Novi podvožnjak u Beogradu: Povezaće Ekonomski fakultet i Bulevar despota Stefana

Cene nekretnina u Beogradu će stagnirati i ne očekujem pad cena stanova, pogotovo ne onih na boljim lokacijama, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

15:51

Novi podvožnjak u Beogradu: Povezaće Ekonomski fakultet i Bulevar despota Stefana
Foto: Depositphotos, stockasso

Govoreći na Petoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture, ocenio je da će padati cene stanova koji se nalaze na lošim pozicijama.

"Cenu kvadrata će održati stanovi koji su na normalnim urbanizovanim teritorijama i koje su gradili investitori koji su vodili računa o planu i projektu", kazao je Stojčić.

Najznačajniji projekat uređenja javnog prostora u Beogradu trenutno je Linijski park, koji će biciklistima i pešacima omogućiti pristup od centra grada do reke Save, dodao je Stojčić.

On je objasnio da je nakon izmeštanja železnice postojao bedem između centralne gradske zone i reke Save, koji je sada uspešno prevaziđen zahvaljujući Linijskom parku.

"Kada smo izmestili Železnicu dobili smo odličan prostor i slična situacija je bila u Njujorku, pa smo takav projekat i još veći ovde uradili, koji je 4,5 kilometara dužine", istakao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, Beograd je jedan od gradova sa najvećim procentom kardiovaskularnih bolesti upravo zbog loših navika građana koji ne pešaće, a ni ne voze bicikle.

"Naše učešće u bicikliranju u Beogradu iznosi svega 0,6 odsto. Novi Sad ima osam odsto, a na primer Kopenhagen 50 odsto. Bilo bi dobro da u budućnosti dostignemo makar pet odsto ljudi koji koriste koriste bicikl", naveo je gradski arhitekta i dodao da u će u Beogradu u narednom periodu biti izgrađen podvožnjak, odnosno tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana.

"To će za petinu smanjiti saobraćaj u centru grada, a upravo ta petina je višak", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: