Poseban fond za mlade: Država pomaže pri kupovini zemljišta

Novi Bečej -- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će država napraviti poseban fond za kupovinu poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovom merom Srbija namerava da podstakne mlade ljude da kupuju obradivu zemlju i ostaju u selima.

"Na ovome trenutno radimo zajedno sa predstavnicima Vlade Srbije i za mesec dana imaćemo mnogo više informacija", rekao je Nedimović prilikom obilaska poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Novi Bečej, saopštilo je Ministarstvo.

On je kazao da su poljoprivrednici su proteklih 30 godina bili u nezavidnoj situaciji i da će se to promeniti.

"Ja sam ovde došao da prenesem ljudima da ćemo u narednom periodu raditi na unapredjenju stočarstva pošto nam je to jedan od prioriteta za 2019. godinu. Takodje prioritet su i mladi poljoprivredni proizvodjači. I ove godine za njih imamo grantove za početak poljoprivredne proizvodnje", rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević kazao je da je mladim poljoprivrednicima pre svega potrebna finansijska pomoć, zbog čega su pokrenuli Startupa program za poljoprivrednike do 40 godina za započinjanje Agro biznisa.

Dodao je i da je pokrajinska vlada je preko sekretarijata za poljoprivredu izdvojila i značajne subvencije.

"Nikada više para nije bilo za registrovana poljoprivredna gazdinstva. U odnosu na zatečeno stanje 2016. godine, za gotovo 50 odsto smo povećali nivo novca namenjen za subvencionisana gazdinstva", rekao je Radojević.

Opština Novi Bečej takodje je izdvojila značajna sredstva za lokalna poljoprivredna gazdinstva, rekao je predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

"Po prvi put će ove godine opština Novi Bečej izdvojiti sredstva u budžetu i raspisati konkurs za subvencije mladim povrtarima, vinogradarima i voćarima. Očekujemo da će ovaj konkurs biti raspisan do kraja marta ove godine", rekao je Maksimović i dodao da je opština izdvojila tri miliona dinara za tu namenu a da će izdvojiti i dodatna sredstva rebalansom budžeta opštine.

strana 1 od 269 idi na stranu