Nedimović: Za strane investitore zemljište može čak i besplatno

Srbija je rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.05.2019.

12:12

Nedimović: Za strane investitore zemljište može čak i besplatno
Foto: Depositphotos, svedoliver, 18058137

U potpunosti je otvorena za strane investicije.

Kako bi privukla što više investitora, Vlada Srbije daje finansijske podsticaje i druge vrste podrške kroz davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup pod povoljnim uslovima, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na poslovnom forumu Srbija-Češka u Privrednoj komori Srbije.

"Postoji mogućnost dobijanja zemljišta za izgradnju pogona pod povoljnim uslovima, čak i besplatno", rekao je ministar.

Kako je dodao, Srbija daje u dugoročan zakup poljoprivredno zemljište za kompanije, a maksimalan period zakupa je na 30 godina.

"Na primer, prosečna cena zakupa najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta je od 450 do 500 evra po hektaru, a ako uzmete u zakup državno zemljište, onda je oko 200 evra po hektaru", objasnio je Nedimović.

Naša zemlja, naveo je, ima dosta toga da ponudi Češkoj i za saradnju u prehrambenoj industriji i kada je reč o potencijalnim češkim investicijama u srpski agrar.

"Razmena između Srbije i Češke je u porastu, u prehrambenom sektoru je 33 miliona evra. Mislim da je to malo, ali postoji veliki potencijal", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: