Dramatično: 1.200 sela u Srbiji nestaje VIDEO

Od 4.700 naselja u Srbiji nestaje njih 1.200, dok u 1.000 sela ima manje od po 100 stanovnika, a u više od 200 sela nema osobe mlađe od 20 godina.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2019.

12:07

Dramatično: 1.200 sela u Srbiji nestaje VIDEO
FOTO: B92, Nataša Stojanoviæ

To je rekao glumac Nenad Jezdić, na konstitutivnoj sednici povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U selima danas ima 260.000 momaka između 40-50 godina i oko 100.000 devojaka iste dobi, koji nisu zasnovali svoje porodice.

Jezdić, koji se bavi poljoprivredom, ukazao je na značaj oporavka srpskog sela, i naveo da su "iza nas" brojni pokušaji vekovnih osvajača da unište srpski narod i tragove njegovog postojanja na ovim prostorima, ali iako je to sada iza nas, nešto drugo preti sadašnjosti i budućnosti srpskog i svih naroda koji odvajkada žive zajedno na ovim prostorima - bela kuga.

"Smrtonosna epidemija puste zemlje širi se rubnim prodručjima i zlokobno preti da zatre srpsko selo, koje je održalo Srbiju, nahranilo nas i othranilo. Sa nestajanjem sela, nestala bi i Srbija", rekao je Jezdić i dodao:

"Probudimo se, stavimo prst na čelo, svi koji želimo dobro Srbiji. Upotrebimo sva znanja i mogućnosti da spasimo srpsko selo".

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima je smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: