao je Vlahović.

Pomenuti ambiciozni rast, kako kaže, podrazumeva značajno veći udeo investicija u BDP-u i to do nivoa od 26 odsto, a danas je taj udeo 22 odsto BDP. Navodi da je potrebno i povećati produktivnost, koja je tek trećinu evropskog proseka, a neophodne su i mere na povećanju izvoza, koji je danas oko 40 odsto BDP-a, sa čime je povezan stepen konkurentnosti.

"Programom Srbija 2025, ako dobro razumem, najavljuje se povećanje javnih investicija na više od pet posto BDP-a, što je pozitivno i što je u skladu sa našim preporukama povećanja ukupnnih investicija", rekao je Vlahović,

Pri tome, dodaje, važno je da struktira javnih investicija bude ekonomski produktivna, to jest da budu zastupljena ulaganja koja imaju direktni i indirektni uticaj na ukupnu ekonomsku aktivnost.

Srbija je već regionalni lider u rastu, otvaranju radnih mesta i stranim investcijama. BDP raste po stopi od četiri odsto godišnje, što je, takođe, svrstava među najuspešnije u Evopi.

strana 1 od 152 idi na stranu