Kad se udruže naša 3 giganta, rodi se borbeni div

Beograd -- Počela je saradnja FAP-a, Zastava kamiona i Prve petoletke.

Izvor: Danas
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva/ilustracija
Foto: Tanjug, arhiva/ilustracija

Vozilo za prve borbene redove

Vojno vozilo koje se priprema u FAP-u, Zastavi I Prvoj petoletki, čiji prototip mora da bude gotov najkasnije do 16. oktobra, kako bi prošao neophodne kontrole i provere pre predstavljanja javnosti šest dana docnije u Novom Sadu, pokretaće Mercedesov motor od 260 konjskih snaga. Protivavionskim topom od 40mm, kojim će biti opremljen moći će, pored vazduhoplova, da se gađaju i ciljevi na zemlji.

"Pravimo vozilo za prve borbene redove", rekao je našem listu Njegoš Koković, direktor proizvodnje u pribojskom FAP-u.

Prototip novog domaćeg borbenog vozila za Vojsku Srbije koji zajednički pripremaju ta tri preduzeća javnosti će biti predstavljen 22. oktobra u Novom Sadu, gde će tog dana biti održana vojna parada.

Novo vojno borbeno vozilo, čiji je radni naziv FAP 2026 PS/AV 6X6 (pogon na šest točkova) radi se na platformi FAP-a. Zastavina fabrika kamiona zadužena je za sklapanje oklopne kabine, a trstenička Prva petoletka za izradu sistema BOFORS, odnosno protivavionskog topa kalibra 40 milimetara. Ukoliko zadovolji postavljene kriterijume, vojno borbeno vozilo, kao zajednički proizvod budućeg konzorcijuma, koji će činiti FAP, Zastava kamioni i Prva petoletka - Namenska, biće namenjeno Vojsci Srbije, ali i kupcima na inostranim tržištima.

U fabrikama koje učestvuju u ovom poslovnom poduhvatu očekuju da Vlada Srbije odmah nakon javne promocije novog vozila u Novom Sadu konačno donese dugo najavljivanu odluku o formiranju konzorcijuma za proizvodnju tog vozila, o kojem je Danas pisao u više navrata. U proizvodnju tog vozila će, sasvim izvesno, biti uključene i mnoge druge domaće firme, u kojima će se izrađivati delovi i pozicije za prvu ugradnju. U budućem konzorcijumu kažu da je novo borbeno vozilo tek prvi od planiranih projekata koji će ubuduće zajednički biti realizovani u fabrikama u Priboju, Kragujevcu i Trsteniku.

Pored učešća u zajedničkom poslu sa FAP-om i Prvom petoletkom, Zastava kamioni, prema informacijama iz te fabrike, treba da započne serijsku proizvodnju neborbenog vojnog vozila, čiji je prototip još pre više godina predstavljen nadležnima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane.

Srbija

Za evro sutra 11 para manje

Beograd -- Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto, a zvanični srednji kurs biće 123,0563 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija ponedeljak 31.10. 17:49 Komentara: 0
strana 1 od 277 idi na stranu