Očekivana cena pšenice do 24 dinara

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da ratari u Srbiji mogu da za pšenicu novog roda očekuju cenu od 20 do 24 dinara po kilogramu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2013.

18:42

Default images

On je napomenuo da tu cenu, ipak, određuje tržište.

Sudeći prema tražnji na evropskim i svetskim tržištima žita, kao i očekivanjima vrlo dobrog roda u zemljama koji su veliki proizvođači pšenice, naše su prognoze da bi cena mogla da bude između 20 i 25 dinara , rekao je on gostujući u emisjiji Jedan na jedan Radio-televizije Vojvodine.

Knežević je naglasio da se u Srbiji očekuje vrlo dobar rod hlebnog žita od oko 2,5 miliona tona i dodao da će barem milion tona biti spremno za izvoz.

Država će ove, kao i prethodnih godina za potrebe republičkih robnih rezervi otkupiti između 60.000 i 100.000 tona pšenice, a precizniji podaci o količinama i uslovima biće poznati nakon predstojećeg rebalansa republičkog budžeta, rekao je ministar.

Knežević je, povodom istrage o krađi žitarica iz skladišta iznajmljenih za državne robne reserve, ocenio da je posebna radna grupa sjajno obvila taj posao i da je utvrđeno da u 18 skladišta nedostaje 30.000 tona kukuruza i 50.000 tona pšenice.

Tom inspekcijskom kontrolom je utvrđeno i da je u skladištima, koje je zakupila Direkcija za robne reserve, 25.000 tona kukuruza sa povišenim nivoom aflatoksina, što je 15 odsto ukupno uskladištene količine za robne reserve.

U vreme kontrole, obavljene na osnovu zaključka Vlade Srbije, dobili smo zahtev iz Republičke direkcije robnih rezervi da se iz silosa pozajmi i proda 60.000 tona kukuruza koji je zaražen aflatoksinom i to naravno nismo dozvolili , rekao je Knežević.

On je naglasio da to upravo dokazuje da je bilo manipulacije brojkama i da je afera sa aflatoksinom predimenzionirana i da ima između ostalog političke, ali i druge povode .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: