Ludost političara: Lokalne vlasti odbile da im EU da 12 miliona € i izgradi deponiju

Priština -- Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštava da je otkazala projekat vredan 12 miliona evra za izgradnju deponije opasnog otpada na Kosovu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, likstudio
Foto: Depositphotos, likstudio

Kao razlog zvaničnici EU navode da taj projekat lokalne vlasti nisu podržale.

"Odluka za takav važan projekat zasniva se na saradnji između centralnih i lokalnih vlasti i sprovodi se u konsultaciji sa lokalnim stanovništvom. Nažalost, kosovske lokalne vlasti konačno nisu podržale projekat", navodi se u saopštenju te kancelarije.

Napominje se da je Kancelarija EU najavila privremenim prištinskim institucijama da bi deponija otpada mogla da se gradi na parceli unutar starog vojnog kompleksa Harilak, nedaleko od Kosova Polja, ali da je nakon analiza utvrđeno da to mesto nije pogodno zbog zaostalih neeksplodiranih sredstava i starih bunkera.

Nakon nekoliko zahteva Kancelarije EU, kosovsko ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je identifikovalo alternativnu lokaciju takođe na teritoriji kosovopoljske opštine, ali je tamošnja vlast odbila da prihvati gradnju otpada na tom prostoru.

Kancelarija EU stoga nije imala drugu mogućnost osim da otkaže realizaciju ovog projekta, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima, prenela je prištinska Gazeta ekspres.

"Bez identifikovanih zemljišnih parcela, više nije moguće sprovesti procenu uticaja na životnu sredinu, detaljan dizajn i pripremiti tenderski dosije i relevantnu proceduru odabira za glavnog radnika u u predviđenom roku, 15. decembar ove godine, jednostavno nema vremena za identifikaciju nove parcele i ponovnog obavljanja svih pripremnih aktivnosti (geološke, geotehničke, idejne, javne konsultacije itd.)", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Ukazuje se da bi izgradnja ovakvog objekta donela veliku korist celoj populaciji, ali da se u Prištini trenutno ne brine o tome i da sve to predstavlja opasnost za zdravlje ljudi širom kosovske teritorije.

Napominje se i da na kosovskoj teritoriji trenutno postoji veliki broj mesta na kojima je nezakonito skladišten opasni otpad upravo na predviđenoj lokaciji.

Inače, EU Prištini donira 100 miliona evra finansijske pomoći godišnje.

Srbija

strana 1 od 201 idi na stranu