Isplati li vam se da kupujete onlajn?

Amazon, Ibej ili Aliekspres za veliki deo potrošača u Srbiji postaju sve češće mesto kupovine.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Kada se savladaju zbunjujuća pravila carinjenja i oporezivanja, plaćanje proizvoda platnim karticama, kao i strah od ostavljanja ličnih podataka na internetu, onlajn kupovina može i da se isplati.

Veći izbor i mnogo niža cena aduti su onlajn kupovine. Izbor sajta preko kog se roba naručuje je najvažniji, isto kao i preporuke drugih kupaca.

Pre nego što raspakuje ono što je naručio, Željko kao i svi ostali iz Srbije koji naručuju preko mreže moraće da prođe proceduru. Ona počinje u carinskoj ispostavi Pošte Beograd, gde sve prvo stiže.

"Uglavnom tehnička roba, oprema za mobilne telefone, slušalice, ajpedovi, nekad laptop, garderoba uglavnom“, kaže Vladimir Knežević, šef carinske.

U Srbiji kupovina košta. Za robu jeftiniju od 50 evra, kupac je oslobođen carine, ali ne PDV-a. Za skuplju od 50 evra platiće carinu i poštarinu i PDV.

"Nažalost nema svaka pošiljka faktura i račun, to bi pojednostavilo dosta stvar. One koje nemaju, moramo nažalost na drugi način da utvrđujemo carinsku vrednost najčešće putem interneta, sa sajta dobavljača koij je poslao tu robu“.

Zvezda onlajn trgovine bivši je nastavnik engleskog, a danas prema Forbsovoj listi treći po bogatstvu Kinez.

Pored filantropije i širenja svoje poslovne filozofije, Džek Ma veliki je ljubitelj borilačkih veština a sada se posvetio industriji zabave. Jači od njega jedino je najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos, vlasnik Amazona. Iza njih Pijer Omidijar, osniv osnivač Ibeja.

Vesti

strana 1 od 284 idi na stranu