Ispekcija da pojača kontrole, prijave na 20.000

Beograd -- Inspekcije bi trebalo da povećaju broj kontrola nad neregistrovanim privrednim subjektima i da se više bave sivom ekonomijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je istakao sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović.

Malinović je rekao da bi trebalo da se uspostavi i kvalitetnija saradnja između inspekcijskih organa i tužilaštva i sudova.

Navodeći da sada ima nešto više od 300 prijava protiv neregistrovanih subjekata i da bi to trebalo povećati na više od 10.000 ili 20.000, Malinović je rekao da bi s druge strane trebalo smanjiti broj kontrola nad legalnim subjektima.

On je precizirao da je izvršeno oko 170.000 kontrola od strane svih inspekcijskih organa nad legalnim subjektima, dodajući da bi to trebalo smanjiti na 100.000 kako bi se privreda rasteretila.

“Više od šest kontrola godišnje ima prosečan privredni subjekat i za njih troši više od dve radne nedelje na saradnji sa inspekcijskim organima”, rekao je Malinović.

Posle donošenja novog Zakona o inspekcijskim službama broj zaposlenih na “crno” se smanjio, rekao je Malinović i dodao da su obim poreza i doprinosa na zarade glavni razlog zbog čega se radnici ne prijavljuju.

“Ukoliko bismo smanjili poresko opterećenje svakako da bismo motivisali privrednike da prelaze u legalno poslovanje”rekao je on.

PKS, kaže, očekuje da isnpekcijski organi deluju preventivno i da budu servis privrede, te da legalnim privrednim subjektima pomognu da obavaljaju svoje poslovanje.

Vesti

strana 1 od 9381 idi na stranu