Vulin: Plata vojnika bila 276 €, a danas 359

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da se vidi napredak "u svakom delu života i rada" pripadnika Vojske Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

On je naveo da je prosečna plata profesionalnog vojnika povećana sa 276 evra, koliko je iznosila 2011. godine, na sadašnjih 359 evra.

Posle obilaska Tehničko-opitnog centra u Nikincima, rekao je "da se vodi računa o svakom pripadniku Vojske Srbije i materijalnom standardu svih njenih pripadnika".

"Tako je 2011. godine, poslednje godine kada je vladao DOS, prosečna plata našeg profesionalnog vojnika bila 276 evra, a danas je 359 evra. Podoficir je tada prosečno primao 371 evro, a danas 486 evra. Oficir je te 2011. godine kada je vladao DOS, primao prosečno 558 evra, a danas 681 evro", rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Po njegovim rečima, 2018. godina bila je izuzetna kada je u pitanju uvođenje sredstava u naoružanje Vojske Srbije.

"Prošle godine uveli smo 29 novih sistema u naoružanje, a pre toga, rekordna godina je bila 2009, kada je uvedeno samo osam. Mi ćemo nastaviti da ulažemo u industriju naoružanja, nastavićemo da opremamo našu vojsku, ali na prvom mestu trudićemo se da to radimo sredstvima koja smo sami proizveli", kazao je ministar. On je dodao da isporuku prvog Erbasovog helikoptera H-145 za potrebe Vojske Srbije, očekuje krajem marta.

"Za razliku od vremena u kome nismo imali ni helikoptere, mi imamo dva nova Mi-17, dobićemo još tri nova Mi-17, a dobijamo još četiri Mi-35. Krajem marta očekujem da će stići i prvi H-145, samo prvi od pet i još četiri koja ćemo obezbediti za pripadnike MUP-a", kazao je Vulin i dodao da VS danas ima 10 aviona MiG-29, a da je ugovorena nabavka još četiri aviona iz Belorusije.

Vulin je u Nikincima prisustvovao predstavljanju konstruktorskih i internih ispitivanja sredstava iz razvoja usavršenog protivavionskog sistema Bofors-PASARS, proveri funkcije gađanja nakon realizovane vožnje daljinski kontrolisane besposadne zemaljske platforme "Miloš", kao i lansirnom ispitivanju u zatvorenoj petlji vođenja rakete 2T5.

strana 1 od 281 idi na stranu