Mladi u Srbiji izbegavaju stalni posao: Kao freelenseri bolje zarade VIDEO

Strah od gubitka radnog mesta i bojazan da neće preživeti mesec s platom naterala je veliki broj ljudi u ekonomiju kratkotrajnih poslova - "gig economy".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2019.

15:42

Mladi u Srbiji izbegavaju stalni posao: Kao freelenseri bolje zarade VIDEO
FOTO: Screenshot PRVA TV

Broj zaposlenih na kratkotrajnim poslovima se samo u Velikoj Britaniji udvostručio u protekle tri godine, prenosi Jutarnji list.

Jedna od deset radno sposobnih osoba zaposlena je na ugovor koji traje od jednog pa do nekoliko meseci, što u Velikoj Britaniji znači čak 4,7 miliona radnika.

Da li se ovaj trend proširio i na Srbiju?

Ekonomski stručnjak Dušan Uzelac za Prva TV kaže da je to nezaustavljiv trend.

"Internet je ponudio dostupnost raznih stvari i samim tim poslodavci za neku uslugu koja treba da im se odradi lako mogu da nađu nekoga. Ako je ta usluga nešto što je na nivou pisanja, razmišljanja, neke stručnosti, ekspertize, analize utoliko je i lakše da se angažuje neko kao stručnjak da odradi neki posao online, a opet platforma to dozvoljava i da bude plaćen", kaže Uzelac.

U Srbiji postoji veli broj ljudi, pogotovo mladih, koji ne traže stalni posao, nego žele da budu freelenseri i da rade povremene poslove.

"Omladinci i studenti često to koriste. To je dobro jer povećava konkurentnost na tržištu. Ako vi možete da se zaposlite odavde po boljim uslovima i za nekog u inostranstvu ko je voljan više da plati - naravno da ćete više zaraditi. Zašto bi potrošili osam sati dnevno na nekom poslu ako možete te novce da zaradite za četiri sata dnevno kod kuće", objašnjava Uzelac.

On dodaje da sa druge strane nisu samo poslovi ti koji zahtevaju digitalnu pismenost i programiranje.

"Vi imate platforme koje zadovoljavaju poslove kao što su vozač, kurir, dostavljač...Kada postoji tražnja za nekim aktivnostima brzo i lako možete da dođete do nekog ko može da utrči na dan da odradi posao i da za to zaradite", navodi.

U Srbiji su dominantni poslovi vezani za računar, kao što je grafički dizajn, programerski poslovi, pa i finansijske analize.

"Vi možete da budete ovde finansijski stručnjak koji radi finansijsku analizu za inostranstvo nekim kompanijama, koje bi to skuplje platile tamo gde su, a opet znanje finansija je univerzalno sa definisanim pravilima i stručnjak ovde u nekoj sferi može biti konsultant iz domena mašinstva, elektrotehničar...Znači, sve nešto što je na nivou, najčešće, projektnog zadatka", objasnio je ekonomski stručnjak u emisiji 150 minuta.

To su najčešće projekti koji traju od nekoliko dana do nekoliko meseci, a to su firme koje su svoj način poslovanja prilagodile projektima i idu iz projekta u projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: