Vučić: Mi smo 74 godine čekali na ovaj put FOTO

Novi auto-put Miloš Veliki, na deonici od Obrenovca do Ljiga, svečano je večeras otvoren za saobraćaj uz vatromet i pesmu Igrale se delije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.08.2019.

14:50

Vučić: Mi smo 74 godine čekali na ovaj put FOTO
FOTO: Predsedništvo Srbije/Tanjug

"Mi smo 74 godine čekali na ovaj put", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska deonice auto-puta Miloš Veliki. Naveo je da otvaranje deonice auto puta Obrenovac- Čačak ide na ponos celoj Srbiji, i da će on povezati Srbiju sa bratskim narodom u Crnoj Gori.

"Još devedesetih su radikali obećavali da će taj auto put biti otvoren. Niko nikada to nije mogao da uradi jer nije imao novac", kazao je.

On se zahvalio kineskom predsedniku Si Đin Pingu.

"Zahvaljujući predsedniku Si Đin Pingu, narodu prijateljskom Kine, mi napredujemo dobro, napredujemo brzo, a verujem da možemo još brže", rekao je Vučić.

Dodao je da je veoma zadovoljan novim putem.

Istakao je da nije stručan da procenjuje put, ali da mu izgleda lepo.

Rekao je da je srećan zbog novog auto-puta.

"Srećan sam jer znam koliko smo novca uložili, koliko je to skupo. Kako da ne budem srećan? Tolike generacije su čekale na ovo", naveo je.

Istakao je da je ponosan što je auto-put nazvan po Milošu Velikom i naveo da mu zvaničan evropski naziv E763 ništa ne znači.

"E 763 meni ništa ne znači, a Miloš Obrenović mi znači puno. To je čovek koji je posle Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak. Stvorio je prvi slobodni ustav, Sretenjski ustav, to je čovek koji je bio nepismen, a ostavio je škole prosvetne ustanove i muzeje. Ja sam srećan i ponosan što je put dobio ime po njemu", rekao je Vučić dok se otvorenim autobusom vozio auto-putem.

On je kazao da je Miloš Obrenović do Čačka išao 35 dana, a da će sada auto-putem da se dođe za 35 minuta.

Najavio je da će 18.decembra ove godine biti otvorena deonica od Surčina.

Podsetio je kinesku ambasadorku u Srbiji Čen Bo na obećanje koje je dobio od kineskih predstavnika da će do kraja 2021. godine biti otvorena deonica Čačak - Požega.
FOTO: Tanjug, Rade Preliæ
On je najavio izgradnju Šumadijskog auto-puta.

Kazao je da će kasnije obelodaniti trasu i druge detalje novog projekta - autoputa koji će nositi ime Vožd Karađorđe.

To će biti Šumadijski auto-put koji će povezati severnu i centralnu Šumadiju.

"On će biti od velikog značaja za taj deo naše zemlje", naveo je.

Auto-put Miloš Veliki će povezati celu Zapadnu Srbiju sa Beogradom, omogućiti nove investicije i značajno doprineti turističkom razvoju tog kraja Srbije.

Tokom razgovora sa glumcem Nenadom Jezdićem, koji se bavi poljoprivredom, najavio je da će biti otvoreno još puteva, kao i ulaganja u poljoprivredu.
FOTO: Predsedništvo Srbije, Tanjug
"Mi puteve na dajemo, ne izdajemo pod koncesiju ovakve stvari. Ako smi gradili što bismo davali pod koncesiju," rekao je predsednik za PRVU TV.

Vučić je najavio da će putarina na novom auto-putu “Miloš Veliki” početi da se naplaćuje od 1. septembra.

Predsednik je prilikom obilaska naplatne rampe Obrenovac, simbolično dobio naplatnu karticu sa brojem 001.

U razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, na isključenju kod Lajkovca, rekao je da je ranije govorio da putarina treba da se naplaćuje odmah, ali da, ipak, treba dati vremena građanima da nauče i naviknu se na novi put.

"Od 1. septembra ćemo da naplaćujemo”", rekao je Vučić.
FOTO: Predsedništvo Srbije, Tanjug
Kada je stigao do tunela Brančić, Vučić je rekao da je srećan i ponosan na ono što je urađeno:

"Predivno izgleda. Brančić izgleda bolje nego tuneli u Švajcarskoj. Ovo je trebalo pre 70 godina da se izgradi. Mi možemo da zakasnimo sa radovima, ali ćemo ipak nešto uraditi", naveo je.

"5000 kilometara puteva uradićemo za četiri godine"

"5000 kilometara puteva uradićemo za četiri godine. Uradili bismo više, nego nemamo tesara, varioca, armirača, koji to mogu da urade. Ove uspehe smo postigli zajedno sa našim kineskim prijateljima. Naši kineski prijatelji sve što su nam obećali sve su uradili. I sve su uradili na način na koji smo ih zamolili da to urade. I pomogli su nam kada smo ih zamolili da nam pomognu", rekao je predsednik i dodao:

"Molim vas da prenesete predsedniku Si Đin Pingu: Srbija je čelični prijatelj Narodne Republike Kine. Čekamo vas gospodine predsedniče da vas ugostimo onako kako vas niko u svetu nije ugostio. Čekamo vas, a vi posle recite da li vas je neko u svetu dočekao bolje od Srbije".

Auto-put tema i na Tviteru: Poznati se oglasili

Muzičar Željko Joksimović pozdravio je otvaranje auto-puta Miloš Veliki, na deonici od Obrenovca do Ljiga, navodeći da je više od 40 godina sanjao o tome da iz Valjeva, gde je rođen, auto-putem ide u Beograd.

Joksimović je na Tviter postavio dve fotografije, put koji povezuje dva grada i novi auto-put, koji će, između ostalog, skratiti i vreme putovanja od Beograda do Valjeva.

"Nekada i sada. Dve slike, dve priče. O ovome sam sanjao preko 40 godina. Neko i duže. Da auto-putem idem iz Valjeva za Beograd. I obrnuto", naveo je Joksimović.

"Valjevo ne sme da ostane slepo crevo"

FOTO: Predsedništvo Srbije, Tanjug
Sledeće godine počeće izgradnja auto-puta od Slovca do Iverka, što će značiti pre svega građanima Valjeva i okolnih mesta, najavio je Vučić.

To je rekao u razgovoru sa glumcem Nenadom Jezdićem tokom obilaska auto-puta Miloš Veliki, koji povezuje Obrenovac i Ljig, a koji će večeras biti svečano pušten u saobraćaj.

On je naveo da će auto-put značiti mnogo za život ljudi u Valjevu, Lajkovcu, Ubu, ali i Osečini, Oglađenovcu...

Predsednik je istakao da će na taj način i Valjevo postati novi turistički centar.

"Valjevo ne sme da ostane slepo crevo", poručio je Vučić i dodao da će Valjevo možda i pre Požege dobiti autoput, jer je to manja deonica i neće biti toliko problema sa eksproprijacijom.

Govoreći o Osečini i Peckoj, Vučić je rekao da bi trebalo uraditi tunel prema Ljuboviji, sto je važno i zbog spajanja sa Bratuncem i Republikom Srpskom.

Predsednik je najavio i da će 15. oktobra biti otvoreno novih 84 kilometra auto-puta od Niša do Gradine, te ocenio da će Srbija da izgleda potpuno drugačije nakon što putevi budu otvoreni.

Vučić je u razgovoru sa glumcem Jezdićem rekao da je Srbija izdvojila 200 miliona za selo i da bi trebalo omogućiti poljoprivrednicima da žive od sela.

"Nećemo od toga dobiti previše mi kao država, padaće nam udeo poljoprivrede u BDP, rašće softverska industrija, IT sektor, ali će poljoprivrednici moći da žive. Zato ćemo dati ogromne subvencije", rekao je Vučić.

Dodao je i da u centralnoj Srbiji ima mnogo zemlje koja se ne obrađuje, te dodao da će država dati subvencije da se ona obrađuje, da se na njoj gaji stoka...

U Srbiji najbolja vina

FOTO: Predsedništvo Srbije, Tanjug
Otvaranje novog autoputa Miloš Veliki bila je prilika da se predsedniku, ministrima, novinarima i gostima, predstave nacionalna jela i pića sa područja povezanih novom saobraćajnicom.

Kod tunela Brančić, predsedniku Aleksandru Vučiću društvo je pravila ambasadorka Kine Čen Bo, kojoj je predstavio i ponudio vina iz Srbije, ističući da su veoma dobra.

"Probajte od svakog proizvođača po jednu čašu, a ja ću po dve", našalio se Vučić.

On je naveo da je vinarska industrija u Srbiji najbolja u regionu po odnosu cena-kvalitet.

"Ako nismo bolji, bićemo za godinu, dve bolji i od Hrvatske, Bugarske i Rumunije, što nije lako, jer oni imaju novac iz evropskih fondova. Oni se hvale, možda imaju bolji marketing, ali ja vam nudim da probate vino i videćete da za istu cenu u Srbiji možete da nabavite najbolje vino i to različite sorte", rekao je Vučić.

Veruje da bi se u Kini rado pila srpska vina.

Predsednik je zahvalio svim vinarima što im nije bilo teško da dođu na veliki i važan dan za Srbiju i predstave svoje proizvode.

"Ovde su gostoljubivi ljudi, a ovo je veliki događaj za celu Srbiju", rekao je Vučić.

"Milijardu evra za 5.000 kilometara puteva"

FOTO: Predsedništvo Srbije, Tanjug
U naredne četiri godine biti uloženo skoro milijardu evra u izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je predsednik Aleksandar Vučić

Naveo je da bilo urađeno i više, ali da nema firmi i kompanija koje to mogu da urade.

"Nije nam problem u novcu, nemamo tesara, varilaca koji to mogu da urade, ali ćemo i to promeniti drugačijim obrazovanjem i prosvetnim sistemom", rekao je Vučić.

On je naveo da je danas imao dug sastanak u vezi sa nacionalnim investicionim planom, ističući da je dogovoreno da se Srbija ubrzano menja.

Kazao je da je odlučeno da u svakoj opštini u Srbiji bude završeno sve u vezi sa snadbevanjem vodom, kanalizacijom, fabrikama za otpadne vode...

"Sramota je da Srbija nema to rešeno u 21. veku", istakao je Vučić.

"Hvala vam i ovo je veliki dan za Srbiju. 70 godina sanjali smo ovaj san, čekali ovaj dan, 70 godina i malo više i malo duže. Hoću da se zahvalim svim ljudima koji se raduju uspesima i napretku Srbije. Svima vama koji ne tražite razloge da budete protiv svoje zemlje. Da se zahvalim vrednim ljudima koji su radili u najtežim mogućim uslovima. Hvala svim građanima Srbije koji su uvek uz svoju zemlju. Za samo nekoliko godina uspeli smo da preokrenemo stvari. Od jedne od najsiromašnijih zemalja uspeli smo da napravimo zemlju u kojoj ima najviše stranih investicija", naveo je.

Kazao je da je Srbija postala bolji deo sveta.

"Popravljaćemo svoju poziciju u budućnosti. Povećavaćemo plate i penzije. Danas imamo auto-put koji će da bude hrast budućnosti za našu decu da ostanu ovde.
Danas to izgleda lako, a mnogo problema i muka je bilo. To je Srbija budućnosti i bićemo još snažniji. Danas želim da vam kažem jednu stvar. Mi smo razgovarali o novom investicionom planom. Hoćemo da ubrzano menjamo Srbiju. Doneli smo odluku da u svakoj opštini u Srbiji završimo pitanje kanalizacije. Uložićemo gotovo milijardu evra i uradićemo 5.000 km puteva u naredne 4 godine", naveo je.

"Srbija je čelični prijatelj Kine. Dolazi vreme za povratak u Srbiju. Ovo je vaša zemlja i uz vašu pomoć ćemo je brže izgraditi. Da u celosti ostanemo, da se razvijemo i da rastemo. Hoćemo da ostanemo ovde, da izgradimo Srbiju", kazao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: