Svet 16

05.05.2024.

13:11

Cene ovog ulja skočile na rekordan nivo: "Ovo nije normalno"

Nestašica tečnog zlata – maslinovog ulja – podigla je njegovu cenu na rekordan nivo, podstakla talas kriminala i gurnula celu industriju u krizu.

Izvor: Tportal.hr

Cene ovog ulja skočile na rekordan nivo: "Ovo nije normalno"
Depositphotos/yellow2j

Podeli:

Nagli porast cena maslinovog ulja poslednjih mjeseci zaprepastio je potrošače, ali i veterane u toj industriji. Ekstremni vremenski uslovi kumovali su padu proizvodnje maslinovog ulja u južnoj Evropi posljednjih godina, posebno u mediteranskim zemljama poput Španije, Italije i Grčke.

Španija, koja proizvodi više od 40 posto svetskog maslinovog ulja obično proizvede između 1,3 i 1,5 miliona tona od svake žetve. Međutim, u 2022/2023. uspela je da proizvede samo 666 hiljada tona. Neki tržišni igrači očekuju da će Španija u sezoni 2023/2024. proizvesti između 830 i 850 hiljada tona ulja, prenosi Tportal.hr.

Cena ekstradevičanskog maslinovog ulja u španskoj Andaluziji od 19. aprila iznosi 7,8 evra po kilogramu (Mintecov referentni indeks), što je mali pad u odnosu na mart kad je cena iznosila nešto više od osam evra. Rekordno visoka cena zabeležena je pak u januaru – 9,2 evra – otkad iz meseca u mesec polako pada.

Cene moraju ići naviše

Kiša u martu i aprilu dala je malo optimizma u proizvodnji španskih maslina, ali analitičari kažu da će sve manje rezerve maslinovog ulja tržišta veroatno držati na ivici zbog iznenadnih skokova cena u nadolazećim mesecima.

"Najviše nas brine ukupna ponuda. Cene trenutano padaju, ali na kraju će ljudi morati da počnu da kupuju. A kad kupujete u vremenima smanjene ponude, cene moraju ići nagore", rekao je analitičar Kajl Holand iz Minteca za CNBC.

Vito Matijeli iz Rabobanke pak kaže da u 20 godina praćenja sektora maslinovog ulja nije video ništa ni blizu nedavne volatilnosti cena. “Ovo nije normalno. No da bismo imali jasniju sliku, treba da pričekamo do kraja juna. Ipak, kiša u martu bila je pozitivan signal”, rekao je.

Helena Benet, voditeljka klimatskih politika u nezavisnom think-tanku Green Alliance UK, nedvosmisleno je pripisala rekordni skok cena maslinovog ulja klimatskim promenama.

I drugi usevi u problemu

“Najveći svetski izvoznik maslinovog ulja, Španija, prepolovila je svoju proizvodnju zbog suše i ekstremnih vrućina, povećavajući njegovu cenu (na njenom izvoru!) za 112 posto od 2022”, rekla je Benet na X-u.

“To se događa i s drugim usevima. Maslinovo ulje danas, sve ostalo uskoro”, dodala je.

A s rastom cena maslinovog ulja, Španijuu je zapljusnuo i talas krađa tečnog zlata.

Supermarketi su u Španiji početkom marta objavili su da se u većinskom delu zemlje najčešće krade maslinovo ulje, piše The Financial Times. Glavni krivci su navodno kriminalne skupine koje ciljaju na glavni prehrambeni artikl za preprodaju na crnom tržištu.

U avgustu prošle godine približno 50.000 litara ekstradevičanskog maslinovog ulja ukradeno je iz jedne od španskih uljara u regiji Kordoba, prema izveštavanju lokalnih medija. Ukradeno maslinovo ulje tada je procenjeno na više od 420 hiljada evra.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

4 h

Podeli: