Telekom: Zašto smo digli cenu

Beograd -- Korigovanje cene mesečne pretplate fiksne telefonije sa 516 na 659 dinara sa PDV posledica je tržišnih uslova, rečeno je Tanjugu u Telekomu Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je precizirano, tržište se velikoj meri promenilo od poslednje korekcije u 2011. godini.

Pretplata je 2011. povećana na 507 dinara sa PDV-om, što je približno iznosilo oko pet evra, dok usled značajnih promena kursa dinara i rasta cena na malo, to sada iznosi oko 4,45 evra, objašnjavaju u Telekomu.

Kažu, takođe, da ukoliko se pogleda okruženje, analiza tržišta telekomunikacija koju je Ratel objavio za 2013. godinu pokazuje da je pretplata u Srbiji među najnižima u regionu. Osim Albanije gde iznosi oko 3,8 evra, u ostalim državama regiona je veća - u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je oko šest evra, u Makedoniji 7,7 evra, dok je u Hrvatskoj oko 10 evra.

Telekom će uvesti i novi način tarifiranja koji podrazumeva zaokruživanje svakog započetog minuta razgovora, što će kako objašnjavaju, korisnicima olakšati pregled i uvid u potrošeni saobraćaj.

Kompanija prati svetske trendove u domenu mobilne, ali i fiksne telefonije, te u skladu sa njima konstantno uvodi inovacije i osavremenjuje svoje usluge i infrastrukturu, kažu u Telekomu.

Kako ističu, Telekom Srbija je među malim brojem operatora koji su razgovore tarifirali prema impulsnom intervalu i impulsima, a ne po minutu razgovora što je praksa većine svetskih operatora.

"Uvođenjem minutnog tarifiranja korisnici će jednostavnije i lakše moći da kontrolišu potrošnju, a celokupna mreža fiksne telefonije, koju čini više od 2,5 miliona domaćinstava, predstavljaće jedinstvenu nacionalnu zonu", objašnjavaju u Telekomu.

Na pitanje na šta će sredstva od povećanja cene pretplate biti utrošena, u Telekomu kažu da su planovi vezani za dalje usavršavanje i ulaganje u infrastrukturu i kreiranje paketa usluga prilagođenih potrebama korisnika.

Takođe, navode i da korekcija cena nema veze sa najavljenom privatizacijom Telekoma Srbija.

"Kompanija posluje po tržišnim uslovima, koji su se značajno promenili u poslednje tri godine, te je bilo neophodno izvršiti ovu korekciju cena", podsećaju u Telekomu.

Govoreći o "borbi" sa konkurencijom, s obzirom na liberalizaciju tržišta i činjenicu da drugi operatori nude manju cenu pretplate, u Telekomu smatraju da je otvaranje tržišta telekomunikacija prilika za sve operatore da istraže svoje mogućnosti i izbore se za svoj udeo na njemu.

Činjenica da više operatora nudi usluge fiksne telefonije na tržištu Srbije rezultira kvalitetnijom ponudom za krajnje korisnike, a to samo potvrđuju ranija iskustva iz mobilne telefonije, kažu u Telekomu i podsećaju da ne treba izgubiti iz vida činjenicu da njihova mreža pokriva teritoriju cele Srbije.

Osim toga, Telekom Srbija ne uslovljava potencijalne korisnike fiksne telefonije da se prethodno pretplate i na drugu uslugu, što je stvar izbora u ovom slučaju, objašnjavaju. Ukoliko žele samo fiksnu telefoniju, imaju pogodnost da im je u pretplatu uračunato 150 besplatnih minuta za pozivanje bilo kog fiksnog telefona u Srbiji.

A ukoliko se odluče na neki od BOX paketa, dobijaju i mogućnost neograničenih razgovora ka svim pretplatnicima fiksne telefonije Telekoma Srbija po ceni od nula dinara po minutu razgovora, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

"Kvalitet naše fiksne mreže je garantovan našim višedecenijskim iskustvom u pružanju te usluge i reputacijom koju smo izgradili", poručuju iz Telekoma.

Na pitanje da li je od uvođenja prenosa broja primetan smanjen broj korisnika usluga fiksne telefonije i za koliko, u Telekomu navode podatke Ratela da je od početka prenosa broja u fiksnoj telefoniji realizovano 8.120 zahteva za promenu operatora.

strana 1 od 428 idi na stranu