Srbija: Na bolovanju ste? Pazite leđa, detektiv vas prati VIDEO

Detektivi imaju pravo da kontrolišu da li je radnik stvarno na bolovanju, međutim, da li su njihove metode legalne?

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

10:35

Srbija: Na bolovanju ste? Pazite leđa, detektiv vas prati VIDEO
Screenshot/Prva

"Poslodavac po sadašnjem zakonu ima pravo da kontroliše da li je radnik stvarno na bolovanju. Sadašnji zakon, usvojene izmene i dopune nama omogućava da nas poslodavac angažuje kao stručnu službu, kao detektivsku službu“, kaže Ratko Jolić, direktor detektivske agencije Protekta, i sekretar Udruženja detektiva Srbija.

Kako obećava, ukoliko ih neki poslodavac angažuje u ovom poslu, neće kršiti zakon.

"Pre svega, mi smo licencirana detektivska agencija, i nama je primarna stvar primena zakona. Naše poslovne metode ne krše zakon, sigurno, mi ga nećemo kršiti“, kaže Jolić.

Kako je rekao, oni mogu da obave razgovor za komšijma, prijateljima, i da odu naodređenu adresu. Kaže da imaju "širok dijapazon operativnog rada na terenu“.

Problem je međutim, pitanje fotografisanja.

"Po ovom zakonu mi smemo da fotografišemo. Na kraju dajemo izveštaj poslodavcu“, kaže.

Poverenik zasad sa rezervom gleda na to.

"Zakon je dao ovlašenje detektivima u vezi povrede radne discipline, ali da li to stvarno obuhvata i bolovanje, to je pitanje za povernika. Poverenik izražava niz rezervi“, kaže Zlatko Petrović, pomoćnik poverenika za zaštitiu podataka o ličnosti.

Objašnjava da detektiv ne bi smeo od lekara da dobije nikakvu informaciju, jer zdrastveni karton može samo da se dobije sudskim nalogom, ili pristankom tog lica.

Prema njegovim rečima, postoji u zakoniku delo neovlašćeno fotografisanje.

"Ako primetite da vas neko prati, možete da podneste i krivičnu prijavu, ali mora da se donese zakon koji će jasno definisati šta se sme a šta ne“, rekao je Petrović.

Jolić potvrđuje da detektiv nema pravo uvida u medicinsku dokumentaciju, ali..

"Na terenu, na primer, odlauim da vidim gde taj čovek živi, obilazim komšiluk, dužan sam da se predstavim. Pitam gde rači, zašto nije onda na poslu. Ako je taj čovek na njivi zapravo, i ja ga vidim, dovoljan je dokaz da sam ga ja video, ne moram da ga fotografišem“, kaže Jolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: