Ministarka ispravlja nepravdu - porodiljama ipak veća primanja?

Beograd -- Nepravda prema porodiljama koje su tokom porodiljskog odsustva primale male mesečne iznose već početkom naredne godine mogla bi biti ispravljevna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je najavila ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović.

Komisija koja je analizirala primenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a na čijem čelu je bila Đukić Dejanovićeva, predložila je Vladi Srbije izmene Zakona što se tiče tri kategorije porodilja.

"Mislim da je realno da se poslanici u Skupštini Srbije početkom naredne godine izjasne o izmenama zakona i da od tada počne i njegova primena", rekla je Đukić Dejanovićeva na predstavljanju godišnjeg rada svog kabineta.

Predloženo je da zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje.

"Za žene koje su imale velika primanja predložili smo da njihova osnovica ne bude tri, nego pet plata. Analizirali smo i žene koje su radile manje od šest meseci i došli do zaključka da ta primanja ne smeju biti degradirajuća", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Na veće nadoknade za trudničko i porodiljsko bolovanje mogu računati i žene koje su se tek zaposlile, a moraju na trudničko bolovanje.

Kako bi se loša demografska slika u Srbiji popravila, ove godine kroz razne projekte lokalne samouprave za podsticaj rađanja dobile su 500 miliona dinara.

Najviše novca utrošeno je na sređivanje predškolskih ustanova i igrališta za decu, podsticaj zapošljavanja mladih, opremanje zdravstvenih ustanova i izgradnju kuća za mlade bračne parove.

Budžetom za narednu godinu planirano je da za pronatalitetne mere bude utrošeno 650 miliona dinara.

Zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđeno je da za svako prvo dete roditelji dobiju jednokratno 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara dve godine, za treće - 12.000 dinara deset godina i za četvrto 18.000 dinara takođe deset godina.

Srbija svake godine zbog negativnog prirodnog priraštaja izgubi 38.828 stanovnika, što je grad veličine Jagodine, Kikinde, Pirota.

Vesti

strana 1 od 246 idi na stranu