Nestaje Ruski car, uskoro Vapijano

Međunarodni lanac ugostiteljskih objekata Vapijano preuzeo je vlasništvo nad Ruskim carom, jednim od najpoznatijih prestoničkih restorana.

Srbija

Izvor: B92, Politika

Ponedeljak, 14.05.2012.

09:14

Default images

U ovoj kompaniji najavljuju da bi posle prilagođavanja enterijera zdanja u Knez Mihailovoj ulici kafana koja je zatvorena pre nekoliko dana trebalo ponovo da proradi krajem juna i da neće promeniti dosadašnji izgled.

"Staro ime – Ruski car nismo u mogućnosti da zadržimo. Zvanično ovaj ugostiteljski objekat zvaće se Vapijano. Investicija za novi restoran vredna je oko 1,2 miliona evra i biće zaposleno 100 mladih. Na javnom konkursu za nova radna mesta stiglo je oko 600 prijava, a među njima su i one koji su poslali bivši radnici restorana", ističu u kompaniji Vapijano. Kako navode, zgrada je kao spomenik kulture pod zaštitom, spoljna i unutrašnja forma neće biti menjana."Posebna pažnja biće posvećena projektu prilagođavanja unutrašnjosti. Sve radove obavljaćemo po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture", kažu u kompaniji Vapijano.

Dosadašnji vlasnik Ruskog cara, Dragan Aca Bulić još se nije oglasio na temu prodaje restorana, ali jeste Zoran Antonijević čiji su otac, stric i tetka podigli zdanje u kojem se danas nalazi restoran i uknjiženi su kao vlasnici još 1934. godine.

Antonijević je zbog toga podneo zahtev za povraćaj ove imovine na osnovu Zakona o restituciji. Zgrada je oduzeta njegovoj porodici posle Drugog svetskog rata i pretvorena je u društvenu svojinu, a potom i privatizovana.

"Zbog toga sam 2006. tužio Ugostiteljsko preduzeće Stari grad koje je ranije upravljalo ovim mestom. To preduzeće je 2002. i zvanično prodalo restoran Snežani Bulić, supruzi Jusufa Bulića, koja je kao zakupac u Ruski car došla 1998. godine", ističe Antonijević kojem je osim kafane oduzet i ceo sprat iznad nje.

On kaže da je kafana bila u sastavu Ugostiteljskog preduzeća Stari grad koje je nakon što su Bulići stigli bilo privatizovano i pripalo je firmi Midlend. Iz ove prodaje bio je izuzet Ruski car, pa ga je nakon toga u dogovoru sa Starim gradom kao vlasnica preuzela Snežana Bulić, a Antonijević tvrdi da ovaj posao nije bio legalan.

Srboljub Panić iz republičke Direkcije za imovinu tvrdi da mu nisu poznati detalji privatizacije ugostiteljskog preduzeća Stari grad ni to kako je Ruski car došao u posed porodice Bulić. U načelu, kaže Panić, ako je neko zakonito stekao pravo svojine nad nepokretnošću koja je bila u državnom vlasništvu on ima pravo da je proda. Starim vlasnicima ona neće moći da bude vraćena u naturi nego će njih država da obešteti.

"Prošlogodišnjim Zakonom o povraćaju oduzete imovine i obeštećenju zabranjeno je da se otuđuje ili opterećuje državna imovina do odluke o pravu svojine po zahtevu bivših vlasnika. Ali svi oni koji su pre toga legalno došli do vlasništva na nekretninama koje potražuju izvorni vlasnici, mogli su da kao svaki privatni vlasnik takvom imovinom slobodno raspolažu", poručuje Panić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: