Uskoro gradnja Šumadijskog koridora: Vožd Karađorđe proći će kroz rodno selo slavnog vojskovođe

Šumadijski koridor, brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera, povezaće centralnu i istočnu Srbiju, a nosiće ime po Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.08.2019.

09:56

Uskoro gradnja Šumadijskog koridora: Vožd Karađorđe proći će kroz rodno selo slavnog vojskovođe
Ilustracija FOTO: Epa, Koèa Sulejmanoviæ

Vožd Karađorđe spojiće i koridore 10 i 11, a dva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovcu, odakle će se nastavljati preko Topole i rodnog sela vožda Karađorda Petrovića, Viševca ka Rači kod Kragujevca, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora.

"To će biti brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera koja će povezivati centralnu i istočnu Srbiju, a trebalo bi da bude završena u naredne četiri godine", ističe za Blic Zoran Drobnjak, v.d. direktora Puteva Srbije, koji neće biti nadležni za izgradnju te saobraćajnice.

U Koridorima Srbije rekli su da izgradnja brze saobraćajnice Vožd Karađorđe predstavlja veliku šansu za razvoj tog dela Srbije.

"Izgradnja još jednog auto-puta kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomeran razvoj na celoj teritoriji zemlje jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov za razvoj regiona", navode iz Koridora Srbije.

Ističu da činjenica da je 80 odsto investicija u Srbiji smešteno uz auto-put govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede.

"Izgradnja auto-puta Vožd Karađorđe od velikog je značaja za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština kroz koje ovaj auto-put prolazi", rekli su u Koridorima Srbije.

Projektna dokumentacija za izgradnju šumadijskog koridora je tek u pripremi, međutim već sada je jasno da će ova saobraćajnica imati direktnu vezu sa Koridorom 10, odnosno auto-putem Beograd - Niš, pošto će ga presecati kod Markovca.

Vezu sa Koridorom 10 auto-put Vožd Karađorde bi mogao da ima i kod Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa Koridorom 11, odnosno s auto-putem Miloš Veliki.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju na otvaranju tri deonice auto-puta Miloš Veliki rekao da je baš tog dana doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta Vožd Karađorđe.

Kako je istakao, to će biti samo jedan u nizu novih auto-puteva, budući da se planira i gradnja poslednje deonice auto-puta ka Crnoj Gori od Požege do Boljara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: