"Zakon o agencijskom zapošljavanju je šamar radnicima i sindikatima" VIDEO

Izjednačena prava radnika ili prostor za zloupotrebu ishodišta su polemike koju vode radnici i poslodavci o Predlogu zakona o agencijskom zapošljavanju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.08.2019.

11:30

Duško Vukoviæ, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije FOTO: Screenshot PRVA TV

Ovaj Predlog Vlada Srbije usvojila je prošle nedelje.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kazao je tokom gostovanja na Prvoj televiziji da su oni bili inicijatori toga da se uslovi u kojima rade ljudi u agencijama regulišu zakonom.

"Sa druge strane, mi smo na neki način primorani na osnovu direktive EU koja reguliše rad preduzeća za privremeno i povremeno zapošljavanje. U skladu sa našim pristupom EU, trebalo bi zakonodavstvom to da regulišemo", kazao je Vuković.

Po njegovom mišljenju, ovaj zakon nije dobar.

"Ovo je takav šamar radnicima, takav šamar sindikatima. On uvodi, u principu, jedan ambijent da poslodavci uopšte neće zapošljavati radnike na neodređeno vreme, sve manje na određeno vreme..Najveći deo njih će zapošljavati preko agencija", kaže on i ističe da će usvajanjem tog zakona poslodavci moći da zapošljavaju radnike na lizing u neograničenom broju, pa čak i da im svi radnici budu na taj način angažovani.

Radnicima na lizing bila su dosad uskraćena sva prava koja imaju ostali zaposleni. Nisu imali prava na odmor, na bolovanje, na slobodne dane...

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kazao je da smatra da je za radnike dobro da se ova oblast reši zakonom.

""Za sve zaposlene mislim da je to veliki korak napred", kazao je Atanacković na Prvu televiziju.

On kaže da bi sindikati radnika trebalo da pozdrave zakon.

"Ako sindikati razmišljaju u interesu zaposlenih, onda zaista mogu da proslave donošenje tog zakona jer ovog puta su zaposleni potpuno izjednačeni. Oni koji rade preko agencije u odnosu na one koji su zaposleni preko samog poslodavca, koji uzimao deo radnika od agencije, što dosad nije bio slučaj", navodi Atanacković.

Opširnije u prilogu PRVE TV:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: