Đačke ekskurzije: Zašto su preskupe i ko tu najviše profitira? VIDEO

Dan u Novom Sadu košta 3.900 dinara. Dva dana u Bajinoj Bašti 14.900 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

13:00

Đačke ekskurzije: Zašto su preskupe i ko tu najviše profitira? VIDEO
Foto: Depositphotos/stu99

To su samo neke od ponuda za izlete i ekskurzije koje su razredne starešine tokom prvih školskih dana servirale roditeljima beogradskih osnovaca.

Zašto su cene paprene i ko u ovom poslu na đacima profitira?

"Ekskurzije su preskupe, pogotovo za ono što nude", kaže za Prvu TV Aleksandra Mikat, novinarka "Večernjih novosti".

Ona tvrdi da najveći deo troška otpada na dnevnice, zato što je negde u unutrašnjosti čuvanje dece 400 dinara, a ima škola gde je to 1.000 dinara, jer roditelji sami određuju dnevnice na sednicama saveta roditelja.

Prema njenim rečima, najmanje zarađuju agencije. Naime, problem je što na svako dete dođe jedno socijalno ugroženo dete, dođu blizanci, a svaki razred mora da dobije gratis, pa tako roditelj plaća i tom detetu i nastavniku i doktoru. Skuplje je kada su manja odeljenja, a pritom nikad i ne ide 100 odsto dece.

"Prema važećem novom pravilniku o nastavi u prirodi i ekskurzijama, razredna veća određuju gde će se izvoditi ti vidovi nastave, posle nastavničko veće usvaja plan, a saglasnost daje savet roditelja. Prema tome, bez saglasnosti saveta roditelja nema nastave u prirodi", kaže Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović".

Prema njegovim rečima, nije tačno da je najveća cena dnevnice, nju ne određuje nastavnik, već savet roditelja. On kaže da sve ide prema Zakonu o javnim nabavkama: škola raspiše tender, turističke agencije donose ponude, potom komisija koja se obrazuje u školi i u kojoj je obavezno predstavnik saveta roditelja odlučuje čija je ponuda najbolja, a prema zakonu ako je ponuđač ispunio uslove, pobeđuje onaj sa najnižom cenom.

Predrag Jakovljević, vlasnik agencije "Beosonik", ističe da cena zavisi od sadržaja, odnosno od toga šta sve uključuje program ekskurzije. On dodaje da škola pre objavljivanja tendera ispita tržište i postavlja uslove agencijama u pogledu cene.

"Dnevnice nastavnika su uglavnom od 400 do maksimum 600 dinara, ali porez na dnevnice je 58 odsto, doprinosi za PIO i ostalo. Dakle, ti nastavnici se angažuju dodatno po ugovoru o radu i na to se plaćaju sve dažbine. Sve to čini konačnu cenu koju roditelji plaćaju", ističe Jakovljević.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: