"Slučaj Flaj flaja vrlo težak, obavešten i MUP"

Inspekcija je reagovala na prijave putnika da nisu mogli da koriste uplaćene avionske karte i nalazi se u sedištu "Kofer tursa", nekadašnjem "Flaj flaj travelu"

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2018.

14:59

Foto: Thinkstock

To je izjavila pomoćnica ministra turizma zadužena za turističku inspekciju Vera Božić Trefalt, navodeći da je i u ograncima agencije širom Srbije i turistička i tržišna inspekcija.

Ona je, gostujući na RTS-u, dodala da je o tome obavešten i MUP.

Vera Božić Trefalt je rekla da je slučaj "Kofer tursa" veoma težak i da će o rezultatima inspekcijskih nadzora obavestiti i druge institucije koje treba da reaguju.

“Putnici su uplatili svoje putovanje, ali nisu mogli da ga realizuju, jer ga 'Kofer turs', nekadašnji 'Flaj flaj travel' nije uplatio aerodromu", objasnila je ona.

Navela je i da će posle inspekcijske kontrole uslediti sankcija.

"Videćemo kakve će sankcije uslediti u zavisnosti od onoga šta inspekcija utvrdi kontrolom. Mi smo već obavestili MUP. U svakom slučaju, videćemo da li se radi o nesavesnoj, odnosno obmanjujućoj poslovnoj praksi, i sa tim u vezi doneti odgovarajuce rešenje", rekla je Vera Božić Trefalt.

Kako je dodala, radi se o uplaćenim avionskim kartama za destinacije širom sveta.

"Ono što je u suštini bitno je - da li putnik može da nadoknadi svoja sredstva jer se radi o avionskim kartama za gradove širom sveta. Kad su u pitanju putnici koji su sami kupili avionsku kartu - nije deo turističkog aranžmana, moći će da traže povraćaj sudskim putem, a kada je u pitanju turistički aranžman - tu je donekle lakša situacija, turistička inspekcija će reagovati, kroz garanciju putovanja moći će da nadoknade svoja sredstva", pojasnila je Vera Božić Trefalt.

Ona je apelovala na putnike da paze gde kupuju karte i istakla da je od početka godine Turistička inspekcija predložila ukidanje lincenci za šest turističkih agencija.

"Neke turističke agencije nisu produžile licencu, neke nisu sklopile dalji Ugovor o garanciji putovanja ili nisu imale Garanciju putovanja, ili nisu na adekvatan način pružile uslugu, na primer smeštaja putnicima ili ih nisu vratili u Srbiju sa destinacije na odgovarajuci način u skladu sa Ugovorom o putovanju", ukazala je Vera Božić Trefalt.

Dodala je da građani na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija mogu da pogledaju listu turističkih agencije kojima je oduzeta licenca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: