Nemački list piše o "Silicijumskoj Srbiji"

Beograd -- Zidojče cajtung u članku pod naslovom "Silicijumska Srbija" piše o srpskim startap-firmama i nastojanjima Beograda da pokaže snagu kao "IT prestonica Balkana".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, prvi znaci se već vide na industrijskom području južno od Dunava, a imena kao što su Majkrosoft, LG i Orakl svetle sa oblakodera.

"U Srbiji se ne naseljavaju samo međunarodni koncerni. I domaći poslovni ljudi su sve više u IT-oblasti, koju mnogi Srbi, i ne samo oni, vide kao privrednu granu budućnosti. Jedna od najuspešnijih firmi, Nordeus, ima sedište u jednoj bankarskoj zgradi sa neprozirnim staklima. Iako skoro i nema vlasnika računara koji je čuo za to ime, ta firma je napravila jednu od najuspešnijih onlajn-igara novijeg vremena", navodi list i dodaje da je reč o igri "Top Eleven", koja je posebno omiljena među korisnicima Fejsbuka.

Tu igru je na svoje računare instaliralo već više od 170 miliona korisnika i na Fejsbuku spada u deset najomiljenijih igara, a šef i osnivač Nordeusa, Branko Milutinović, kaže da informatičari po završetku studija ne moraju da napuštaju Srbiju, jer se u toj oblasti situacija bitno promenila.

Prema njegovim rečima, firma ima 160 zaposlenih i obrt od 75 miliona dolara, kao i da su u Srbiji uslovi dobri kao i drugde u Evropi.

Vesti

strana 1 od 9234 idi na stranu