Srbija

Utorak, 15.08.2017.

13:35

Inspektori zahtevaju: Veće plate 20 odsto

Mreža inspektora Srbije uputila je zahtev Vladi Srbije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za povećanje plata do 20 odsto za inspektore na terenu

Izvor: Beta

Inspektori zahtevaju: Veće plate 20 odsto
Foto: Thinkstock

Zahtev o izmeni Zakona o platama u javnom sektoru, kojim se traži povećanje plata, potpisala su 804 inspektora.

U zahtevu se navodi da je potrebno napraviti razliku između inspekcijskog nadzora koji se obavlja na terenu i rada u kancelariji sa istom stručnom spremom, i traži poseban korektivni koeficijent za terenski rad.

Inspektori su naveli da nadzor podrazumeva rad po smenama, noću i vikendom, a da su inspektori na terenu izloženi raznim neprijatnostima i rizicima, pa je nemoguće vrednovati ga na isti način kao i rad u kancelariji.

Komunalni inspektor Čačka Dragoman Paunović rekao je danas da inspektori zahtevaju da se sistem plata uredi "na pošten, principijelan i pravičan način"."Da li je pošteno i pravično da istu platu imaju službenici u istoj stručnoj spremi, na primer oba su diplomirani pravnici, čije su plate sistemskim zakonima svrstane u istu platnu grupu, ali prvi službenik radi u kancelarijskim uslovima, dok inspektor pretežni deo radnog vremena provodi na terenu, izložen rizicima po život i zdravlje", naveo je Paunović u pisanoj izjavi za medije.

On je dodao da su u prethodnih pet godina inspektori doživeli "dva teška udarca na plate" - 2012. godine kada je uredbom Vlade ukinut korektivni koeficijent do 20 odsto, a drugi kada je 2013. godine čitavom javnom sektoru plata snižena za 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: