"Danas imamo najveće plate i penzije u istoriji Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je ovog jutra u jutarnjem programu Prve televizije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

10:35

Foto: Depositphotos, uroszunic

Predsednik je, između ostalog, govorio pozabavio platama u našoj zemlji.

"Lekar je 2008. godine imao platu 611 evra. Danas je ta plata 654 evra", objašnjava Vučić i dodaje da je sramota što mediji podržavaju mlade da odlaze iz zemlje.

Kako je rekao, vidljiva je razlika u platama medicinskih sestara, sa 29.7000 dinara 2011. godine, što je oko 282 evra, na današnjih 403 evra.

"Najveća je sramota to što ih mediji podržavaju i ohrabruju da napuste Srbiju. Stalno pričate o tome koliko je godina Mađarska ispred nas, ali niko ne pominje kojom brzinom ih stižemo", kaže Vučić.

"Ne stojimo u mestu, ne nazadujemo, kao nekada, najbrže napredujemo i bićemo jedan od pet zemalja sa najvećom prosečnom stopom rasta u 2019 godini", istakao je Vučić. Kako je rekao, očekivanja su da prosečan rast bude viši od 4,5, pa i preko pet odsto.

"Mogu da vam obećam da će vam deca biti bezbednija ovde nego u Americi i u Engleskoj, ali ja, a i niko drugi, ne može da im obeća da će imati ogromne plate ako završe fakultet. Ministar u švajcarskoj vladi ima čak sedam sinova. Od svih njih najveće plate ima sin koji je vozač, a ne doktori nauka. Nije fakultet taj koji određuje ko ima veću platu, nego tržište", pojasnio je Vučić i istakao da danas imamo najveće plate i penzije u istoriji Srbije.

Predsednik je, govoreći o penzijama, rekao da one neće moći da se usklađuju samo po "švajcarskom modelu" već da će se uvesti i korektivni model indeksacije primanja za najstarije sugrađane.

Vučić je gostujući na TV Prvoj rekao da će se posebno posvetiti tome da penzije nastave sa rastom.

"Ono što me muči i gde ću posebno da se posvetim, to je kako da nam penzije rastu. Ne može samo 'švajcarski model'. to znači da bi penzioneri živeli bolje ali ne dovoljno bolje. Ne može samo 'švajcarski model', mora da bude korektivni model", napomenuo je Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, inače, početkom decembra prošle godine izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je od 1. januara ove godine uvodena indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj" formuli.

"Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Predsednik je rekao da ne prihvata izmenu statusa za vršioce dužnosti direktora u javnim preduzećima, kako je predložio MMF, jer, ocenjuje, da bi ti "raspušteni direktori" ponovo od javnih preduzeća napravili neprivlačni privatni sektor.

"Oni bi da sve pozapošljavaju u javni sektor i to privatnik ne bi mogao da izdrž pozapošljavaju u javni sektor i a to privatni ne bi mogao da izdrži", rekao je on uz opsaku da se naša javna preduzeća ne vode kao da su privatna firmu, nego kao da je to Alajbegova slama.

Na konstataciju novinara da se pojedini šale da predsednik voli v.d. stanja, Vučić odgovara da on ne voli v.d. stanja, već disciplinu. Upitan da li to znači da neće usvojiti predlog MMF-a da se ukinu v.d. stanja u javnim preduzećima, Vučić kaže da će se taj predlog delimično usvojiti.

"Ipak sam ja gori MMF od MMF-a", rekao je Vučić. Uprkos tome, ocenio je da je MMF uradio dobar posao u Srbiji, da je pomogao našoj zemlji oko kontrole budžeta, da se ne zadužuje previše i kontrolisao da ima određeni procenat plata i penzija u okviru BDP-a.

"Ja sam ih pozvao, molio da dođu i danas su javne finansije uređene, a javni dug spušten sa 79 odsto BDP-a na 50 odsto, dok su investicije sve veće", ukazao je Vučić.

Ističe i da je nezaposlenost ispod 10 odsto i da će, kaže, nastaviti da se spušta.

"Mi ćemo imati problem sa nedostatkom radne snage", ocenjuje Vučić.

"Veliki Šimon Peres, nedavno preminuli, mi je rekao: 'Aleksandre ako uspeš da ubediš radnike u Srbiji da šest sati rade, a dva da uče, da se razumeju u nove tehnologije, robotiku, veštačku inteligenciju i da znaju šta donosi 5G mreža, ali i da ubediš decu da rade dva sata dnevno i šest da uče, samo tako ćete moći da opstanete na tržištu'", rekao je Vučić.

Apropo toga, kaže da Srbija "grabi krupnim koracima napred", a to se može videti, navodi, po izgrađenim putevima i prugama, ali i po platama.
View this post on Instagram

Predsednik Vuèiæ gost je emisije @jutronaprvoj.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: