Ponedeljak, 14.05.2012.

09:14

Nestaje Ruski car, uskoro Vapijano

Međunarodni lanac ugostiteljskih objekata Vapijano preuzeo je vlasništvo nad Ruskim carom, jednim od najpoznatijih prestoničkih restorana.

Izvor: B92

Nestaje Ruski car, uskoro Vapijano IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

135 Komentari

Sortiraj po:

doorman

pre 11 godina

Odmah da kazem: bio sam u Vapianu u TC gUsce, jeo, pio, nosao sam unaokolo hranu kao u Meku, i tja, za te pare sam mogao mnogo bolje da prodjem. Bio i necu vise. Beograd bar ima, 'fala Bogu i Svetom Jovanu, nekoliko dovoljno dobrih italijanskih restorana gde se moze pojesti ukusna i kvalitetna hrana za iste (a nekada i manje) pare u daleko prijatnijem okruzenju nego sto je to u Vapianu.
Neko je pomenuo musave case, sto je i meni zasmetalo, samo ja nisam imao zivaca da pricam sa "managerom', a izgleda i da je bolje tako, jer ocigledno sudove peru u masini bez dodatka sredstva za sjaj, sto je znak da se stedi kad god i gde god se stigne. Ne zalim ni da znam na cemu jos i kako stede.
Toliko o hipsterskoj fransizi "zdrave" italijanske hrane. Ja mogu i bez Vapiana, narocito u centru grada, a ko ne moze i smatra ovaj lanac vrhuncem gastronomije, iskreno ga zalim.
Sta je i kakav je bio "Ruski car" to je jedna prica, ali je stvar u tome sta je mogao i sta je trebao da bude, a to sigurno nije Vapiano. Ali, sic transit gloria mundi, pa ce tako Beograd da dobije kao ultimativni gastronomski objekt nemacku fransizu italijanskog restorana. Kud ne otvoriste neki nemacki restoran, sa kolenicma, kiselim kupusom i brdima kobasica, uz hektolite bavarskog piva i rajnski rizling, pa i zekt, ako treba, a posle cemo da jasemo stolice, pevamo i razbijamo case u kaminu....

Vladan Grujić

pre 11 godina

Nekadašnji "Bog" IBM-a Tomas Votson je jednom rekao "Uzmite nam sve, sem imena firme i naših glava. Za 10 godina ćemo opet biti ovako moćni". Nisam stručnjak za marketing, ali priča o nestanku imena "Ruski car" je suluda. To ime je kod nas decenijama bilo sinonim za prijatna druženja svih vrsta u možda najlepšem delu Beograda. Verujem da će 99% ljudi i dalje govoriti "Nađimo se kod Ruskog cara". Šta je sledeće? Očekujem da će nam neki marketinški "guru" preporučiti da promenimo ime sopstvene zemlje.

CG

pre 12 godina

Naravno i "Ruski Car" se mora preimenovati zarad EU integracija,najbolje da srusimo sve crkve u Srbiji posto su i one izraz "palanackog mentaliteta,jelte" koji nije spojiv sa Eu vrijednostima...


Cuj zamjenili boemski tradicionalni restoran star 122 godina a na njegovom mijestu otvorili fast food restoran...

Seljoberizacija Beograda,zapoceta upadom komunista u BG nakon 45 godine se nastavlja,jos samo fali da budemo pustali krave da pasu po Knez Mihajlovoj,bruka i sramota...

Ljuba

pre 12 godina

Ispitati imovinu svakog činovnika u agenciji za privatizaciju od 2001. god do danas. Koliko službenika se dugo zadržalo u agenciji, dodju, odrade, i odu. Sve će to narod platiti, ali je najvažnije što ljudima srce plače kada prodju pored svoje imovine.

Dušan

pre 12 godina

@nasi dani
Čuj "nebitna vest"?! Možda ukoliko ti živiš u diznilendu a ja u Srbiji!? Pa ima li očiglednijeg primera ortačenja naše vlasti sa kriminalnim strukturama ovog društva?

legenda

pre 12 godina

Vapiano uopste nije italijanski vec nemacki restoran, koji se prodaje kao italijanski. Nema to veze sa Italijom. Ali neuki narod(u svim zemljama) se lozi. A tek ona glupost sa karticama.. Jaoj. Mogli su negde drugde da zakupe prostor u centru, ima dovoljno praznih mesta..

nije bitno

pre 12 godina

@(sasa jokic, 14. maj 2012 21:59)

e moj dečko, izvini što ne znam kako izgleda spomenuti lanac restorana, jer kad sam van zemlje jedem u autentičnim lokalnim restoranima, a tako se ponašam i kod svoje kuće. Dodatna otežavajuća okolnost je što se spomenuti restoran nalazi u TC Ušće, mestu koje ne posećujem, jer mi se želudac čudnovato buni kada mu se samo približim.

Ovde nije u pitanju sve ono što si ti lepo, marketinški napisao, misleći da mi ostali imamo pileće mozgove. Ovde je u pitanju da neko može da prodaje imovinu koja je nekome, ne tako davno, oduzeta, a koju potražuje. Gle čuda, upravo ta Tadićeva vlast, dozvoljava da se tako radi.
Razmisli malo svojom pametnom glavicom i saberi dva i dva. Ako želiš da sprovedeš restituciju (a ja nisam neki stručnjak) razmotri svaki detalj, svakog posebnog zahteva. Ako je originalni vlasnik ovde već pokrenuo biznis tipa kafane i ako postojeći vlasnik nije dodao neku enormnu vrednost, onda je sasvim ljudski da se originalnom vlasniku vrati imovina, a da se postojećem vlasniku izvrši naknada u naturi. Međutim kao i u svemu drugom u Srbiji, ovde postojeći, prepošteni i pre svega cenjeni, vlasnik može dalje da preprodaje imovinu za koju je podnet zahtev za restituciju.
Meni tu nisu čista posla, verujem da bi se ti isto osećao da si u koži originalnog vlasnika.

Nasi dani

pre 12 godina

Nebitna vest a paznju mi skrece veliki broj komentara, sto govori jos jednom koliko narod voli banalnosti i hrani se njima... A nebitna je jer gro Beogradjana nikad nije ni uslo u ''Ruski car'' jer je nenarodno mesto na koje izlaze pokondirene tikve i kvazi-elita.
Da ima pameti tu bi bila otvorena srpska kafana, radila bi kao nenormalna jer tu dnevno prodje 10 000 stranaca koji zele da u Srbiji osete nesto autenticno a ne nesto cega ima svuda u svetu i svuda je isto. Skadarlija je najveca prevara i sarena laza postala, isto Beogradjani ne zalaze jer je berba usiju uvek na meniju.

Boris

pre 12 godina

@Mile

U pravu si. A da li je taj restoran ikada bio restoran brze hrane(Zagreb),kockarnica u vlanistvu kriminalaca?

Ruskin car o kome se pise, prestao je da postoji pre 70 godina...niko od komentora nije sedeo u toj kafani.

Zeleni venac

pre 12 godina

A meni nedostaje ćirilični natpis "Avziu Fikri" na Zelenom vencu, kod stajališta 75. Bila je odlična poslastičarnica, sada je tu neki izlog od kog mi se povraća. Od šampita mi je išla voda na usta. Zaključak? Ma, biće da je u meni problem... ja sam kriva što mi se ne sviđa ustajala zatupljenost izloga koji se trude da udovolje Potrošačima.

Kad smo to postali Potrošači, a prestali da budemo drugarice i drugovi, odnosno gospođe i - gospoda?

Zeleni venac

pre 12 godina

A meni nedostaje ćirilični natpis "Avziu Fikri" na Zelenom vencu, kod stajališta 75. Bila je odlična poslastičarnica, sada je tu neki izlog od kog mi se povraća. Od šampita mi je išla voda na usta. Zaključak? Ma, biće da je u meni problem... ja sam kriva što mi se ne sviđa ustajala zatupljenost izloga koji se trude da udovolje Potrošačima.

Kad smo to postali Potrošači, a prestali da budemo drugarice i drugovi, odnosno gospođe i - gospoda?

misa

pre 12 godina

Ovde se ne postavja pitanje Vapijana ili ti nekog drugog .Ovde se postavlja pitanje lopovluka politike i kriminala .Tuzno je sta smo doziveli da sve ovo gledamo .Zaista tuzno i porazavajuce.

ZIS

pre 12 godina

Koliko dusebriznika koji uporedjuju Ruski Car i poznate Evropske lokale. Razlika je samo sto svi oni imaju tradiciju, proizvod i uslugu za razliku od naseg "kultnog" Ruskog Cara. Iskreno nisam bas siguran da je vecina onih koji zale za njim ikada sedelo u njemu i probalo "Rusku subaru" ili neki drugi originalni kolac tog restorana. Da je naziv "SRPSKI CAR" ili bar "SRPSKI KNEZ" pa da se ne menja ime i koncept ovako...

Samo pljacka

pre 12 godina

"Starim vlasnicima ona neće moći da bude vraćena u naturi nego će njih država da obešteti."

Dakle, gospodoporeski obveznici, sta ste radili za Djurdjevdan ?

Боки

pre 12 godina

Какав конфекцијски назив, још један објекат у центру Београда добија страни назив. И још једна фирма са латиничним натписом.

sasa jokic

pre 12 godina

Ovo je jedan od razloga zasto Tadic mora da pobedi, tj. Da pobedi evropska Srvija.
Niko se od ovih dusebriznika ( vecina su vlasnici okolnih lokala, pa su se uplasili konkurencije) nije bunio dok je u otvorena kockarnica i nocni klub, vecina nikada nije usla u Ruski Car, vecina nikada u Vapiano nije usla, ali im smeta, odjednom ih sve interesuje tradicija?!
Ka ste glasali za Slobu, koji je unistio bice srpskog naroda i doveo sve te kriminalce koji su pokupovali lokale, bilo Vam je lepo. Sada kada je na mesto ruinirane poslasticar (koja je usput zatvoren jer nije dobro polvala) doao jesan od najpoznarijih evropskih brendova poceli ste da se bunite?! Zaposlice 100 rdnika, ulozice milion eura, sredice prostor u postojecem zasticenom ambijentu, i prodavace vrhunske proizvode za prisrupacne cene, pa sta hocete? Pa zar Vam se sad javila tradicija, posle 40 godina expres restoran sa bajatom rovom i raspalom poslasticarom?
Kao sto rece Dusko Radovic; "Da u Srbiji predloze da se uveze sida, polovina bi bilamza, polovin protiv!".
Vecito smo imali otpor prem svetskim stndardima, zato sto smo narod ubijen u pojam, svoje upropascavmo, a tudje necemo!
Prosetajte do Vapiana u Uscu, i onda pricajte da li je dobro ili nije, posto pasose nemate.

Kelic

pre 12 godina

Da su kojim slucajem ti naslednici americkog drzavljanstva (kao sto su Miticevi - pa je zaustavljena prodaja Miticeve rupe) onda bi sve bilo obustavljeno ! Ispada da naturalizovani Amerikanci imaju veca prava u drzavi Srbiji od rodjenih Srba!

Logic

pre 12 godina

"Svaka veća prestonica ima "Vapiano" u strogom centru"
Kakva divna asocijacija na izjavu drage Mire Marković iz njenog slavnog vremena :"Svaka metropola ima kinesku četvrt. Zašto da to kod nas ne bude Skadarlija?"
A meni je tako žao beskućnika koji nemaju ni lonac, ni vodu da skuvaju pastu - 6 min za al dente - nego moraju na vapiano kazan,jes' da se dugo čeka, ali je sigurno veliki iskorak u pravcu kulturnog zapada. Krećemo od paste!

obi van

pre 12 godina

pitam se sta ce to Beograd moci ponuditi turistima ako se taj trend nastavi. Niko nece potegnuti iz Ziriha da jede u Vapianu i pije kafu u Starbaksu. Mozda zbog arhitekture?

BANE--AMER

pre 12 godina

RUSKI CAR postaje VAPIJANO -Prvo treba vratiti OJEKAT starim vlasnicima.Drugo ti vlasnici mogu da iznajme ili prodaju kome hoce ali grad BEOGRAD bi trebao da zastiti ime RUSKI CAR.Sadasnji vlasnik ACA BULIC nije ni mogao da bude vlasnik kad Zgrada nije njegova.Stalno se u SRBIJI odlaze DENACIONALIZACIJA Objekata i druge imovine ZNACI da neko ima koristi od toga.Slazem se u potpunosti da se mesto ZASTITI jer svaki grad i DRZAVA imaju Gradsku Kafanu u srgom centru staru preko 100 God.SRBIJU jedino EVROPA moze uterati u kolosek,ali samo po EVROPSKIM ZAKONIMA i da svako odgovara za svoj POSAO.Dosta je bilo da MAFIJA koristi javasluk u SRBIJI i da pravi PROFIT a posten covek BIZNISMEN ne moze da ulzi svoj novac u svoju SRBIJU.Pozdrav svim Postenim!

Voyager

pre 12 godina

Predlazem pragmatican kompromis:

1. Vapiano postaje/ostaje vlasnik pod uslovom:
2. Ruski car ne moze da promeni ime - neka negde sitno pise Vapiano
3. porodici vratiti odmah prvi sprat i pod hitno isplatiti veliku odstetu za donji prostor
4. u sve ovo mora da se umesa UBOPOK i tuzilastvo za organizovani kriminal da se utvrdi uslove kako je objekat presao u ruke ranijeg "vlasnika" tog Jusufa ili kako se vec zove, da li je bila u to umesana gradska politicka vrhuska itd...
5. isplatu porodicu izvrsiti iz konfiskovane imovine kriminilaca koje pohvata UBOPOK.

Cane

pre 12 godina

@Gradjanin - Ju, ju, ju, blago nama sa Vama koji ste toliko "putovali"! Otisli ste cak u Budimpestu i jos vredjate ljude! CCC! Sta jos necu da procitam?!?

MRV

pre 12 godina

Ако ја добро схватам ствари, "Руски цар" је 2012. прошао као руски цар 1917. Можда би му боље било да је задржао конспиративно име "Загреб".

jamezdin

pre 12 godina

A kad su gasili Akademiju vristali ste ovde kako je to leglo narkomana...Ne zelim da pocinjem o tome koliko je Akademija bila znacajnija za kulturu od ovog spomenika koji je bio nista drugo do sinonima za nerealno udaranje po usima i skupljanje raznih sumnjivih tipova.Da ne gresim dusu zadnjih par godina je to poslasticarnica sa proizvodima jako loseg kvaliteta i ocajnom uslugom,u svakom slucaju i Vapiano mi je bolji od takvog spomenika.

nemanja s.

pre 12 godina

Čujem da "Gradska kavana" u Dubrovniku postaje Mekdonalds, poslastičarnica "Saher" u Beču postaje Starbaks, restoran "Paris" u Pragu je zakupio Nordsee, brza hrana od ribe, a Beograd će da postane Pataja , letovalište sa Tajlanda, poznato po jeftinoj prostituciji!

Pantagruel

pre 12 godina

Осим случаја "Руског цара", требало би навести судбину још једне кафане као илустрацију нашег српског односа према сопственој прошлости, због ког углавном и немамо традицију (иако бисмо реално имали на основу чега да је градимо), него свака генерација мора изнова да је измишља, пошто је претходна непромишљено порушила све оно што је било створено пре ње:
Одрастао сам на Дорћолу (испод Прве гимназије) и осим Скадарлије, родитељи, један или други деда су ме често водили у ресторан "Марш на Дрину" који се налазио на углу улица Цара Душана и доњег дела Змај Јовине (данас улице Кнегиње Љубице). Тај ресторан је био живи уџбеник националне историје новог века, јер су се на зидовима налазиле урамљене десетине великих црно-белих фотографија из Првог светског рата (од Цера и Колубаре, преко повлачења преко Албаније, Крфа, Вида и Солунског фронта). Били су ту и портрети српских генерала и војвода: Радомира Путника, Степе Степановића, Живојина Мишића, Петра Бојовића, Миливоја Анђелковића Кајафе, краља Петра Првог... Отац ме је учио да их распознајем, због чега је који од њих важан и при сваком следећем доласку пропитивао, да утврди шта сам запамтио од прошлог пута. Осим ћевапа на ужичком кајмаку и тих слика, мене су највише фасцинирали шлемови, униформе бројни комади оружја из првог светског рата (пушке, бајонети, ножеви, чутуре, па и комплетан митраљез на оном троножном постољу) који су висили по зидовима, огромни лустери (полилеји) направљени од чаура испаљених топовских граната. Вероватно су детињство у том окружењу (осамдесетих година 20 века) и свест да сам одрастао баш у улицама у којима су се водиле борбе за одбрану Београда 1915. године (које сам покушавао да реконструишем у својим дечијим мислима) утицали да касније упишем и завршим студије историје. Али та кафана је после Петог октобра 2000. године, у највећој тишини затворена (нико није о њеној судбини написао ни једну реч), јер је као друштвено власништво продата заједно са више других објеката пропалог угоститељског предузећа. На њеном месту отворена је кладионица и коцкарница из ланца "Меридијан". Тек пре годину дана, први пут сам приметио да је у једном њеном делу отворен ресторан националне кухуње који се исто зове "Марш на Дрину", знатно мање површине од првобитног. Обрадовао сам се и ушао да видим како изгледа. Ничега од старих експоната ту више није било. Само неколико слика новијег датума, насликаних на тему Првог светског рата (од прилике темпером по зиду). Питао сам конобара да ли зна где су завршили сви они утентични експонати којих се сећам из времена свог детињства (средине осамдесетих, када ми је било десет година). Погледао ме је збуњено и помало љуто, као да са мном нешто није у реду. Није знао или хтео да ми било шта каже и судбини свих тих прдмета. Чисто сумњам да су предати неком музеју.

Kiza

pre 12 godina

Nikad ni ne idem u Ruski car, a ni u Vapiano - obican lanac malo bolje brze hrane koju jedete u bezlicnom ikea okruzenju, totalno precenjeno, za te pare se u beogradu jede kvalitetno u pravim restoranima sa atmosferom i kvalitetom.

marama

pre 12 godina

"Staro ime – Ruski car nismo u mogućnosti da zadržimo. Zvanično ovaj ugostiteljski objekat zvaće se Vapijano."

Recite vi njima šta znači reč vapiti na srpskom, pa će se predomisliti. Dati ovde objektu ime Vapijano je loš marketing, vapiće za mušterijama.

Fankyland

pre 12 godina

Na vrh glave mi je više ”patriota” i ”čuvara svetog ognja” srpske tradicije. Niste se bunili kada su komunisti ”Ruski car” prekrstili u Zagreb (niste smeli naravno), niste se bunili kada su se prodavale mekike na šalteru, niste se bunili kada se otvorila kockarnica sa onim šljaštećim ulazom, a sada kad neko hoće da otvori nešto svetski, čisto, da se iznutra čuje jazz, a ne Grand urlikanje... e onda su se našli dušebrižnici da polemišu. E neka se otvori šta hoće, samo da miriše na Evropu i na zapad i da se ne zove više ”Ruski car”.

real

pre 12 godina

U Vapiano u Uscu sam prestao da idem zato sto su case izgledale svaki put kao popljuvane. Od menadzera sam dobio objasnjenje da je to zbog tvrdoce vode u Beogradu

mali građanin

pre 12 godina

Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.
(Gradjanin, 14. maj 2012 12:17)

Izvinte, Građanine, što mi ostali nismo toliko nobles da odemo ČAK do Budimpešte da bismo jeli jeftinog testa i salata.

Btw, tvoj komentar? Textbook malograđanština.

sasa jokic

pre 12 godina

Mile@ Kad vec spominjes Landtman u Becu, zasto ne kazes kako Landtman danas izgleda? Ispred jedne od najstarijih zgrada u Becu dodat je stakleni space shutle kao zimska basta u stilu 22 veka. Sta mislis sta bi se desilo da u Beogradu neko to pokusa da uradi?
I za Tvoju informaciju pandan Ruskom Caru ( koga su Rusi ubili, a bio im je glavni reformator, i od tada Rusija propada) je caffe Central. Prema tome kada pametujes onda tomradi arfumentovano.
I odakle Ti hrabrosti da povlacis paralele izmedju Beca i Beograda. Gde Vam je kultura bzila kada se raspravljalo o rekonstrukciji Narodnog Muzeja, Narodne Biblioteke, koje godinama ruiniraju.
Kakv nam je muzej savremene umetnosti?
A Vi ste nasli da kritikujete Vapiano, i da podrzavate propalu poslasticaru, u kojoj je nekada bio expres restoran sa piroskama i pogacicama na prozor. Takvu Srviju Vi hocete, ne ide se Vama u Evropu i svet.

Macan

pre 12 godina

Vraća se Zagreb na mala vrata (i onda je bila menza) samo će sad imati europskije ime. A vlasnici je da restituišu nekom drugom prilikom.

Ja sam bio u Rimu i jeo sam njoke

pre 12 godina

Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.
(Gradjanin, 14. maj 2012 12:17)

Oh dragi gradjanine, vidim tvoj mentalitet je savrsen, otisao si do komsijske Budimpeste, pojeo jeftinu pastu i to je dovoljan razlog da smatras da su svi koji bi da se zadrzi ime Ruski car tuznog mentaliteta. A zakon o restituciji, tradicija i ostale stvari ti nisu bitne? Vazno je da si ti zaboga bio u Budimpesti i da si jeo pastu. Jel si siguran da si gradjanin?

pixius

pre 12 godina

za ovoga sto je promolio nos do budimpeste
Odlicno i jeftino ne ide zajedno - ide zadovoljavajuce i jeftino a na suprotnoj strani odlicno i klempa. Vapiano je najobicnija menza i bio je menza i ostace menza. A u Ruski car sam isao cesto i to je jedino mesto u gradu gde mozes da sednes i da se osecas ko covek. Lepo osvetljen lokal, moze da se razgovara, nema dima oko tebe i nema seljanije i ostale boranije.

Nemanja

pre 12 godina

ALO LJUDIII RUSKI CAR VISE NIJE BIO ONO STO JE BIO NEKADA...

nekada sam sa ocem isao dole uzmemo posluzavnik, narucimo pasulj ili skembice razbijanje. onda sam porastao otisao tamo kada ono nema nicega toga....

Ruski car je ostao mafijasko gnezdo....a ne tradicija beograda....

HVALA BOGU da dolaze kapitalisti koji isplate mafijoze i oteraju odatle...
mislite da nisu pre toga ispitali trziste nego tek tako uleteli u posao.
GRDNO SE VARATE....
Vapijano vec posluje na USCU u Beogradu...

Licno ima da idem u inat ovim pljuvacima tmao da jedem svakog vikenda samo neka ima klope.

Ruski car je uvek znacio mesto gde moze da se dobro pojede....
A to se konacno vraca....

Vapimija

pre 12 godina

Podrska! Barem ce se mentalitet tih konobara promeniti pa da uzivam u prijatnosti objekta. Svuda se po svetu takve stvari desavaju. Vapijano barem nije od onih zloglasnih lanaca. Drago mi je da se interijer nece promeniti, a salatu cu uvek lakse podneti nego poslasticu. Nama treba i promena kulture jedenja i ponasanja.

Mile

pre 12 godina

E evo jedna dobra vest, nece vise kriimalci upraljati ovim restoranom.

U Becu, u Kertner ulici (Knez Mihajlova) imate restorane slicnog tipa (Nord Sea), pa ne vidim u cemu je problem.

A bice i 100 novih radnih mesta, verovatno ce i Tadic da se pojavi na otvaranju-)
(Boris, 14. maj 2012 09:56)


Borise, ti bas aktivan u kampanji.

Da ti kazem nesto, napravio si pogresno poredjenje. Ako vec pominjes Bec, onda bi trebalo da znas da je kultno mesto Beca koje odgovara beogradskom "Ruskom caru" ustvari "Kafe Landtmann". E sad, zapitaj se malo sta bi se desilo u Becu da nekome padne na pamet da u "Landtmannu" otvori "Vapiano". Druga stvar i "Landtmann" je bezobrazno skup i nema najbolju klopu u gradu, ali je to kultno mesto i kao takvo je nezaobilazni deo istorije Beca. I ako hoces da sedis u "Landtmannu", moras da platis to zadovoljstvo. Tako je oduvek bilo i sa "Ruskim carem". Zao mi je sto u Beogradu propadaju stare kafane.

Antifan

pre 12 godina

Koliko ja znam,Vapiano ne preuizima vlasnistvo.Ruski car je u vlasnistvu Ace Bulica(kontroverznog nekog biznismena).Vapiano uzima u zakup ovaj prostor pri cemu ce placati ne mesecnu kiriju, vec procenat od mesecnog prihoda doticnom gospodinu.E,odtkud ovaj spomenik kulture u rukama doticnog kontroverznog biznismena-to te pitanje...

Neki

pre 12 godina

@Gradjanin

,,Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.,,

ZASTO BI ISAO U BUDIMPESTU IMA VAPIJANO NA USCU U BEOGRADU...
CENE RAZBIJAJU U odnosu na BUDIMPESTU. a hrana je za uploa losija jeo sam i tamo i vamo.....

PROVERI PRE NEGO STO PRICAS GLUPOSTI O MENTALITETU...mozda si upravu za mentalitet ljudi koji su ovce da kupuju ista u Srbiji

konj

pre 12 godina

Nekada do skoro se govorilo "Naćićemo se kod Ruskog cara"

A sad se kaze nacicemo se kod sata. A kad za 50 godina taj 'sat' sruse i naprave nesto drugo, onda ce tadasnji ljudi reci 'eto sta rade, a nekad se govorilo 'naci cemo se kod sata''. Sad ce se govoriti 'naci cemo se kod Vapiana'. A kome smeta nek se nadje ispred 'Mazestika' ili ispred 'Beoizloga' ili kod konja (koji nije spomenik konju, ali je eto konj ostao upamcen).

QUEEN OF THE SCENE

pre 12 godina

@ Gradjanin, Hvala sto si nam svima "otvorio" oci dalje od Budimpeste gde se hvalis da si jeo Vapiano.
Ali taj koji misli da Vapiano ima "I" od Italije sigurno je putovao svetom a nista nije video. To ti je poput Amera iz mali provincija koji misle da je "Olive Garden" Italianski restoran.
**********

TomaS

pre 12 godina

@ (Goran): "Gde bih nam bilo kraja da uštede pljuvku pa da mesto toga malo rade".

Gorane, samo polupismeni i neduhoviti ljudi govore: "Gde BIH nam bilo kraja...". Kaže se "Gde BI nam bilo kraja..."! Da li si iskrivljenim rečima pokušavao da budeš duhovit, ili je nešto drugo po sredi?

Ruska carica

pre 12 godina

Jeste, oseća se žal i neka nelagoda zbog ovog preuzimanja.

A opet, da li se neko od komentatora seća kada je poslednji put seo u Ruski car?

Medrano

pre 12 godina

ruski car je drzao Aca Bulic precednik zajednice reketasa.
bolje da u centru grada postoji moderan restoran nego mafijaska kafana.. zdravo 90te!
(srpski car, 14. maj 2012 10:37)

Ne, bolje je da se donese zakon o restituciji kao u svim normalnim zemljama i da se vrati coveku ono sto mu je oduzeto, zbog ovakvih stvari i odlazu denacionalizaciju objekata, nazalost ljudi su neupuceni pa podrzavaju promenu imena ili ne, a problem je ustvari mnogo veci i ruzniji, ali zivo me zanima sta ce da rade kad im njihova Evropa kaze da bez donosenja tog zakona nema dalje. Inace Vapijano ili Ruski car - Ruski car.

@Pantagruel

pre 12 godina

"Зато они имају град са хиљаду споменика, а ми утриповану двомилионску паланку којој је најбољи артикал туристичке понуде за странце "интензиван ноћни живот" или (ако желимо да будемо искрени према себи и говоримо без увијања) јефтина и на великом броју сплавова лако доступна тела наших кћери, сестара, школских другарица итд... Жалосно и за сваку осуду"

СВАКА ЧАСТ!

Vlado_ZG

pre 12 godina

Znam da vi Srbi volite fino jesti, baš kao i mi Hrvati ...i šta jest, jest imate fantastičnu kuhinju! Kod nas je taj VaPiano propao nakon par mjeseci, jer svojim pizzama i tjesteninama nije mogao konkurirati okolnim restoranima koji nude našu balkansku kuhinju ili pizze na balkanski način. S druge strane tko zna .... možda kod vas budu bolji kuhari u restoranu, pa opstane dulje.

Ljiljana Tubic

pre 12 godina

Beograd kojeg više nema!
Polako ali sigurno rubrika "Beograd kojeg više nema" se dopunjava.
Kao BEOGRAĐANKI jako mi je žao što je nestalo nešto što je deo nasleđa grada i ugostiteljska atrakcija. I kao što neko ovde reče, ono što Mađarima nikada neće pasti na pamet da ugase čuveni "Žerbo" u Budimpešti, ili Hrvatima "Gradsku kavanu" u Zagrebu, nama je nažalost palo. Oko "Orača", obične kafančine, podigla se prašina, a sada svi ćute.
Adio "Ruski care", pričaćemo svojoj deci o Beogradu kojeg više nema!

Siniša T.

pre 12 godina

Sad još da pretvorite Skadarliju u WALLMART ili TARGET i kolonijalizacija kičem, neukusom i besmislenošću je potpuna. Treba u celini satrti naš identitet i učiniti Beograd konfornijim za zapadne špekulante i mešetare.

gurman

pre 12 godina

Ode nas ,,Central cafe" u istoriju. Sramota sto je to dozvoljeno! Polako gubimo i poslednje tragove identiteta. Ostala nam je jos Moskva dok i nju ne pretvore u neki Mc. U Vapianu hrana je odlicna, ali stvarno su mogli da postede Ruski car i da otvore restoran na drugom mestu. Samo ne znam gde ce da vode turiste kad pozele da posete neki nas kultni restoran

baki

pre 12 godina

@Pantagruel
Svaka Vam čast na komentaru! Skoro nisam pročitao nešto tako realno ubistveno na ovakve i slične teme. Uboli ste suštinu i hvala Vam, možda više ljudi shvati konačno to šta ste napisali. Tuga i mrak oko nas!
Pozdrav

bojan

pre 12 godina

Mi smo bili 3 puta i mislim da vise necemo ici. Jeli smo uglavnom neke deserte ili kolace. Kvalitet definitivno nije na nivou lokacije koju imaju. Ceka se i dugo na narudzbinu. Medjutim eto cesto ima slobodnih mesta.

nedx11

pre 12 godina

U Lisabonu postoji poslasticarnica (Pasteis de belem) koja je otvorena
1837-e. Cesto posecena i od strane turista. Kada bi nekome palo napamet da je zatvori i na istom mestu otvori Burger king, verovatno bi izbili masovni neredi.
Ali Lisabon je ipak lep i ozbiljan grad, dok je Beograd (da se vise ne lazemo) bio, ostao i bice ruznjikava i precenjena palanka, izmedju ostalog i zbog ovakvih stvari koje se dogadjaju...

vladaBg

pre 12 godina

Vapiano je ništa drugo nego običan trash fast food Italian restoran... samo u Srbiji se od McD i ostalih junk food restorana pravi kao da su neka vrsta ekskluzive upravo zato što su cenovno bliži srpskom džepu (u odnosu na odlazak u npr. Maderu ili Šaran). A o kvalitetu da ne govorimo...

Nesa

pre 12 godina

Ako na mrestu Ruskog cara, koji je tu vise od 120 godina, treba da se useli neki nemacki lanac picerija, onda svaka vam cast. A vi sto izlazite u trzne centre, nisam ni sumnjao da cete se obradovati.

Veselin

pre 12 godina

Re:"e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
Ocigledno nemate pojma sta sve obuhvata pojam kulture. To su i ovakvi objekti zbog svoje starine i autenticnosti. Npr. u Kopenhagenu se ljubomorno cuva svojevrsni podrum-pab iz 1723. godine, koji je posecivao Andersen.
Ovo sa "Ruskim carem" je nedopustivo!

denko

pre 12 godina

stvarno je zabavno citati komentare ovde, sta god ama bas sta god novo nesto se otvori komentatori pljuju po tome itd itd.... vidim sad neki tuguju sto je ruski car ugasen, pa dobro koliko od vas je ikada bilo tamo i porucilo nesto??? a?? pa da,kao sto sma i mislio...

a ne, vapiano nije ni slican mcdonaldsu sto se tice ukusa hrane i kvaliteta iste, sve je sveze, sve ti se pravi pred ocima, sve cisto, divota.... pizze su odlicne... pasta jos bolja jer su sosevi za pastu svezi i isto tako ti prave pred nosom... divota... a sediti mozes dok ti je volja, sigurno t eniko ne tera d aides niti je bilo sta u zurbi, sve je opusteno... i nije bas neki fast food, nekad cekam i po 20ak minuta na pastu dok dodjem na red.... u svakom slucaju vapiano je vrh a ne kao sto neki kazu neukusni fast food...

Kole

pre 12 godina

Kakva kuknjava a kladim se da vecina vas nije usla u Ruski car godinama, jer tamo zaista nista pametno godinama i nema. Lokacija je izuzetna, ime i istorijat takodje. Ali decenijama to mesto propada - hrana losa i preskupa i to je sve.

Ruski car je trebalo da zaista bude nezaobilazno mesto a ne samo prazno ime. Ovako, kada mi nismo decenijama uspeli nista da promenimo, dolaze stranci da zarade. Vapiano uopste nije los (ponovo vecina nikada nije usla u taj restoran) a centru grada nedostaje restoran tog tipa.

Pitanje restitucije je naravno skroz druga tema ali tu je pojeo vuk magarca.

Gotovo je!

pre 12 godina

Da li se neko seća tekstova o Plazi u Kragujevcu. Nije prošlo ni pedeset dana sve je prazno, avetinjski, samo šetači. Prvi lokali se već zatvaraju jer nisu uspeli da uvale kinesku robu desetostruko skuplju od prave cene. Očekujemo da neko brine o jednom lokalu u Beogradu, u Srbiji gde je sve normalno uništeno. Da li neko zna makar jednu ulicu u Srbiji koja je ostala netaknuta, zaštićena, konzervirana? Ili su sve to upropastili NATO, Ameri, Rusi, Sloba, Mladić, Arkan....? Ne, to su deca komunista koja su sada na vlasti, klanovi koje niko do danas nije uspeo da razbije.

Macak

pre 12 godina

Ajd sad mito fino ispod stola da se vrati Vapijanerima, pa po zakonu kuca da se vrati Antonijevicima.
Ako je zasticeno onda je zasticeno, ne moze se u zasticenom brljati kako ko hoce.
Pa nek ova prelazi most kad joj se jede pica i ide na Usce.
Jel ostao tu neko normalan, halo??? Prodajte Narodno Pozoriste pa nek u njemu prodaju nudle sa piletinom ili nek za dobru lovu ispod stola dozvole tajlandski "take away" ili tejk evej u nekom muzeju, kad se toliko vole stvari i rijeci iz vana... Nije dosta sto uzimate dijelove tijela tom Beogradu, nego narodu jos i jezik uzimate,
I kao "svi veliki gradovi imaju"...Imaju po trznim centrima ogavnim i po mjestima gdje im to spada ali ne unistava se tradicija zarad necije provizije i necijeg osjecaja da je dio svijeta zato sto jede u medjunarodnom lancu masovnih menzi. Taj osjecaj dolazi iz glave sestro, ne iz probavnog trakta!
Zla vremena, namnozilo se ovih sto misle da je identitet nesto sto ce kupiti u samoposluzi.
A ovi obecavaju opustenu atmosferu u piceriji..bez rezervacija..ha ha..Pa u masovnim menzama nikad nije ni bilo vazno kako si obucen a kamoli da rezervises...smijurija
Ja tu necu krociti sigurno..radije cu kad sam u Beogradu otici na telecu corbu kod "Mornara!, imaju i dobrih salata ako se nekom ne da jesti ribic u kajmaku. ukusno je i brzo posluze. Ne trebaju mi ni sareno uniformisane cure od 21 godinu sa montiranim osmijehom naucenim na kursu da me docekaju. Radije konobar koji je ljut kad je ljut i veseo kad je veseo, nego bezlicni roboti u uniformama raznih boja koji se usiljeno osmjehuju za kasom.
Spasavajte svoj grad- jel vidite sta vam se desava?
Prijatno!

Nikola

pre 12 godina

Sva sreća pa se otvara Vapiano, a ne prodavnica kineske robe. Tad bi bilo tužno.
U ostalom svako ima pravo da radi sa svojim lokalom šta hoće.
A znate šta je tužno? Tužno je to što su ovakvo mesto uspeli da unište. Cene visoke, usluga jako loša, kao u prigradskim kafićima.
Ako im je saher torta od 500+ dinara sa otiscima prstiju na čokoladnoj glazuri, onda bolje i da ne rade. To je još veća sramota.

Stari vlasnik

pre 12 godina

Toliko o restituciji, za koju se TOLIKO zalagala ova Vlada. Pa vi sad glasajte za njih.

Oh, zapravo, već i jeste glasali... Ili možda i niste?

sevarlica

pre 12 godina

za: "e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
(baba, 14. maj 2012 09:41) "

Idi i reci Francuzima da im je Mulen Ruž kupleraj i da treba da otvore Mek na njegovom mestu.Svugde u Evropi su taverne i gradske krčme deo kulturnog dobra i deo istorije grada i države.

Kad je neko tikva bez korena onda reflektuje svoj manjak na sve druge...

London

pre 12 godina

Konačno "Ruski car" odlazi u istoriju... dobrodošao "Vapiano", super hrana, ljubazno osoblje, veliki izbor, sve sveže i ukusno, čisto, napravljeno na licu mesta.

žglj

pre 12 godina

McDonald's на италијански начин у сред центра града.
То само може у Београду!
(Бојан, 14. maj 2012 09:26)

ovo je bila ironija ili nikada nisi posetio ni jedan veliki grad u svetu?

srpski car

pre 12 godina

ruski car je drzao Aca Bulic precednik zajednice reketasa.
bolje da u centru grada postoji moderan restoran nego mafijaska kafana.. zdravo 90te!

Dragan

pre 12 godina

Dokle ali dokle će da se krčmi Stari grad.Bukvalno prezime Knez Mihailove ulice Ruski car su prodali.Cela Knez Mihailova više nema nijednu autentičnu srpsku prodavnicu ili lokal.Niko ne vodi računa o imenu grada a ime grada čuvaju mesta.Nekada do skoro se govorilo "Naćićemo se kod Ruskog cara".Sramota gde mi idemo...i tome nema kraja.Nema kraja.

razocaran

pre 12 godina

Ovo je stavrno tuzno - da grad Beograd nema Gradsku kafanu koja bi bila uradjena u duhu starog Beograda... Svaki grad koji iole drzi do sebe ima neku vrstu Gradske kafane i ovo je idealna lokacija za to. Ovo je trebalo da bude predmet turisticke i kulturne politike grada Beograda, a ne da se takva lokacija rasprodaje nekom drugorazrednom restoranu. Nista protiv Vapiana, ali njemu je mesto ipak u trznom centru, a ne na pocetku glavne gradske pesacke ulice. To samo pokazuje ko smo, nama nijedan neprijatelja nije potreban - dovoljni smo sami sebi...

ljubomir

pre 12 godina

sta je sledece? skadarliju da pretvore u neki "factory outlet mall" nebi me iznenadilo. kako ih nije sramota, da ruse istoriju grada i menjaju jedno takvo grandiozno, romanticno i nostalgicno mesto vecine beogradjana pa i ostalih poput mene koji nisam iz bg-a ali sam rado svracao uvek kad bi me put nanaeo u obicnu prcvarnicu t.j. piceriju. mogu da uloze milione i milione ali nemogu da kupe dusu i sarm jer se to stice decenijama postojanja. svi koji vole beograd treba da bojkotuju to mesto.

Aleksandar

pre 12 godina

Pre nekoliko godina lokal preko puta je prodat za 16 miliona evra(Firma "Radiks" koja je vlasnik lanca parfimerija "Jasmin" kupila je juče za nepunih 16 miliona evra lokal "Jugoeksporta" u Knez-Mihailovoj ulici u Beogradu. Poslovni prostor na čuvenoj beogradskoj "štrafti", pored bioskopa "Jadran", prodat je na aukciji u Agenciji za privatizaciju iz stečaja, a cena mu je s početnih 271,3 miliona dinara uvećana na 1,27 milijardi dinara.
cela vest na http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/t49244.lt.html)i to je bila astronomska cena u to vreme za čini mi se 400m2.
Ne znamo za koju sumu ide Ruski car i da li je budući vlasnik uslovljen očuvanjem bilo čega osim spoljnih i unutrašnjih zidova, ali znamo da ono po čemu je Beograd bio prepoznatljiv i što bi trebalo i da u budućnosti bude deo ponude i imidža Beograda, polako nestaje.
Kad prođu kampanje, uvek se nastavi po starom.
Za menzu je mogla da se nađe i neka druga lokacija.

sasa jokic

pre 12 godina

Ovo je jedna od boljih vesti u poslednje vreme, konacno nesto normalno na toj predivnoj lokaciji. Na zalost javljaju se i neki koji nikada nisu usli u Vapiano. Dobra vest za Beogradjane u svakom slucaju.
Svaka veca evropska prestonica ima Vapiano u strogom centru, ali to se izgleda nesvidja ovima sto glasaju za neutralnu Srbiju.

Frankfurt-Beograd

pre 12 godina

Zaista tuzno sto se na takvom mestu otvara restoran brze hrane. Zaista se pitam kakvi to ljudi sede u upravi koja odlucuje i daje dozvole o tako necemu. Zaista veliki minus za gradsku upravu...mogli su odmah McDonalds da otvore, nema puno razlike....

Pantagruel

pre 12 godina

Може ли ико од вас да замисли ситуацију у којој би градске власти Будимпеште дозволиле било коме да купи кафетерију Жербо (Gerbeaud), већ век и по познату по колачима и неизоставно место боравка сваког туристе који обиђе њихову престонуцу, промени јој назив и укине колаче по којима је позната широм света, а да на том месту оптвори Pizza Hut, Burger King ili Mc Donald's? Ја не могу, али ово што су дозволиле градске власти Београда управо је на том нивоу. Мађари би вероватно дозволили промену власничке структуре, али унапред поставили ограничења купцу шта сме мењaти, а шта мора бити задржано. Зато они имају град са хиљаду споменика, а ми утриповану двомилионску паланку којој је најбољи артикал туристичке понуде за странце "интензиван ноћни живот" или (ако желимо да будемо искрени према себи и говоримо без увијања) јефтина и на великом броју сплавова лако доступна тела наших кћери, сестара, школских другарица итд... Жалосно и за сваку осуду

Milorad

pre 12 godina

A jel se pitate kakva je usluga bila u Ruskom caru? Jednom sam tamo svratio, porucio kolace, i bili su ocajni. Da su kolaci bili kao npr. u Zerbou, u Budimpesti, mozda sada ne bi otvarali Vapiano na njegovom mestu.

Kafan(ha)dzija

pre 12 godina

@baba - kafane i restorani jesu obelezje nekog grada. Da li ce becki Cafe Central ili Hotel Sacher ikada postati Burker King ili Holiday Inn? Zasto pariski Chez Maxim ostaje i dan dans pod istim imenom? Mislite malo i o tome ... Ruski car je bio na tom mestu 100 godina i taman je bio vaskrsnuo posle 50 godina rada pod nazivom Restoran Zagreb (usred Beograda!), nametnutim od strane komunista. Onda smo se udvarali ideji Bratstva i jedinstva. Danas, neki novi "v(a)PIJANI" komunisti nam namecu Vapiano. Valjda se udvaramo opet nekom bratstvu i jedninstvu, ali ovog puta evropskih razmera. I kao sto Nemci idu po 100 puta u rat i 100 puta gube rat, tako i ce i Srbi 100 puta ici u neke nove saveze i 100 puta izlaziti iz njih kao gubitnici. Ako ... neka ...

mhm

pre 12 godina

Kad ne cenimo ono sto imamo i ne cuvamo i treba da propadnemo!!
Bagra ce nam pojesti identitet Bgda!
Treba sprovesti peticiju sto pre!

Milica

pre 12 godina

Nije kafana proglasena za kulturni spomenik vec je cela Knez MIhajlova proglasena za zonu od izuzetnog znacaja koja je pod zastitom Republike Srbije. Koliko je pod zastitom, vidi se i iz ovog primera. Kulturno istorijski spomenik, kuca porodice Antonijevic, sada se banalizuje samo kao kafana. Naravno, nekim komentatorima je najmanje vazna stvar cinjenica da je u pitanju stara Srpska porodica.

HELP!!!

pre 12 godina

Nema kuknjave ako želimo da pokažemo da se ne slažemo sa takvom promenom imamo i načina to da uradimo. Nemojte da ulazite u taj restoran i neka im to bude poruka da se sa takvom promenom beogradjani ne slažu. Da vidimo koliko je ljudi spremno na ovako nešto, jer na kuknjavu i na pljuvanje su spremni svi.

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Za neupucene - Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar a gosti se zadrzavaju taman toliko da pojedu. Tako je barem u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Za neupucene - Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar a gosti se zadrzavaju taman toliko da pojedu. Tako je barem u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

RUPA

pre 12 godina

Ovo je samo MAFIA menja stolice !!!! Sigurno postoje neke "rupe u zakonu" gde izbegnu neke poreze ili neku slicnu mucku...zato je Puff Daddy promenuo ime u P. Diddy......Ruski Car je "iznajmljen" na 100godina za mozda 3000DINARA mesecno...compliments of Slobo and gang!

P.S. Za ovo dole sto kaze to samo u Srbiji, pa i Italiani su dozvoli McDonald pored Spanski stepenica, i u NYC na sred Broadway-a imas hiljade McD's restorana...MONEY talks u svakom delu sveta, pustite te malogrdjanske price samo u "Srbiji" !!!

Посматрач

pre 12 godina

Ресторан који постоји 120 (сто двадесет) година се тек тако преименује, промијени концепт, као да је то сасвим нормално, а градски оци то аминују прћутно! Десиће се исто што и са Грчком краљицом на дну кнез Михајлове (ако се неко још и сјећа да је на тој локацији некад постојао један чувени ресторан тог имена): Претворили су је у "модеран, брзо растући" Speak easy caffe, сад је само рушевина! Специјалци смо да уништимо сваки симбол нашег индентитета! Неби ме чудило да ускоро неко Знак питања "преведе" у McDonald's ...

marko

pre 12 godina

Clanku fali i podatak o tome ko je porodica Bulic cime se Jusuf bavio i kako je poginuo i cime mu se bavi sin. Samo cinjenice, nikakve spekulacije.

Ovako slika nije potpuna.

Realista_NL

pre 12 godina

Mene zanima koliko je Bulic platio zakup. Jos jedna crna privatizacija, nek narod zna kako opravdati 1,2mln profit pojedincima. Pod hitno vratitu starim vlasnicima. Ovo je sranota za Beograd

Razočaran

pre 12 godina

Super, dobili smo još jedan bezlični lanac fast food restorana. Za par godina Beograd stvarno neće imati ništa autentično i prepoznatljivo da ponudi. Doduše, ni Sarajlije nisu ništa bolje. Tamo se mesec dana pisalo o otvaranju Mekdonaldsa :)

Dr

pre 12 godina

Jos jedan dokaz da je Srbija zemlja otimacine, pljacke, lopovluka. U Srbiji se ne isplati nista praviti, graditi, ulagati jer jednog dana mogu kriminalci (politiraci) da ti zakucaju na vrata i kazu da je to sve sto si radio sada njihovo.

Boris

pre 12 godina

E evo jedna dobra vest, nece vise kriimalci upraljati ovim restoranom.

U Becu, u Kertner ulici (Knez Mihajlova) imate restorane slicnog tipa (Nord Sea), pa ne vidim u cemu je problem.

A bice i 100 novih radnih mesta, verovatno ce i Tadic da se pojavi na otvaranju-)

engineer

pre 12 godina

kakav bezobrazluk, sprega vlasti i kriminalaca na delu, pa vi opet glasajte za iste... nekretnina koja bi itekako trebala da bude vracena, iako je podnet zahtev za restituciju se prodaje stranoj firmi, a posle se kaze kako je nemoguc povracaj imovine... a zasto se ne ispita poreklo imovine onih koji prodaju tu nekretninu, pa bi mozda i bilo moguce da se ona vrati starom vlasniku? kako cu slatko da napustim ovu zemlju, sto pre...

overloaded

pre 12 godina

"U Vapijanu kažu da će insistirati i na ambijentu koji nije opterećen formalnostima, bez „dres koda”, a neće biti obavezne ni rezervacije"

Kad procitam ovako bombasticne izjave, samo sto se ne srusim od muke. Klasika za Srbiju, svaka notorna glupost se predstavlja kao epohalni poduhvat, drugoligasi klasicnim podvalama svrstavaju sebe u kategoriju elitnih, a narod ojadjen, tup, glup i neobavesten sve to posmatra sa istom dozom divljenja kao sto onomad bejahu redovi ispred McDonalds'a, samo sto je ovo jos vece dno dna propagande.
Kakve crne rezervacije i kakav jos crnji dress code za konfekciju ciji je kvalitet pandan klasicnoj piceriji i restoranima nizeg kvaliteta?

Nisam upoznat s razlozima zatvaranja Ruskog Cara, ali kafana s istorijskim potpisom i svoje 122 godine je morala da ima bolji kraj, ako vec gradske vlasti nisu zelele da sacuvaju i taj redak pecat nekog drugog vremena ovog grada. Bitan je bus plus, nije li tako gradonacelnice?!

U Riski Car sam retko odlazio jer nisam imao tamo sta da trazim, ali sam svojim prijateljima iz inostranstva umeo da kazem koju rec o tom mestu. U Vapiano necu nikad krociti, a necu o njemu imati ni sta da kazem.

Nema Rezervacije, dress code-a, garderoba nije obavezna....O Isuse, tesko nama naopakima.

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar. Tako je bar u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

Goran

pre 12 godina

e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
(baba, 14. maj 2012 09:41)

To je sasvim normalna stvar i u Beču, Budapestu, Parizu,.....

Blago nama kad imamo takve pismene ljude koji pluju po svemu i svačemu. Gde bih nam bilo kraja da uštede pljuvku pa da mesto toga malo rade.

Pantagruel

pre 12 godina

Може ли ико од вас да замисли ситуацију у којој би градске власти Будимпеште дозволиле било коме да купи кафетерију Жербо (Gerbeaud), већ век и по познату по колачима и неизоставно место боравка сваког туристе који обиђе њихову престонуцу, промени јој назив и укине колаче по којима је позната широм света, а да на том месту оптвори Pizza Hut, Burger King ili Mc Donald's? Ја не могу, али ово што су дозволиле градске власти Београда управо је на том нивоу. Мађари би вероватно дозволили промену власничке структуре, али унапред поставили ограничења купцу шта сме мењaти, а шта мора бити задржано. Зато они имају град са хиљаду споменика, а ми утриповану двомилионску паланку којој је најбољи артикал туристичке понуде за странце "интензиван ноћни живот" или (ако желимо да будемо искрени према себи и говоримо без увијања) јефтина и на великом броју сплавова лако доступна тела наших кћери, сестара, школских другарица итд... Жалосно и за сваку осуду

Razočaran

pre 12 godina

Super, dobili smo još jedan bezlični lanac fast food restorana. Za par godina Beograd stvarno neće imati ništa autentično i prepoznatljivo da ponudi. Doduše, ni Sarajlije nisu ništa bolje. Tamo se mesec dana pisalo o otvaranju Mekdonaldsa :)

overloaded

pre 12 godina

"U Vapijanu kažu da će insistirati i na ambijentu koji nije opterećen formalnostima, bez „dres koda”, a neće biti obavezne ni rezervacije"

Kad procitam ovako bombasticne izjave, samo sto se ne srusim od muke. Klasika za Srbiju, svaka notorna glupost se predstavlja kao epohalni poduhvat, drugoligasi klasicnim podvalama svrstavaju sebe u kategoriju elitnih, a narod ojadjen, tup, glup i neobavesten sve to posmatra sa istom dozom divljenja kao sto onomad bejahu redovi ispred McDonalds'a, samo sto je ovo jos vece dno dna propagande.
Kakve crne rezervacije i kakav jos crnji dress code za konfekciju ciji je kvalitet pandan klasicnoj piceriji i restoranima nizeg kvaliteta?

Nisam upoznat s razlozima zatvaranja Ruskog Cara, ali kafana s istorijskim potpisom i svoje 122 godine je morala da ima bolji kraj, ako vec gradske vlasti nisu zelele da sacuvaju i taj redak pecat nekog drugog vremena ovog grada. Bitan je bus plus, nije li tako gradonacelnice?!

U Riski Car sam retko odlazio jer nisam imao tamo sta da trazim, ali sam svojim prijateljima iz inostranstva umeo da kazem koju rec o tom mestu. U Vapiano necu nikad krociti, a necu o njemu imati ni sta da kazem.

Nema Rezervacije, dress code-a, garderoba nije obavezna....O Isuse, tesko nama naopakima.

sevarlica

pre 12 godina

za: "e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
(baba, 14. maj 2012 09:41) "

Idi i reci Francuzima da im je Mulen Ruž kupleraj i da treba da otvore Mek na njegovom mestu.Svugde u Evropi su taverne i gradske krčme deo kulturnog dobra i deo istorije grada i države.

Kad je neko tikva bez korena onda reflektuje svoj manjak na sve druge...

Dragan

pre 12 godina

Dokle ali dokle će da se krčmi Stari grad.Bukvalno prezime Knez Mihailove ulice Ruski car su prodali.Cela Knez Mihailova više nema nijednu autentičnu srpsku prodavnicu ili lokal.Niko ne vodi računa o imenu grada a ime grada čuvaju mesta.Nekada do skoro se govorilo "Naćićemo se kod Ruskog cara".Sramota gde mi idemo...i tome nema kraja.Nema kraja.

Goran

pre 12 godina

e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
(baba, 14. maj 2012 09:41)

To je sasvim normalna stvar i u Beču, Budapestu, Parizu,.....

Blago nama kad imamo takve pismene ljude koji pluju po svemu i svačemu. Gde bih nam bilo kraja da uštede pljuvku pa da mesto toga malo rade.

@Pantagruel

pre 12 godina

"Зато они имају град са хиљаду споменика, а ми утриповану двомилионску паланку којој је најбољи артикал туристичке понуде за странце "интензиван ноћни живот" или (ако желимо да будемо искрени према себи и говоримо без увијања) јефтина и на великом броју сплавова лако доступна тела наших кћери, сестара, школских другарица итд... Жалосно и за сваку осуду"

СВАКА ЧАСТ!

nedx11

pre 12 godina

U Lisabonu postoji poslasticarnica (Pasteis de belem) koja je otvorena
1837-e. Cesto posecena i od strane turista. Kada bi nekome palo napamet da je zatvori i na istom mestu otvori Burger king, verovatno bi izbili masovni neredi.
Ali Lisabon je ipak lep i ozbiljan grad, dok je Beograd (da se vise ne lazemo) bio, ostao i bice ruznjikava i precenjena palanka, izmedju ostalog i zbog ovakvih stvari koje se dogadjaju...

srpski car

pre 12 godina

ruski car je drzao Aca Bulic precednik zajednice reketasa.
bolje da u centru grada postoji moderan restoran nego mafijaska kafana.. zdravo 90te!

razocaran

pre 12 godina

Ovo je stavrno tuzno - da grad Beograd nema Gradsku kafanu koja bi bila uradjena u duhu starog Beograda... Svaki grad koji iole drzi do sebe ima neku vrstu Gradske kafane i ovo je idealna lokacija za to. Ovo je trebalo da bude predmet turisticke i kulturne politike grada Beograda, a ne da se takva lokacija rasprodaje nekom drugorazrednom restoranu. Nista protiv Vapiana, ali njemu je mesto ipak u trznom centru, a ne na pocetku glavne gradske pesacke ulice. To samo pokazuje ko smo, nama nijedan neprijatelja nije potreban - dovoljni smo sami sebi...

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar. Tako je bar u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

Milica

pre 12 godina

Nije kafana proglasena za kulturni spomenik vec je cela Knez MIhajlova proglasena za zonu od izuzetnog znacaja koja je pod zastitom Republike Srbije. Koliko je pod zastitom, vidi se i iz ovog primera. Kulturno istorijski spomenik, kuca porodice Antonijevic, sada se banalizuje samo kao kafana. Naravno, nekim komentatorima je najmanje vazna stvar cinjenica da je u pitanju stara Srpska porodica.

Посматрач

pre 12 godina

Ресторан који постоји 120 (сто двадесет) година се тек тако преименује, промијени концепт, као да је то сасвим нормално, а градски оци то аминују прћутно! Десиће се исто што и са Грчком краљицом на дну кнез Михајлове (ако се неко још и сјећа да је на тој локацији некад постојао један чувени ресторан тог имена): Претворили су је у "модеран, брзо растући" Speak easy caffe, сад је само рушевина! Специјалци смо да уништимо сваки симбол нашег индентитета! Неби ме чудило да ускоро неко Знак питања "преведе" у McDonald's ...

marko

pre 12 godina

Clanku fali i podatak o tome ko je porodica Bulic cime se Jusuf bavio i kako je poginuo i cime mu se bavi sin. Samo cinjenice, nikakve spekulacije.

Ovako slika nije potpuna.

Kafan(ha)dzija

pre 12 godina

@baba - kafane i restorani jesu obelezje nekog grada. Da li ce becki Cafe Central ili Hotel Sacher ikada postati Burker King ili Holiday Inn? Zasto pariski Chez Maxim ostaje i dan dans pod istim imenom? Mislite malo i o tome ... Ruski car je bio na tom mestu 100 godina i taman je bio vaskrsnuo posle 50 godina rada pod nazivom Restoran Zagreb (usred Beograda!), nametnutim od strane komunista. Onda smo se udvarali ideji Bratstva i jedinstva. Danas, neki novi "v(a)PIJANI" komunisti nam namecu Vapiano. Valjda se udvaramo opet nekom bratstvu i jedninstvu, ali ovog puta evropskih razmera. I kao sto Nemci idu po 100 puta u rat i 100 puta gube rat, tako i ce i Srbi 100 puta ici u neke nove saveze i 100 puta izlaziti iz njih kao gubitnici. Ako ... neka ...

Milorad

pre 12 godina

A jel se pitate kakva je usluga bila u Ruskom caru? Jednom sam tamo svratio, porucio kolace, i bili su ocajni. Da su kolaci bili kao npr. u Zerbou, u Budimpesti, mozda sada ne bi otvarali Vapiano na njegovom mestu.

engineer

pre 12 godina

kakav bezobrazluk, sprega vlasti i kriminalaca na delu, pa vi opet glasajte za iste... nekretnina koja bi itekako trebala da bude vracena, iako je podnet zahtev za restituciju se prodaje stranoj firmi, a posle se kaze kako je nemoguc povracaj imovine... a zasto se ne ispita poreklo imovine onih koji prodaju tu nekretninu, pa bi mozda i bilo moguce da se ona vrati starom vlasniku? kako cu slatko da napustim ovu zemlju, sto pre...

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Za neupucene - Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar a gosti se zadrzavaju taman toliko da pojedu. Tako je barem u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

Dr

pre 12 godina

Jos jedan dokaz da je Srbija zemlja otimacine, pljacke, lopovluka. U Srbiji se ne isplati nista praviti, graditi, ulagati jer jednog dana mogu kriminalci (politiraci) da ti zakucaju na vrata i kazu da je to sve sto si radio sada njihovo.

ljubomir

pre 12 godina

sta je sledece? skadarliju da pretvore u neki "factory outlet mall" nebi me iznenadilo. kako ih nije sramota, da ruse istoriju grada i menjaju jedno takvo grandiozno, romanticno i nostalgicno mesto vecine beogradjana pa i ostalih poput mene koji nisam iz bg-a ali sam rado svracao uvek kad bi me put nanaeo u obicnu prcvarnicu t.j. piceriju. mogu da uloze milione i milione ali nemogu da kupe dusu i sarm jer se to stice decenijama postojanja. svi koji vole beograd treba da bojkotuju to mesto.

vladaBg

pre 12 godina

Vapiano je ništa drugo nego običan trash fast food Italian restoran... samo u Srbiji se od McD i ostalih junk food restorana pravi kao da su neka vrsta ekskluzive upravo zato što su cenovno bliži srpskom džepu (u odnosu na odlazak u npr. Maderu ili Šaran). A o kvalitetu da ne govorimo...

Macak

pre 12 godina

Ajd sad mito fino ispod stola da se vrati Vapijanerima, pa po zakonu kuca da se vrati Antonijevicima.
Ako je zasticeno onda je zasticeno, ne moze se u zasticenom brljati kako ko hoce.
Pa nek ova prelazi most kad joj se jede pica i ide na Usce.
Jel ostao tu neko normalan, halo??? Prodajte Narodno Pozoriste pa nek u njemu prodaju nudle sa piletinom ili nek za dobru lovu ispod stola dozvole tajlandski "take away" ili tejk evej u nekom muzeju, kad se toliko vole stvari i rijeci iz vana... Nije dosta sto uzimate dijelove tijela tom Beogradu, nego narodu jos i jezik uzimate,
I kao "svi veliki gradovi imaju"...Imaju po trznim centrima ogavnim i po mjestima gdje im to spada ali ne unistava se tradicija zarad necije provizije i necijeg osjecaja da je dio svijeta zato sto jede u medjunarodnom lancu masovnih menzi. Taj osjecaj dolazi iz glave sestro, ne iz probavnog trakta!
Zla vremena, namnozilo se ovih sto misle da je identitet nesto sto ce kupiti u samoposluzi.
A ovi obecavaju opustenu atmosferu u piceriji..bez rezervacija..ha ha..Pa u masovnim menzama nikad nije ni bilo vazno kako si obucen a kamoli da rezervises...smijurija
Ja tu necu krociti sigurno..radije cu kad sam u Beogradu otici na telecu corbu kod "Mornara!, imaju i dobrih salata ako se nekom ne da jesti ribic u kajmaku. ukusno je i brzo posluze. Ne trebaju mi ni sareno uniformisane cure od 21 godinu sa montiranim osmijehom naucenim na kursu da me docekaju. Radije konobar koji je ljut kad je ljut i veseo kad je veseo, nego bezlicni roboti u uniformama raznih boja koji se usiljeno osmjehuju za kasom.
Spasavajte svoj grad- jel vidite sta vam se desava?
Prijatno!

Pantagruel

pre 12 godina

Осим случаја "Руског цара", требало би навести судбину још једне кафане као илустрацију нашег српског односа према сопственој прошлости, због ког углавном и немамо традицију (иако бисмо реално имали на основу чега да је градимо), него свака генерација мора изнова да је измишља, пошто је претходна непромишљено порушила све оно што је било створено пре ње:
Одрастао сам на Дорћолу (испод Прве гимназије) и осим Скадарлије, родитељи, један или други деда су ме често водили у ресторан "Марш на Дрину" који се налазио на углу улица Цара Душана и доњег дела Змај Јовине (данас улице Кнегиње Љубице). Тај ресторан је био живи уџбеник националне историје новог века, јер су се на зидовима налазиле урамљене десетине великих црно-белих фотографија из Првог светског рата (од Цера и Колубаре, преко повлачења преко Албаније, Крфа, Вида и Солунског фронта). Били су ту и портрети српских генерала и војвода: Радомира Путника, Степе Степановића, Живојина Мишића, Петра Бојовића, Миливоја Анђелковића Кајафе, краља Петра Првог... Отац ме је учио да их распознајем, због чега је који од њих важан и при сваком следећем доласку пропитивао, да утврди шта сам запамтио од прошлог пута. Осим ћевапа на ужичком кајмаку и тих слика, мене су највише фасцинирали шлемови, униформе бројни комади оружја из првог светског рата (пушке, бајонети, ножеви, чутуре, па и комплетан митраљез на оном троножном постољу) који су висили по зидовима, огромни лустери (полилеји) направљени од чаура испаљених топовских граната. Вероватно су детињство у том окружењу (осамдесетих година 20 века) и свест да сам одрастао баш у улицама у којима су се водиле борбе за одбрану Београда 1915. године (које сам покушавао да реконструишем у својим дечијим мислима) утицали да касније упишем и завршим студије историје. Али та кафана је после Петог октобра 2000. године, у највећој тишини затворена (нико није о њеној судбини написао ни једну реч), јер је као друштвено власништво продата заједно са више других објеката пропалог угоститељског предузећа. На њеном месту отворена је кладионица и коцкарница из ланца "Меридијан". Тек пре годину дана, први пут сам приметио да је у једном њеном делу отворен ресторан националне кухуње који се исто зове "Марш на Дрину", знатно мање површине од првобитног. Обрадовао сам се и ушао да видим како изгледа. Ничега од старих експоната ту више није било. Само неколико слика новијег датума, насликаних на тему Првог светског рата (од прилике темпером по зиду). Питао сам конобара да ли зна где су завршили сви они утентични експонати којих се сећам из времена свог детињства (средине осамдесетих, када ми је било десет година). Погледао ме је збуњено и помало љуто, као да са мном нешто није у реду. Није знао или хтео да ми било шта каже и судбини свих тих прдмета. Чисто сумњам да су предати неком музеју.

Ja sam bio u Rimu i jeo sam njoke

pre 12 godina

Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.
(Gradjanin, 14. maj 2012 12:17)

Oh dragi gradjanine, vidim tvoj mentalitet je savrsen, otisao si do komsijske Budimpeste, pojeo jeftinu pastu i to je dovoljan razlog da smatras da su svi koji bi da se zadrzi ime Ruski car tuznog mentaliteta. A zakon o restituciji, tradicija i ostale stvari ti nisu bitne? Vazno je da si ti zaboga bio u Budimpesti i da si jeo pastu. Jel si siguran da si gradjanin?

Nesa

pre 12 godina

Ako na mrestu Ruskog cara, koji je tu vise od 120 godina, treba da se useli neki nemacki lanac picerija, onda svaka vam cast. A vi sto izlazite u trzne centre, nisam ni sumnjao da cete se obradovati.

Gotovo je!

pre 12 godina

Da li se neko seća tekstova o Plazi u Kragujevcu. Nije prošlo ni pedeset dana sve je prazno, avetinjski, samo šetači. Prvi lokali se već zatvaraju jer nisu uspeli da uvale kinesku robu desetostruko skuplju od prave cene. Očekujemo da neko brine o jednom lokalu u Beogradu, u Srbiji gde je sve normalno uništeno. Da li neko zna makar jednu ulicu u Srbiji koja je ostala netaknuta, zaštićena, konzervirana? Ili su sve to upropastili NATO, Ameri, Rusi, Sloba, Mladić, Arkan....? Ne, to su deca komunista koja su sada na vlasti, klanovi koje niko do danas nije uspeo da razbije.

mhm

pre 12 godina

Kad ne cenimo ono sto imamo i ne cuvamo i treba da propadnemo!!
Bagra ce nam pojesti identitet Bgda!
Treba sprovesti peticiju sto pre!

nemanja s.

pre 12 godina

Čujem da "Gradska kavana" u Dubrovniku postaje Mekdonalds, poslastičarnica "Saher" u Beču postaje Starbaks, restoran "Paris" u Pragu je zakupio Nordsee, brza hrana od ribe, a Beograd će da postane Pataja , letovalište sa Tajlanda, poznato po jeftinoj prostituciji!

Stari vlasnik

pre 12 godina

Toliko o restituciji, za koju se TOLIKO zalagala ova Vlada. Pa vi sad glasajte za njih.

Oh, zapravo, već i jeste glasali... Ili možda i niste?

Vlado_ZG

pre 12 godina

Znam da vi Srbi volite fino jesti, baš kao i mi Hrvati ...i šta jest, jest imate fantastičnu kuhinju! Kod nas je taj VaPiano propao nakon par mjeseci, jer svojim pizzama i tjesteninama nije mogao konkurirati okolnim restoranima koji nude našu balkansku kuhinju ili pizze na balkanski način. S druge strane tko zna .... možda kod vas budu bolji kuhari u restoranu, pa opstane dulje.

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Za neupucene - Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar a gosti se zadrzavaju taman toliko da pojedu. Tako je barem u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

Realista_NL

pre 12 godina

Mene zanima koliko je Bulic platio zakup. Jos jedna crna privatizacija, nek narod zna kako opravdati 1,2mln profit pojedincima. Pod hitno vratitu starim vlasnicima. Ovo je sranota za Beograd

Siniša T.

pre 12 godina

Sad još da pretvorite Skadarliju u WALLMART ili TARGET i kolonijalizacija kičem, neukusom i besmislenošću je potpuna. Treba u celini satrti naš identitet i učiniti Beograd konfornijim za zapadne špekulante i mešetare.

HELP!!!

pre 12 godina

Nema kuknjave ako želimo da pokažemo da se ne slažemo sa takvom promenom imamo i načina to da uradimo. Nemojte da ulazite u taj restoran i neka im to bude poruka da se sa takvom promenom beogradjani ne slažu. Da vidimo koliko je ljudi spremno na ovako nešto, jer na kuknjavu i na pljuvanje su spremni svi.

Veselin

pre 12 godina

Re:"e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
Ocigledno nemate pojma sta sve obuhvata pojam kulture. To su i ovakvi objekti zbog svoje starine i autenticnosti. Npr. u Kopenhagenu se ljubomorno cuva svojevrsni podrum-pab iz 1723. godine, koji je posecivao Andersen.
Ovo sa "Ruskim carem" je nedopustivo!

Frankfurt-Beograd

pre 12 godina

Zaista tuzno sto se na takvom mestu otvara restoran brze hrane. Zaista se pitam kakvi to ljudi sede u upravi koja odlucuje i daje dozvole o tako necemu. Zaista veliki minus za gradsku upravu...mogli su odmah McDonalds da otvore, nema puno razlike....

obi van

pre 12 godina

pitam se sta ce to Beograd moci ponuditi turistima ako se taj trend nastavi. Niko nece potegnuti iz Ziriha da jede u Vapianu i pije kafu u Starbaksu. Mozda zbog arhitekture?

Mile

pre 12 godina

E evo jedna dobra vest, nece vise kriimalci upraljati ovim restoranom.

U Becu, u Kertner ulici (Knez Mihajlova) imate restorane slicnog tipa (Nord Sea), pa ne vidim u cemu je problem.

A bice i 100 novih radnih mesta, verovatno ce i Tadic da se pojavi na otvaranju-)
(Boris, 14. maj 2012 09:56)


Borise, ti bas aktivan u kampanji.

Da ti kazem nesto, napravio si pogresno poredjenje. Ako vec pominjes Bec, onda bi trebalo da znas da je kultno mesto Beca koje odgovara beogradskom "Ruskom caru" ustvari "Kafe Landtmann". E sad, zapitaj se malo sta bi se desilo u Becu da nekome padne na pamet da u "Landtmannu" otvori "Vapiano". Druga stvar i "Landtmann" je bezobrazno skup i nema najbolju klopu u gradu, ali je to kultno mesto i kao takvo je nezaobilazni deo istorije Beca. I ako hoces da sedis u "Landtmannu", moras da platis to zadovoljstvo. Tako je oduvek bilo i sa "Ruskim carem". Zao mi je sto u Beogradu propadaju stare kafane.

Nikola

pre 12 godina

Sva sreća pa se otvara Vapiano, a ne prodavnica kineske robe. Tad bi bilo tužno.
U ostalom svako ima pravo da radi sa svojim lokalom šta hoće.
A znate šta je tužno? Tužno je to što su ovakvo mesto uspeli da unište. Cene visoke, usluga jako loša, kao u prigradskim kafićima.
Ako im je saher torta od 500+ dinara sa otiscima prstiju na čokoladnoj glazuri, onda bolje i da ne rade. To je još veća sramota.

Ljiljana Tubic

pre 12 godina

Beograd kojeg više nema!
Polako ali sigurno rubrika "Beograd kojeg više nema" se dopunjava.
Kao BEOGRAĐANKI jako mi je žao što je nestalo nešto što je deo nasleđa grada i ugostiteljska atrakcija. I kao što neko ovde reče, ono što Mađarima nikada neće pasti na pamet da ugase čuveni "Žerbo" u Budimpešti, ili Hrvatima "Gradsku kavanu" u Zagrebu, nama je nažalost palo. Oko "Orača", obične kafančine, podigla se prašina, a sada svi ćute.
Adio "Ruski care", pričaćemo svojoj deci o Beogradu kojeg više nema!

Kiza

pre 12 godina

Nikad ni ne idem u Ruski car, a ni u Vapiano - obican lanac malo bolje brze hrane koju jedete u bezlicnom ikea okruzenju, totalno precenjeno, za te pare se u beogradu jede kvalitetno u pravim restoranima sa atmosferom i kvalitetom.

Boris

pre 12 godina

E evo jedna dobra vest, nece vise kriimalci upraljati ovim restoranom.

U Becu, u Kertner ulici (Knez Mihajlova) imate restorane slicnog tipa (Nord Sea), pa ne vidim u cemu je problem.

A bice i 100 novih radnih mesta, verovatno ce i Tadic da se pojavi na otvaranju-)

London

pre 12 godina

Konačno "Ruski car" odlazi u istoriju... dobrodošao "Vapiano", super hrana, ljubazno osoblje, veliki izbor, sve sveže i ukusno, čisto, napravljeno na licu mesta.

Aleksandar

pre 12 godina

Pre nekoliko godina lokal preko puta je prodat za 16 miliona evra(Firma "Radiks" koja je vlasnik lanca parfimerija "Jasmin" kupila je juče za nepunih 16 miliona evra lokal "Jugoeksporta" u Knez-Mihailovoj ulici u Beogradu. Poslovni prostor na čuvenoj beogradskoj "štrafti", pored bioskopa "Jadran", prodat je na aukciji u Agenciji za privatizaciju iz stečaja, a cena mu je s početnih 271,3 miliona dinara uvećana na 1,27 milijardi dinara.
cela vest na http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/t49244.lt.html)i to je bila astronomska cena u to vreme za čini mi se 400m2.
Ne znamo za koju sumu ide Ruski car i da li je budući vlasnik uslovljen očuvanjem bilo čega osim spoljnih i unutrašnjih zidova, ali znamo da ono po čemu je Beograd bio prepoznatljiv i što bi trebalo i da u budućnosti bude deo ponude i imidža Beograda, polako nestaje.
Kad prođu kampanje, uvek se nastavi po starom.
Za menzu je mogla da se nađe i neka druga lokacija.

jamezdin

pre 12 godina

A kad su gasili Akademiju vristali ste ovde kako je to leglo narkomana...Ne zelim da pocinjem o tome koliko je Akademija bila znacajnija za kulturu od ovog spomenika koji je bio nista drugo do sinonima za nerealno udaranje po usima i skupljanje raznih sumnjivih tipova.Da ne gresim dusu zadnjih par godina je to poslasticarnica sa proizvodima jako loseg kvaliteta i ocajnom uslugom,u svakom slucaju i Vapiano mi je bolji od takvog spomenika.

žglj

pre 12 godina

McDonald's на италијански начин у сред центра града.
То само може у Београду!
(Бојан, 14. maj 2012 09:26)

ovo je bila ironija ili nikada nisi posetio ni jedan veliki grad u svetu?

Fankyland

pre 12 godina

Na vrh glave mi je više ”patriota” i ”čuvara svetog ognja” srpske tradicije. Niste se bunili kada su komunisti ”Ruski car” prekrstili u Zagreb (niste smeli naravno), niste se bunili kada su se prodavale mekike na šalteru, niste se bunili kada se otvorila kockarnica sa onim šljaštećim ulazom, a sada kad neko hoće da otvori nešto svetski, čisto, da se iznutra čuje jazz, a ne Grand urlikanje... e onda su se našli dušebrižnici da polemišu. E neka se otvori šta hoće, samo da miriše na Evropu i na zapad i da se ne zove više ”Ruski car”.

sasa jokic

pre 12 godina

Ovo je jedna od boljih vesti u poslednje vreme, konacno nesto normalno na toj predivnoj lokaciji. Na zalost javljaju se i neki koji nikada nisu usli u Vapiano. Dobra vest za Beogradjane u svakom slucaju.
Svaka veca evropska prestonica ima Vapiano u strogom centru, ali to se izgleda nesvidja ovima sto glasaju za neutralnu Srbiju.

Neki

pre 12 godina

@Gradjanin

,,Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.,,

ZASTO BI ISAO U BUDIMPESTU IMA VAPIJANO NA USCU U BEOGRADU...
CENE RAZBIJAJU U odnosu na BUDIMPESTU. a hrana je za uploa losija jeo sam i tamo i vamo.....

PROVERI PRE NEGO STO PRICAS GLUPOSTI O MENTALITETU...mozda si upravu za mentalitet ljudi koji su ovce da kupuju ista u Srbiji

RUPA

pre 12 godina

Ovo je samo MAFIA menja stolice !!!! Sigurno postoje neke "rupe u zakonu" gde izbegnu neke poreze ili neku slicnu mucku...zato je Puff Daddy promenuo ime u P. Diddy......Ruski Car je "iznajmljen" na 100godina za mozda 3000DINARA mesecno...compliments of Slobo and gang!

P.S. Za ovo dole sto kaze to samo u Srbiji, pa i Italiani su dozvoli McDonald pored Spanski stepenica, i u NYC na sred Broadway-a imas hiljade McD's restorana...MONEY talks u svakom delu sveta, pustite te malogrdjanske price samo u "Srbiji" !!!

marama

pre 12 godina

"Staro ime – Ruski car nismo u mogućnosti da zadržimo. Zvanično ovaj ugostiteljski objekat zvaće se Vapijano."

Recite vi njima šta znači reč vapiti na srpskom, pa će se predomisliti. Dati ovde objektu ime Vapijano je loš marketing, vapiće za mušterijama.

sasa jokic

pre 12 godina

Mile@ Kad vec spominjes Landtman u Becu, zasto ne kazes kako Landtman danas izgleda? Ispred jedne od najstarijih zgrada u Becu dodat je stakleni space shutle kao zimska basta u stilu 22 veka. Sta mislis sta bi se desilo da u Beogradu neko to pokusa da uradi?
I za Tvoju informaciju pandan Ruskom Caru ( koga su Rusi ubili, a bio im je glavni reformator, i od tada Rusija propada) je caffe Central. Prema tome kada pametujes onda tomradi arfumentovano.
I odakle Ti hrabrosti da povlacis paralele izmedju Beca i Beograda. Gde Vam je kultura bzila kada se raspravljalo o rekonstrukciji Narodnog Muzeja, Narodne Biblioteke, koje godinama ruiniraju.
Kakv nam je muzej savremene umetnosti?
A Vi ste nasli da kritikujete Vapiano, i da podrzavate propalu poslasticaru, u kojoj je nekada bio expres restoran sa piroskama i pogacicama na prozor. Takvu Srviju Vi hocete, ne ide se Vama u Evropu i svet.

BANE--AMER

pre 12 godina

RUSKI CAR postaje VAPIJANO -Prvo treba vratiti OJEKAT starim vlasnicima.Drugo ti vlasnici mogu da iznajme ili prodaju kome hoce ali grad BEOGRAD bi trebao da zastiti ime RUSKI CAR.Sadasnji vlasnik ACA BULIC nije ni mogao da bude vlasnik kad Zgrada nije njegova.Stalno se u SRBIJI odlaze DENACIONALIZACIJA Objekata i druge imovine ZNACI da neko ima koristi od toga.Slazem se u potpunosti da se mesto ZASTITI jer svaki grad i DRZAVA imaju Gradsku Kafanu u srgom centru staru preko 100 God.SRBIJU jedino EVROPA moze uterati u kolosek,ali samo po EVROPSKIM ZAKONIMA i da svako odgovara za svoj POSAO.Dosta je bilo da MAFIJA koristi javasluk u SRBIJI i da pravi PROFIT a posten covek BIZNISMEN ne moze da ulzi svoj novac u svoju SRBIJU.Pozdrav svim Postenim!

Ruska carica

pre 12 godina

Jeste, oseća se žal i neka nelagoda zbog ovog preuzimanja.

A opet, da li se neko od komentatora seća kada je poslednji put seo u Ruski car?

Medrano

pre 12 godina

ruski car je drzao Aca Bulic precednik zajednice reketasa.
bolje da u centru grada postoji moderan restoran nego mafijaska kafana.. zdravo 90te!
(srpski car, 14. maj 2012 10:37)

Ne, bolje je da se donese zakon o restituciji kao u svim normalnim zemljama i da se vrati coveku ono sto mu je oduzeto, zbog ovakvih stvari i odlazu denacionalizaciju objekata, nazalost ljudi su neupuceni pa podrzavaju promenu imena ili ne, a problem je ustvari mnogo veci i ruzniji, ali zivo me zanima sta ce da rade kad im njihova Evropa kaze da bez donosenja tog zakona nema dalje. Inace Vapijano ili Ruski car - Ruski car.

Nemanja

pre 12 godina

ALO LJUDIII RUSKI CAR VISE NIJE BIO ONO STO JE BIO NEKADA...

nekada sam sa ocem isao dole uzmemo posluzavnik, narucimo pasulj ili skembice razbijanje. onda sam porastao otisao tamo kada ono nema nicega toga....

Ruski car je ostao mafijasko gnezdo....a ne tradicija beograda....

HVALA BOGU da dolaze kapitalisti koji isplate mafijoze i oteraju odatle...
mislite da nisu pre toga ispitali trziste nego tek tako uleteli u posao.
GRDNO SE VARATE....
Vapijano vec posluje na USCU u Beogradu...

Licno ima da idem u inat ovim pljuvacima tmao da jedem svakog vikenda samo neka ima klope.

Ruski car je uvek znacio mesto gde moze da se dobro pojede....
A to se konacno vraca....

Kelic

pre 12 godina

Da su kojim slucajem ti naslednici americkog drzavljanstva (kao sto su Miticevi - pa je zaustavljena prodaja Miticeve rupe) onda bi sve bilo obustavljeno ! Ispada da naturalizovani Amerikanci imaju veca prava u drzavi Srbiji od rodjenih Srba!

Kole

pre 12 godina

Kakva kuknjava a kladim se da vecina vas nije usla u Ruski car godinama, jer tamo zaista nista pametno godinama i nema. Lokacija je izuzetna, ime i istorijat takodje. Ali decenijama to mesto propada - hrana losa i preskupa i to je sve.

Ruski car je trebalo da zaista bude nezaobilazno mesto a ne samo prazno ime. Ovako, kada mi nismo decenijama uspeli nista da promenimo, dolaze stranci da zarade. Vapiano uopste nije los (ponovo vecina nikada nije usla u taj restoran) a centru grada nedostaje restoran tog tipa.

Pitanje restitucije je naravno skroz druga tema ali tu je pojeo vuk magarca.

mali građanin

pre 12 godina

Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.
(Gradjanin, 14. maj 2012 12:17)

Izvinte, Građanine, što mi ostali nismo toliko nobles da odemo ČAK do Budimpešte da bismo jeli jeftinog testa i salata.

Btw, tvoj komentar? Textbook malograđanština.

denko

pre 12 godina

stvarno je zabavno citati komentare ovde, sta god ama bas sta god novo nesto se otvori komentatori pljuju po tome itd itd.... vidim sad neki tuguju sto je ruski car ugasen, pa dobro koliko od vas je ikada bilo tamo i porucilo nesto??? a?? pa da,kao sto sma i mislio...

a ne, vapiano nije ni slican mcdonaldsu sto se tice ukusa hrane i kvaliteta iste, sve je sveze, sve ti se pravi pred ocima, sve cisto, divota.... pizze su odlicne... pasta jos bolja jer su sosevi za pastu svezi i isto tako ti prave pred nosom... divota... a sediti mozes dok ti je volja, sigurno t eniko ne tera d aides niti je bilo sta u zurbi, sve je opusteno... i nije bas neki fast food, nekad cekam i po 20ak minuta na pastu dok dodjem na red.... u svakom slucaju vapiano je vrh a ne kao sto neki kazu neukusni fast food...

TomaS

pre 12 godina

@ (Goran): "Gde bih nam bilo kraja da uštede pljuvku pa da mesto toga malo rade".

Gorane, samo polupismeni i neduhoviti ljudi govore: "Gde BIH nam bilo kraja...". Kaže se "Gde BI nam bilo kraja..."! Da li si iskrivljenim rečima pokušavao da budeš duhovit, ili je nešto drugo po sredi?

Vapimija

pre 12 godina

Podrska! Barem ce se mentalitet tih konobara promeniti pa da uzivam u prijatnosti objekta. Svuda se po svetu takve stvari desavaju. Vapijano barem nije od onih zloglasnih lanaca. Drago mi je da se interijer nece promeniti, a salatu cu uvek lakse podneti nego poslasticu. Nama treba i promena kulture jedenja i ponasanja.

baki

pre 12 godina

@Pantagruel
Svaka Vam čast na komentaru! Skoro nisam pročitao nešto tako realno ubistveno na ovakve i slične teme. Uboli ste suštinu i hvala Vam, možda više ljudi shvati konačno to šta ste napisali. Tuga i mrak oko nas!
Pozdrav

Zeleni venac

pre 12 godina

A meni nedostaje ćirilični natpis "Avziu Fikri" na Zelenom vencu, kod stajališta 75. Bila je odlična poslastičarnica, sada je tu neki izlog od kog mi se povraća. Od šampita mi je išla voda na usta. Zaključak? Ma, biće da je u meni problem... ja sam kriva što mi se ne sviđa ustajala zatupljenost izloga koji se trude da udovolje Potrošačima.

Kad smo to postali Potrošači, a prestali da budemo drugarice i drugovi, odnosno gospođe i - gospoda?

Voyager

pre 12 godina

Predlazem pragmatican kompromis:

1. Vapiano postaje/ostaje vlasnik pod uslovom:
2. Ruski car ne moze da promeni ime - neka negde sitno pise Vapiano
3. porodici vratiti odmah prvi sprat i pod hitno isplatiti veliku odstetu za donji prostor
4. u sve ovo mora da se umesa UBOPOK i tuzilastvo za organizovani kriminal da se utvrdi uslove kako je objekat presao u ruke ranijeg "vlasnika" tog Jusufa ili kako se vec zove, da li je bila u to umesana gradska politicka vrhuska itd...
5. isplatu porodicu izvrsiti iz konfiskovane imovine kriminilaca koje pohvata UBOPOK.

gurman

pre 12 godina

Ode nas ,,Central cafe" u istoriju. Sramota sto je to dozvoljeno! Polako gubimo i poslednje tragove identiteta. Ostala nam je jos Moskva dok i nju ne pretvore u neki Mc. U Vapianu hrana je odlicna, ali stvarno su mogli da postede Ruski car i da otvore restoran na drugom mestu. Samo ne znam gde ce da vode turiste kad pozele da posete neki nas kultni restoran

real

pre 12 godina

U Vapiano u Uscu sam prestao da idem zato sto su case izgledale svaki put kao popljuvane. Od menadzera sam dobio objasnjenje da je to zbog tvrdoce vode u Beogradu

Macan

pre 12 godina

Vraća se Zagreb na mala vrata (i onda je bila menza) samo će sad imati europskije ime. A vlasnici je da restituišu nekom drugom prilikom.

Logic

pre 12 godina

"Svaka veća prestonica ima "Vapiano" u strogom centru"
Kakva divna asocijacija na izjavu drage Mire Marković iz njenog slavnog vremena :"Svaka metropola ima kinesku četvrt. Zašto da to kod nas ne bude Skadarlija?"
A meni je tako žao beskućnika koji nemaju ni lonac, ni vodu da skuvaju pastu - 6 min za al dente - nego moraju na vapiano kazan,jes' da se dugo čeka, ali je sigurno veliki iskorak u pravcu kulturnog zapada. Krećemo od paste!

Samo pljacka

pre 12 godina

"Starim vlasnicima ona neće moći da bude vraćena u naturi nego će njih država da obešteti."

Dakle, gospodoporeski obveznici, sta ste radili za Djurdjevdan ?

QUEEN OF THE SCENE

pre 12 godina

@ Gradjanin, Hvala sto si nam svima "otvorio" oci dalje od Budimpeste gde se hvalis da si jeo Vapiano.
Ali taj koji misli da Vapiano ima "I" od Italije sigurno je putovao svetom a nista nije video. To ti je poput Amera iz mali provincija koji misle da je "Olive Garden" Italianski restoran.
**********

Antifan

pre 12 godina

Koliko ja znam,Vapiano ne preuizima vlasnistvo.Ruski car je u vlasnistvu Ace Bulica(kontroverznog nekog biznismena).Vapiano uzima u zakup ovaj prostor pri cemu ce placati ne mesecnu kiriju, vec procenat od mesecnog prihoda doticnom gospodinu.E,odtkud ovaj spomenik kulture u rukama doticnog kontroverznog biznismena-to te pitanje...

nije bitno

pre 12 godina

@(sasa jokic, 14. maj 2012 21:59)

e moj dečko, izvini što ne znam kako izgleda spomenuti lanac restorana, jer kad sam van zemlje jedem u autentičnim lokalnim restoranima, a tako se ponašam i kod svoje kuće. Dodatna otežavajuća okolnost je što se spomenuti restoran nalazi u TC Ušće, mestu koje ne posećujem, jer mi se želudac čudnovato buni kada mu se samo približim.

Ovde nije u pitanju sve ono što si ti lepo, marketinški napisao, misleći da mi ostali imamo pileće mozgove. Ovde je u pitanju da neko može da prodaje imovinu koja je nekome, ne tako davno, oduzeta, a koju potražuje. Gle čuda, upravo ta Tadićeva vlast, dozvoljava da se tako radi.
Razmisli malo svojom pametnom glavicom i saberi dva i dva. Ako želiš da sprovedeš restituciju (a ja nisam neki stručnjak) razmotri svaki detalj, svakog posebnog zahteva. Ako je originalni vlasnik ovde već pokrenuo biznis tipa kafane i ako postojeći vlasnik nije dodao neku enormnu vrednost, onda je sasvim ljudski da se originalnom vlasniku vrati imovina, a da se postojećem vlasniku izvrši naknada u naturi. Međutim kao i u svemu drugom u Srbiji, ovde postojeći, prepošteni i pre svega cenjeni, vlasnik može dalje da preprodaje imovinu za koju je podnet zahtev za restituciju.
Meni tu nisu čista posla, verujem da bi se ti isto osećao da si u koži originalnog vlasnika.

MRV

pre 12 godina

Ако ја добро схватам ствари, "Руски цар" је 2012. прошао као руски цар 1917. Можда би му боље било да је задржао конспиративно име "Загреб".

legenda

pre 12 godina

Vapiano uopste nije italijanski vec nemacki restoran, koji se prodaje kao italijanski. Nema to veze sa Italijom. Ali neuki narod(u svim zemljama) se lozi. A tek ona glupost sa karticama.. Jaoj. Mogli su negde drugde da zakupe prostor u centru, ima dovoljno praznih mesta..

Cane

pre 12 godina

@Gradjanin - Ju, ju, ju, blago nama sa Vama koji ste toliko "putovali"! Otisli ste cak u Budimpestu i jos vredjate ljude! CCC! Sta jos necu da procitam?!?

pixius

pre 12 godina

za ovoga sto je promolio nos do budimpeste
Odlicno i jeftino ne ide zajedno - ide zadovoljavajuce i jeftino a na suprotnoj strani odlicno i klempa. Vapiano je najobicnija menza i bio je menza i ostace menza. A u Ruski car sam isao cesto i to je jedino mesto u gradu gde mozes da sednes i da se osecas ko covek. Lepo osvetljen lokal, moze da se razgovara, nema dima oko tebe i nema seljanije i ostale boranije.

Боки

pre 12 godina

Какав конфекцијски назив, још један објекат у центру Београда добија страни назив. И још једна фирма са латиничним натписом.

misa

pre 12 godina

Ovde se ne postavja pitanje Vapijana ili ti nekog drugog .Ovde se postavlja pitanje lopovluka politike i kriminala .Tuzno je sta smo doziveli da sve ovo gledamo .Zaista tuzno i porazavajuce.

bojan

pre 12 godina

Mi smo bili 3 puta i mislim da vise necemo ici. Jeli smo uglavnom neke deserte ili kolace. Kvalitet definitivno nije na nivou lokacije koju imaju. Ceka se i dugo na narudzbinu. Medjutim eto cesto ima slobodnih mesta.

sasa jokic

pre 12 godina

Ovo je jedan od razloga zasto Tadic mora da pobedi, tj. Da pobedi evropska Srvija.
Niko se od ovih dusebriznika ( vecina su vlasnici okolnih lokala, pa su se uplasili konkurencije) nije bunio dok je u otvorena kockarnica i nocni klub, vecina nikada nije usla u Ruski Car, vecina nikada u Vapiano nije usla, ali im smeta, odjednom ih sve interesuje tradicija?!
Ka ste glasali za Slobu, koji je unistio bice srpskog naroda i doveo sve te kriminalce koji su pokupovali lokale, bilo Vam je lepo. Sada kada je na mesto ruinirane poslasticar (koja je usput zatvoren jer nije dobro polvala) doao jesan od najpoznarijih evropskih brendova poceli ste da se bunite?! Zaposlice 100 rdnika, ulozice milion eura, sredice prostor u postojecem zasticenom ambijentu, i prodavace vrhunske proizvode za prisrupacne cene, pa sta hocete? Pa zar Vam se sad javila tradicija, posle 40 godina expres restoran sa bajatom rovom i raspalom poslasticarom?
Kao sto rece Dusko Radovic; "Da u Srbiji predloze da se uveze sida, polovina bi bilamza, polovin protiv!".
Vecito smo imali otpor prem svetskim stndardima, zato sto smo narod ubijen u pojam, svoje upropascavmo, a tudje necemo!
Prosetajte do Vapiana u Uscu, i onda pricajte da li je dobro ili nije, posto pasose nemate.

Ljuba

pre 12 godina

Ispitati imovinu svakog činovnika u agenciji za privatizaciju od 2001. god do danas. Koliko službenika se dugo zadržalo u agenciji, dodju, odrade, i odu. Sve će to narod platiti, ali je najvažnije što ljudima srce plače kada prodju pored svoje imovine.

CG

pre 12 godina

Naravno i "Ruski Car" se mora preimenovati zarad EU integracija,najbolje da srusimo sve crkve u Srbiji posto su i one izraz "palanackog mentaliteta,jelte" koji nije spojiv sa Eu vrijednostima...


Cuj zamjenili boemski tradicionalni restoran star 122 godina a na njegovom mijestu otvorili fast food restoran...

Seljoberizacija Beograda,zapoceta upadom komunista u BG nakon 45 godine se nastavlja,jos samo fali da budemo pustali krave da pasu po Knez Mihajlovoj,bruka i sramota...

Vladan Grujić

pre 11 godina

Nekadašnji "Bog" IBM-a Tomas Votson je jednom rekao "Uzmite nam sve, sem imena firme i naših glava. Za 10 godina ćemo opet biti ovako moćni". Nisam stručnjak za marketing, ali priča o nestanku imena "Ruski car" je suluda. To ime je kod nas decenijama bilo sinonim za prijatna druženja svih vrsta u možda najlepšem delu Beograda. Verujem da će 99% ljudi i dalje govoriti "Nađimo se kod Ruskog cara". Šta je sledeće? Očekujem da će nam neki marketinški "guru" preporučiti da promenimo ime sopstvene zemlje.

Zeleni venac

pre 12 godina

A meni nedostaje ćirilični natpis "Avziu Fikri" na Zelenom vencu, kod stajališta 75. Bila je odlična poslastičarnica, sada je tu neki izlog od kog mi se povraća. Od šampita mi je išla voda na usta. Zaključak? Ma, biće da je u meni problem... ja sam kriva što mi se ne sviđa ustajala zatupljenost izloga koji se trude da udovolje Potrošačima.

Kad smo to postali Potrošači, a prestali da budemo drugarice i drugovi, odnosno gospođe i - gospoda?

Boris

pre 12 godina

@Mile

U pravu si. A da li je taj restoran ikada bio restoran brze hrane(Zagreb),kockarnica u vlanistvu kriminalaca?

Ruskin car o kome se pise, prestao je da postoji pre 70 godina...niko od komentora nije sedeo u toj kafani.

Nasi dani

pre 12 godina

Nebitna vest a paznju mi skrece veliki broj komentara, sto govori jos jednom koliko narod voli banalnosti i hrani se njima... A nebitna je jer gro Beogradjana nikad nije ni uslo u ''Ruski car'' jer je nenarodno mesto na koje izlaze pokondirene tikve i kvazi-elita.
Da ima pameti tu bi bila otvorena srpska kafana, radila bi kao nenormalna jer tu dnevno prodje 10 000 stranaca koji zele da u Srbiji osete nesto autenticno a ne nesto cega ima svuda u svetu i svuda je isto. Skadarlija je najveca prevara i sarena laza postala, isto Beogradjani ne zalaze jer je berba usiju uvek na meniju.

konj

pre 12 godina

Nekada do skoro se govorilo "Naćićemo se kod Ruskog cara"

A sad se kaze nacicemo se kod sata. A kad za 50 godina taj 'sat' sruse i naprave nesto drugo, onda ce tadasnji ljudi reci 'eto sta rade, a nekad se govorilo 'naci cemo se kod sata''. Sad ce se govoriti 'naci cemo se kod Vapiana'. A kome smeta nek se nadje ispred 'Mazestika' ili ispred 'Beoizloga' ili kod konja (koji nije spomenik konju, ali je eto konj ostao upamcen).

ZIS

pre 12 godina

Koliko dusebriznika koji uporedjuju Ruski Car i poznate Evropske lokale. Razlika je samo sto svi oni imaju tradiciju, proizvod i uslugu za razliku od naseg "kultnog" Ruskog Cara. Iskreno nisam bas siguran da je vecina onih koji zale za njim ikada sedelo u njemu i probalo "Rusku subaru" ili neki drugi originalni kolac tog restorana. Da je naziv "SRPSKI CAR" ili bar "SRPSKI KNEZ" pa da se ne menja ime i koncept ovako...

Dušan

pre 12 godina

@nasi dani
Čuj "nebitna vest"?! Možda ukoliko ti živiš u diznilendu a ja u Srbiji!? Pa ima li očiglednijeg primera ortačenja naše vlasti sa kriminalnim strukturama ovog društva?

doorman

pre 11 godina

Odmah da kazem: bio sam u Vapianu u TC gUsce, jeo, pio, nosao sam unaokolo hranu kao u Meku, i tja, za te pare sam mogao mnogo bolje da prodjem. Bio i necu vise. Beograd bar ima, 'fala Bogu i Svetom Jovanu, nekoliko dovoljno dobrih italijanskih restorana gde se moze pojesti ukusna i kvalitetna hrana za iste (a nekada i manje) pare u daleko prijatnijem okruzenju nego sto je to u Vapianu.
Neko je pomenuo musave case, sto je i meni zasmetalo, samo ja nisam imao zivaca da pricam sa "managerom', a izgleda i da je bolje tako, jer ocigledno sudove peru u masini bez dodatka sredstva za sjaj, sto je znak da se stedi kad god i gde god se stigne. Ne zalim ni da znam na cemu jos i kako stede.
Toliko o hipsterskoj fransizi "zdrave" italijanske hrane. Ja mogu i bez Vapiana, narocito u centru grada, a ko ne moze i smatra ovaj lanac vrhuncem gastronomije, iskreno ga zalim.
Sta je i kakav je bio "Ruski car" to je jedna prica, ali je stvar u tome sta je mogao i sta je trebao da bude, a to sigurno nije Vapiano. Ali, sic transit gloria mundi, pa ce tako Beograd da dobije kao ultimativni gastronomski objekt nemacku fransizu italijanskog restorana. Kud ne otvoriste neki nemacki restoran, sa kolenicma, kiselim kupusom i brdima kobasica, uz hektolite bavarskog piva i rajnski rizling, pa i zekt, ako treba, a posle cemo da jasemo stolice, pevamo i razbijamo case u kaminu....

London

pre 12 godina

Konačno "Ruski car" odlazi u istoriju... dobrodošao "Vapiano", super hrana, ljubazno osoblje, veliki izbor, sve sveže i ukusno, čisto, napravljeno na licu mesta.

sasa jokic

pre 12 godina

Ovo je jedna od boljih vesti u poslednje vreme, konacno nesto normalno na toj predivnoj lokaciji. Na zalost javljaju se i neki koji nikada nisu usli u Vapiano. Dobra vest za Beogradjane u svakom slucaju.
Svaka veca evropska prestonica ima Vapiano u strogom centru, ali to se izgleda nesvidja ovima sto glasaju za neutralnu Srbiju.

srpski car

pre 12 godina

ruski car je drzao Aca Bulic precednik zajednice reketasa.
bolje da u centru grada postoji moderan restoran nego mafijaska kafana.. zdravo 90te!

Boris

pre 12 godina

E evo jedna dobra vest, nece vise kriimalci upraljati ovim restoranom.

U Becu, u Kertner ulici (Knez Mihajlova) imate restorane slicnog tipa (Nord Sea), pa ne vidim u cemu je problem.

A bice i 100 novih radnih mesta, verovatno ce i Tadic da se pojavi na otvaranju-)

denko

pre 12 godina

stvarno je zabavno citati komentare ovde, sta god ama bas sta god novo nesto se otvori komentatori pljuju po tome itd itd.... vidim sad neki tuguju sto je ruski car ugasen, pa dobro koliko od vas je ikada bilo tamo i porucilo nesto??? a?? pa da,kao sto sma i mislio...

a ne, vapiano nije ni slican mcdonaldsu sto se tice ukusa hrane i kvaliteta iste, sve je sveze, sve ti se pravi pred ocima, sve cisto, divota.... pizze su odlicne... pasta jos bolja jer su sosevi za pastu svezi i isto tako ti prave pred nosom... divota... a sediti mozes dok ti je volja, sigurno t eniko ne tera d aides niti je bilo sta u zurbi, sve je opusteno... i nije bas neki fast food, nekad cekam i po 20ak minuta na pastu dok dodjem na red.... u svakom slucaju vapiano je vrh a ne kao sto neki kazu neukusni fast food...

Fankyland

pre 12 godina

Na vrh glave mi je više ”patriota” i ”čuvara svetog ognja” srpske tradicije. Niste se bunili kada su komunisti ”Ruski car” prekrstili u Zagreb (niste smeli naravno), niste se bunili kada su se prodavale mekike na šalteru, niste se bunili kada se otvorila kockarnica sa onim šljaštećim ulazom, a sada kad neko hoće da otvori nešto svetski, čisto, da se iznutra čuje jazz, a ne Grand urlikanje... e onda su se našli dušebrižnici da polemišu. E neka se otvori šta hoće, samo da miriše na Evropu i na zapad i da se ne zove više ”Ruski car”.

Milorad

pre 12 godina

A jel se pitate kakva je usluga bila u Ruskom caru? Jednom sam tamo svratio, porucio kolace, i bili su ocajni. Da su kolaci bili kao npr. u Zerbou, u Budimpesti, mozda sada ne bi otvarali Vapiano na njegovom mestu.

Vapimija

pre 12 godina

Podrska! Barem ce se mentalitet tih konobara promeniti pa da uzivam u prijatnosti objekta. Svuda se po svetu takve stvari desavaju. Vapijano barem nije od onih zloglasnih lanaca. Drago mi je da se interijer nece promeniti, a salatu cu uvek lakse podneti nego poslasticu. Nama treba i promena kulture jedenja i ponasanja.

žglj

pre 12 godina

McDonald's на италијански начин у сред центра града.
То само може у Београду!
(Бојан, 14. maj 2012 09:26)

ovo je bila ironija ili nikada nisi posetio ni jedan veliki grad u svetu?

RUPA

pre 12 godina

Ovo je samo MAFIA menja stolice !!!! Sigurno postoje neke "rupe u zakonu" gde izbegnu neke poreze ili neku slicnu mucku...zato je Puff Daddy promenuo ime u P. Diddy......Ruski Car je "iznajmljen" na 100godina za mozda 3000DINARA mesecno...compliments of Slobo and gang!

P.S. Za ovo dole sto kaze to samo u Srbiji, pa i Italiani su dozvoli McDonald pored Spanski stepenica, i u NYC na sred Broadway-a imas hiljade McD's restorana...MONEY talks u svakom delu sveta, pustite te malogrdjanske price samo u "Srbiji" !!!

Razočaran

pre 12 godina

Super, dobili smo još jedan bezlični lanac fast food restorana. Za par godina Beograd stvarno neće imati ništa autentično i prepoznatljivo da ponudi. Doduše, ni Sarajlije nisu ništa bolje. Tamo se mesec dana pisalo o otvaranju Mekdonaldsa :)

Kole

pre 12 godina

Kakva kuknjava a kladim se da vecina vas nije usla u Ruski car godinama, jer tamo zaista nista pametno godinama i nema. Lokacija je izuzetna, ime i istorijat takodje. Ali decenijama to mesto propada - hrana losa i preskupa i to je sve.

Ruski car je trebalo da zaista bude nezaobilazno mesto a ne samo prazno ime. Ovako, kada mi nismo decenijama uspeli nista da promenimo, dolaze stranci da zarade. Vapiano uopste nije los (ponovo vecina nikada nije usla u taj restoran) a centru grada nedostaje restoran tog tipa.

Pitanje restitucije je naravno skroz druga tema ali tu je pojeo vuk magarca.

Pantagruel

pre 12 godina

Може ли ико од вас да замисли ситуацију у којој би градске власти Будимпеште дозволиле било коме да купи кафетерију Жербо (Gerbeaud), већ век и по познату по колачима и неизоставно место боравка сваког туристе који обиђе њихову престонуцу, промени јој назив и укине колаче по којима је позната широм света, а да на том месту оптвори Pizza Hut, Burger King ili Mc Donald's? Ја не могу, али ово што су дозволиле градске власти Београда управо је на том нивоу. Мађари би вероватно дозволили промену власничке структуре, али унапред поставили ограничења купцу шта сме мењaти, а шта мора бити задржано. Зато они имају град са хиљаду споменика, а ми утриповану двомилионску паланку којој је најбољи артикал туристичке понуде за странце "интензиван ноћни живот" или (ако желимо да будемо искрени према себи и говоримо без увијања) јефтина и на великом броју сплавова лако доступна тела наших кћери, сестара, школских другарица итд... Жалосно и за сваку осуду

Ruska carica

pre 12 godina

Jeste, oseća se žal i neka nelagoda zbog ovog preuzimanja.

A opet, da li se neko od komentatora seća kada je poslednji put seo u Ruski car?

Nemanja

pre 12 godina

ALO LJUDIII RUSKI CAR VISE NIJE BIO ONO STO JE BIO NEKADA...

nekada sam sa ocem isao dole uzmemo posluzavnik, narucimo pasulj ili skembice razbijanje. onda sam porastao otisao tamo kada ono nema nicega toga....

Ruski car je ostao mafijasko gnezdo....a ne tradicija beograda....

HVALA BOGU da dolaze kapitalisti koji isplate mafijoze i oteraju odatle...
mislite da nisu pre toga ispitali trziste nego tek tako uleteli u posao.
GRDNO SE VARATE....
Vapijano vec posluje na USCU u Beogradu...

Licno ima da idem u inat ovim pljuvacima tmao da jedem svakog vikenda samo neka ima klope.

Ruski car je uvek znacio mesto gde moze da se dobro pojede....
A to se konacno vraca....

Frankfurt-Beograd

pre 12 godina

Zaista tuzno sto se na takvom mestu otvara restoran brze hrane. Zaista se pitam kakvi to ljudi sede u upravi koja odlucuje i daje dozvole o tako necemu. Zaista veliki minus za gradsku upravu...mogli su odmah McDonalds da otvore, nema puno razlike....

sasa jokic

pre 12 godina

Mile@ Kad vec spominjes Landtman u Becu, zasto ne kazes kako Landtman danas izgleda? Ispred jedne od najstarijih zgrada u Becu dodat je stakleni space shutle kao zimska basta u stilu 22 veka. Sta mislis sta bi se desilo da u Beogradu neko to pokusa da uradi?
I za Tvoju informaciju pandan Ruskom Caru ( koga su Rusi ubili, a bio im je glavni reformator, i od tada Rusija propada) je caffe Central. Prema tome kada pametujes onda tomradi arfumentovano.
I odakle Ti hrabrosti da povlacis paralele izmedju Beca i Beograda. Gde Vam je kultura bzila kada se raspravljalo o rekonstrukciji Narodnog Muzeja, Narodne Biblioteke, koje godinama ruiniraju.
Kakv nam je muzej savremene umetnosti?
A Vi ste nasli da kritikujete Vapiano, i da podrzavate propalu poslasticaru, u kojoj je nekada bio expres restoran sa piroskama i pogacicama na prozor. Takvu Srviju Vi hocete, ne ide se Vama u Evropu i svet.

sasa jokic

pre 12 godina

Ovo je jedan od razloga zasto Tadic mora da pobedi, tj. Da pobedi evropska Srvija.
Niko se od ovih dusebriznika ( vecina su vlasnici okolnih lokala, pa su se uplasili konkurencije) nije bunio dok je u otvorena kockarnica i nocni klub, vecina nikada nije usla u Ruski Car, vecina nikada u Vapiano nije usla, ali im smeta, odjednom ih sve interesuje tradicija?!
Ka ste glasali za Slobu, koji je unistio bice srpskog naroda i doveo sve te kriminalce koji su pokupovali lokale, bilo Vam je lepo. Sada kada je na mesto ruinirane poslasticar (koja je usput zatvoren jer nije dobro polvala) doao jesan od najpoznarijih evropskih brendova poceli ste da se bunite?! Zaposlice 100 rdnika, ulozice milion eura, sredice prostor u postojecem zasticenom ambijentu, i prodavace vrhunske proizvode za prisrupacne cene, pa sta hocete? Pa zar Vam se sad javila tradicija, posle 40 godina expres restoran sa bajatom rovom i raspalom poslasticarom?
Kao sto rece Dusko Radovic; "Da u Srbiji predloze da se uveze sida, polovina bi bilamza, polovin protiv!".
Vecito smo imali otpor prem svetskim stndardima, zato sto smo narod ubijen u pojam, svoje upropascavmo, a tudje necemo!
Prosetajte do Vapiana u Uscu, i onda pricajte da li je dobro ili nije, posto pasose nemate.

Goran

pre 12 godina

e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
(baba, 14. maj 2012 09:41)

To je sasvim normalna stvar i u Beču, Budapestu, Parizu,.....

Blago nama kad imamo takve pismene ljude koji pluju po svemu i svačemu. Gde bih nam bilo kraja da uštede pljuvku pa da mesto toga malo rade.

HELP!!!

pre 12 godina

Nema kuknjave ako želimo da pokažemo da se ne slažemo sa takvom promenom imamo i načina to da uradimo. Nemojte da ulazite u taj restoran i neka im to bude poruka da se sa takvom promenom beogradjani ne slažu. Da vidimo koliko je ljudi spremno na ovako nešto, jer na kuknjavu i na pljuvanje su spremni svi.

overloaded

pre 12 godina

"U Vapijanu kažu da će insistirati i na ambijentu koji nije opterećen formalnostima, bez „dres koda”, a neće biti obavezne ni rezervacije"

Kad procitam ovako bombasticne izjave, samo sto se ne srusim od muke. Klasika za Srbiju, svaka notorna glupost se predstavlja kao epohalni poduhvat, drugoligasi klasicnim podvalama svrstavaju sebe u kategoriju elitnih, a narod ojadjen, tup, glup i neobavesten sve to posmatra sa istom dozom divljenja kao sto onomad bejahu redovi ispred McDonalds'a, samo sto je ovo jos vece dno dna propagande.
Kakve crne rezervacije i kakav jos crnji dress code za konfekciju ciji je kvalitet pandan klasicnoj piceriji i restoranima nizeg kvaliteta?

Nisam upoznat s razlozima zatvaranja Ruskog Cara, ali kafana s istorijskim potpisom i svoje 122 godine je morala da ima bolji kraj, ako vec gradske vlasti nisu zelele da sacuvaju i taj redak pecat nekog drugog vremena ovog grada. Bitan je bus plus, nije li tako gradonacelnice?!

U Riski Car sam retko odlazio jer nisam imao tamo sta da trazim, ali sam svojim prijateljima iz inostranstva umeo da kazem koju rec o tom mestu. U Vapiano necu nikad krociti, a necu o njemu imati ni sta da kazem.

Nema Rezervacije, dress code-a, garderoba nije obavezna....O Isuse, tesko nama naopakima.

Stari vlasnik

pre 12 godina

Toliko o restituciji, za koju se TOLIKO zalagala ova Vlada. Pa vi sad glasajte za njih.

Oh, zapravo, već i jeste glasali... Ili možda i niste?

vladaBg

pre 12 godina

Vapiano je ništa drugo nego običan trash fast food Italian restoran... samo u Srbiji se od McD i ostalih junk food restorana pravi kao da su neka vrsta ekskluzive upravo zato što su cenovno bliži srpskom džepu (u odnosu na odlazak u npr. Maderu ili Šaran). A o kvalitetu da ne govorimo...

Dragan

pre 12 godina

Dokle ali dokle će da se krčmi Stari grad.Bukvalno prezime Knez Mihailove ulice Ruski car su prodali.Cela Knez Mihailova više nema nijednu autentičnu srpsku prodavnicu ili lokal.Niko ne vodi računa o imenu grada a ime grada čuvaju mesta.Nekada do skoro se govorilo "Naćićemo se kod Ruskog cara".Sramota gde mi idemo...i tome nema kraja.Nema kraja.

Kafan(ha)dzija

pre 12 godina

@baba - kafane i restorani jesu obelezje nekog grada. Da li ce becki Cafe Central ili Hotel Sacher ikada postati Burker King ili Holiday Inn? Zasto pariski Chez Maxim ostaje i dan dans pod istim imenom? Mislite malo i o tome ... Ruski car je bio na tom mestu 100 godina i taman je bio vaskrsnuo posle 50 godina rada pod nazivom Restoran Zagreb (usred Beograda!), nametnutim od strane komunista. Onda smo se udvarali ideji Bratstva i jedinstva. Danas, neki novi "v(a)PIJANI" komunisti nam namecu Vapiano. Valjda se udvaramo opet nekom bratstvu i jedninstvu, ali ovog puta evropskih razmera. I kao sto Nemci idu po 100 puta u rat i 100 puta gube rat, tako i ce i Srbi 100 puta ici u neke nove saveze i 100 puta izlaziti iz njih kao gubitnici. Ako ... neka ...

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar. Tako je bar u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

Macak

pre 12 godina

Ajd sad mito fino ispod stola da se vrati Vapijanerima, pa po zakonu kuca da se vrati Antonijevicima.
Ako je zasticeno onda je zasticeno, ne moze se u zasticenom brljati kako ko hoce.
Pa nek ova prelazi most kad joj se jede pica i ide na Usce.
Jel ostao tu neko normalan, halo??? Prodajte Narodno Pozoriste pa nek u njemu prodaju nudle sa piletinom ili nek za dobru lovu ispod stola dozvole tajlandski "take away" ili tejk evej u nekom muzeju, kad se toliko vole stvari i rijeci iz vana... Nije dosta sto uzimate dijelove tijela tom Beogradu, nego narodu jos i jezik uzimate,
I kao "svi veliki gradovi imaju"...Imaju po trznim centrima ogavnim i po mjestima gdje im to spada ali ne unistava se tradicija zarad necije provizije i necijeg osjecaja da je dio svijeta zato sto jede u medjunarodnom lancu masovnih menzi. Taj osjecaj dolazi iz glave sestro, ne iz probavnog trakta!
Zla vremena, namnozilo se ovih sto misle da je identitet nesto sto ce kupiti u samoposluzi.
A ovi obecavaju opustenu atmosferu u piceriji..bez rezervacija..ha ha..Pa u masovnim menzama nikad nije ni bilo vazno kako si obucen a kamoli da rezervises...smijurija
Ja tu necu krociti sigurno..radije cu kad sam u Beogradu otici na telecu corbu kod "Mornara!, imaju i dobrih salata ako se nekom ne da jesti ribic u kajmaku. ukusno je i brzo posluze. Ne trebaju mi ni sareno uniformisane cure od 21 godinu sa montiranim osmijehom naucenim na kursu da me docekaju. Radije konobar koji je ljut kad je ljut i veseo kad je veseo, nego bezlicni roboti u uniformama raznih boja koji se usiljeno osmjehuju za kasom.
Spasavajte svoj grad- jel vidite sta vam se desava?
Prijatno!

nedx11

pre 12 godina

U Lisabonu postoji poslasticarnica (Pasteis de belem) koja je otvorena
1837-e. Cesto posecena i od strane turista. Kada bi nekome palo napamet da je zatvori i na istom mestu otvori Burger king, verovatno bi izbili masovni neredi.
Ali Lisabon je ipak lep i ozbiljan grad, dok je Beograd (da se vise ne lazemo) bio, ostao i bice ruznjikava i precenjena palanka, izmedju ostalog i zbog ovakvih stvari koje se dogadjaju...

sevarlica

pre 12 godina

za: "e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
(baba, 14. maj 2012 09:41) "

Idi i reci Francuzima da im je Mulen Ruž kupleraj i da treba da otvore Mek na njegovom mestu.Svugde u Evropi su taverne i gradske krčme deo kulturnog dobra i deo istorije grada i države.

Kad je neko tikva bez korena onda reflektuje svoj manjak na sve druge...

Nesa

pre 12 godina

Ako na mrestu Ruskog cara, koji je tu vise od 120 godina, treba da se useli neki nemacki lanac picerija, onda svaka vam cast. A vi sto izlazite u trzne centre, nisam ni sumnjao da cete se obradovati.

Ja sam bio u Rimu i jeo sam njoke

pre 12 godina

Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.
(Gradjanin, 14. maj 2012 12:17)

Oh dragi gradjanine, vidim tvoj mentalitet je savrsen, otisao si do komsijske Budimpeste, pojeo jeftinu pastu i to je dovoljan razlog da smatras da su svi koji bi da se zadrzi ime Ruski car tuznog mentaliteta. A zakon o restituciji, tradicija i ostale stvari ti nisu bitne? Vazno je da si ti zaboga bio u Budimpesti i da si jeo pastu. Jel si siguran da si gradjanin?

ljubomir

pre 12 godina

sta je sledece? skadarliju da pretvore u neki "factory outlet mall" nebi me iznenadilo. kako ih nije sramota, da ruse istoriju grada i menjaju jedno takvo grandiozno, romanticno i nostalgicno mesto vecine beogradjana pa i ostalih poput mene koji nisam iz bg-a ali sam rado svracao uvek kad bi me put nanaeo u obicnu prcvarnicu t.j. piceriju. mogu da uloze milione i milione ali nemogu da kupe dusu i sarm jer se to stice decenijama postojanja. svi koji vole beograd treba da bojkotuju to mesto.

Milica

pre 12 godina

Nije kafana proglasena za kulturni spomenik vec je cela Knez MIhajlova proglasena za zonu od izuzetnog znacaja koja je pod zastitom Republike Srbije. Koliko je pod zastitom, vidi se i iz ovog primera. Kulturno istorijski spomenik, kuca porodice Antonijevic, sada se banalizuje samo kao kafana. Naravno, nekim komentatorima je najmanje vazna stvar cinjenica da je u pitanju stara Srpska porodica.

jamezdin

pre 12 godina

A kad su gasili Akademiju vristali ste ovde kako je to leglo narkomana...Ne zelim da pocinjem o tome koliko je Akademija bila znacajnija za kulturu od ovog spomenika koji je bio nista drugo do sinonima za nerealno udaranje po usima i skupljanje raznih sumnjivih tipova.Da ne gresim dusu zadnjih par godina je to poslasticarnica sa proizvodima jako loseg kvaliteta i ocajnom uslugom,u svakom slucaju i Vapiano mi je bolji od takvog spomenika.

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Za neupucene - Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar a gosti se zadrzavaju taman toliko da pojedu. Tako je barem u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

razocaran

pre 12 godina

Ovo je stavrno tuzno - da grad Beograd nema Gradsku kafanu koja bi bila uradjena u duhu starog Beograda... Svaki grad koji iole drzi do sebe ima neku vrstu Gradske kafane i ovo je idealna lokacija za to. Ovo je trebalo da bude predmet turisticke i kulturne politike grada Beograda, a ne da se takva lokacija rasprodaje nekom drugorazrednom restoranu. Nista protiv Vapiana, ali njemu je mesto ipak u trznom centru, a ne na pocetku glavne gradske pesacke ulice. To samo pokazuje ko smo, nama nijedan neprijatelja nije potreban - dovoljni smo sami sebi...

Боки

pre 12 godina

Какав конфекцијски назив, још један објекат у центру Београда добија страни назив. И још једна фирма са латиничним натписом.

Nasi dani

pre 12 godina

Nebitna vest a paznju mi skrece veliki broj komentara, sto govori jos jednom koliko narod voli banalnosti i hrani se njima... A nebitna je jer gro Beogradjana nikad nije ni uslo u ''Ruski car'' jer je nenarodno mesto na koje izlaze pokondirene tikve i kvazi-elita.
Da ima pameti tu bi bila otvorena srpska kafana, radila bi kao nenormalna jer tu dnevno prodje 10 000 stranaca koji zele da u Srbiji osete nesto autenticno a ne nesto cega ima svuda u svetu i svuda je isto. Skadarlija je najveca prevara i sarena laza postala, isto Beogradjani ne zalaze jer je berba usiju uvek na meniju.

Посматрач

pre 12 godina

Ресторан који постоји 120 (сто двадесет) година се тек тако преименује, промијени концепт, као да је то сасвим нормално, а градски оци то аминују прћутно! Десиће се исто што и са Грчком краљицом на дну кнез Михајлове (ако се неко још и сјећа да је на тој локацији некад постојао један чувени ресторан тог имена): Претворили су је у "модеран, брзо растући" Speak easy caffe, сад је само рушевина! Специјалци смо да уништимо сваки симбол нашег индентитета! Неби ме чудило да ускоро неко Знак питања "преведе" у McDonald's ...

Siniša T.

pre 12 godina

Sad još da pretvorite Skadarliju u WALLMART ili TARGET i kolonijalizacija kičem, neukusom i besmislenošću je potpuna. Treba u celini satrti naš identitet i učiniti Beograd konfornijim za zapadne špekulante i mešetare.

Neki

pre 12 godina

@Gradjanin

,,Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.,,

ZASTO BI ISAO U BUDIMPESTU IMA VAPIJANO NA USCU U BEOGRADU...
CENE RAZBIJAJU U odnosu na BUDIMPESTU. a hrana je za uploa losija jeo sam i tamo i vamo.....

PROVERI PRE NEGO STO PRICAS GLUPOSTI O MENTALITETU...mozda si upravu za mentalitet ljudi koji su ovce da kupuju ista u Srbiji

Mile

pre 12 godina

E evo jedna dobra vest, nece vise kriimalci upraljati ovim restoranom.

U Becu, u Kertner ulici (Knez Mihajlova) imate restorane slicnog tipa (Nord Sea), pa ne vidim u cemu je problem.

A bice i 100 novih radnih mesta, verovatno ce i Tadic da se pojavi na otvaranju-)
(Boris, 14. maj 2012 09:56)


Borise, ti bas aktivan u kampanji.

Da ti kazem nesto, napravio si pogresno poredjenje. Ako vec pominjes Bec, onda bi trebalo da znas da je kultno mesto Beca koje odgovara beogradskom "Ruskom caru" ustvari "Kafe Landtmann". E sad, zapitaj se malo sta bi se desilo u Becu da nekome padne na pamet da u "Landtmannu" otvori "Vapiano". Druga stvar i "Landtmann" je bezobrazno skup i nema najbolju klopu u gradu, ali je to kultno mesto i kao takvo je nezaobilazni deo istorije Beca. I ako hoces da sedis u "Landtmannu", moras da platis to zadovoljstvo. Tako je oduvek bilo i sa "Ruskim carem". Zao mi je sto u Beogradu propadaju stare kafane.

TomaS

pre 12 godina

@ (Goran): "Gde bih nam bilo kraja da uštede pljuvku pa da mesto toga malo rade".

Gorane, samo polupismeni i neduhoviti ljudi govore: "Gde BIH nam bilo kraja...". Kaže se "Gde BI nam bilo kraja..."! Da li si iskrivljenim rečima pokušavao da budeš duhovit, ili je nešto drugo po sredi?

nemanja s.

pre 12 godina

Čujem da "Gradska kavana" u Dubrovniku postaje Mekdonalds, poslastičarnica "Saher" u Beču postaje Starbaks, restoran "Paris" u Pragu je zakupio Nordsee, brza hrana od ribe, a Beograd će da postane Pataja , letovalište sa Tajlanda, poznato po jeftinoj prostituciji!

engineer

pre 12 godina

kakav bezobrazluk, sprega vlasti i kriminalaca na delu, pa vi opet glasajte za iste... nekretnina koja bi itekako trebala da bude vracena, iako je podnet zahtev za restituciju se prodaje stranoj firmi, a posle se kaze kako je nemoguc povracaj imovine... a zasto se ne ispita poreklo imovine onih koji prodaju tu nekretninu, pa bi mozda i bilo moguce da se ona vrati starom vlasniku? kako cu slatko da napustim ovu zemlju, sto pre...

obi van

pre 12 godina

Kao da vec nema dovoljno picerija na ovome svijetu. Za neupucene - Vapiano nije nikakva eksluziva nego je sistem McDonaldsa primjenjen na italijansku kuhinju tj. sam sebi si konobar a gosti se zadrzavaju taman toliko da pojedu. Tako je barem u sva tri njihova restorana u kojima sam bio.

Gotovo je!

pre 12 godina

Da li se neko seća tekstova o Plazi u Kragujevcu. Nije prošlo ni pedeset dana sve je prazno, avetinjski, samo šetači. Prvi lokali se već zatvaraju jer nisu uspeli da uvale kinesku robu desetostruko skuplju od prave cene. Očekujemo da neko brine o jednom lokalu u Beogradu, u Srbiji gde je sve normalno uništeno. Da li neko zna makar jednu ulicu u Srbiji koja je ostala netaknuta, zaštićena, konzervirana? Ili su sve to upropastili NATO, Ameri, Rusi, Sloba, Mladić, Arkan....? Ne, to su deca komunista koja su sada na vlasti, klanovi koje niko do danas nije uspeo da razbije.

marama

pre 12 godina

"Staro ime – Ruski car nismo u mogućnosti da zadržimo. Zvanično ovaj ugostiteljski objekat zvaće se Vapijano."

Recite vi njima šta znači reč vapiti na srpskom, pa će se predomisliti. Dati ovde objektu ime Vapijano je loš marketing, vapiće za mušterijama.

Kiza

pre 12 godina

Nikad ni ne idem u Ruski car, a ni u Vapiano - obican lanac malo bolje brze hrane koju jedete u bezlicnom ikea okruzenju, totalno precenjeno, za te pare se u beogradu jede kvalitetno u pravim restoranima sa atmosferom i kvalitetom.

Logic

pre 12 godina

"Svaka veća prestonica ima "Vapiano" u strogom centru"
Kakva divna asocijacija na izjavu drage Mire Marković iz njenog slavnog vremena :"Svaka metropola ima kinesku četvrt. Zašto da to kod nas ne bude Skadarlija?"
A meni je tako žao beskućnika koji nemaju ni lonac, ni vodu da skuvaju pastu - 6 min za al dente - nego moraju na vapiano kazan,jes' da se dugo čeka, ali je sigurno veliki iskorak u pravcu kulturnog zapada. Krećemo od paste!

Dr

pre 12 godina

Jos jedan dokaz da je Srbija zemlja otimacine, pljacke, lopovluka. U Srbiji se ne isplati nista praviti, graditi, ulagati jer jednog dana mogu kriminalci (politiraci) da ti zakucaju na vrata i kazu da je to sve sto si radio sada njihovo.

Aleksandar

pre 12 godina

Pre nekoliko godina lokal preko puta je prodat za 16 miliona evra(Firma "Radiks" koja je vlasnik lanca parfimerija "Jasmin" kupila je juče za nepunih 16 miliona evra lokal "Jugoeksporta" u Knez-Mihailovoj ulici u Beogradu. Poslovni prostor na čuvenoj beogradskoj "štrafti", pored bioskopa "Jadran", prodat je na aukciji u Agenciji za privatizaciju iz stečaja, a cena mu je s početnih 271,3 miliona dinara uvećana na 1,27 milijardi dinara.
cela vest na http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/t49244.lt.html)i to je bila astronomska cena u to vreme za čini mi se 400m2.
Ne znamo za koju sumu ide Ruski car i da li je budući vlasnik uslovljen očuvanjem bilo čega osim spoljnih i unutrašnjih zidova, ali znamo da ono po čemu je Beograd bio prepoznatljiv i što bi trebalo i da u budućnosti bude deo ponude i imidža Beograda, polako nestaje.
Kad prođu kampanje, uvek se nastavi po starom.
Za menzu je mogla da se nađe i neka druga lokacija.

CG

pre 12 godina

Naravno i "Ruski Car" se mora preimenovati zarad EU integracija,najbolje da srusimo sve crkve u Srbiji posto su i one izraz "palanackog mentaliteta,jelte" koji nije spojiv sa Eu vrijednostima...


Cuj zamjenili boemski tradicionalni restoran star 122 godina a na njegovom mijestu otvorili fast food restoran...

Seljoberizacija Beograda,zapoceta upadom komunista u BG nakon 45 godine se nastavlja,jos samo fali da budemo pustali krave da pasu po Knez Mihajlovoj,bruka i sramota...

mhm

pre 12 godina

Kad ne cenimo ono sto imamo i ne cuvamo i treba da propadnemo!!
Bagra ce nam pojesti identitet Bgda!
Treba sprovesti peticiju sto pre!

@Pantagruel

pre 12 godina

"Зато они имају град са хиљаду споменика, а ми утриповану двомилионску паланку којој је најбољи артикал туристичке понуде за странце "интензиван ноћни живот" или (ако желимо да будемо искрени према себи и говоримо без увијања) јефтина и на великом броју сплавова лако доступна тела наших кћери, сестара, школских другарица итд... Жалосно и за сваку осуду"

СВАКА ЧАСТ!

Ljiljana Tubic

pre 12 godina

Beograd kojeg više nema!
Polako ali sigurno rubrika "Beograd kojeg više nema" se dopunjava.
Kao BEOGRAĐANKI jako mi je žao što je nestalo nešto što je deo nasleđa grada i ugostiteljska atrakcija. I kao što neko ovde reče, ono što Mađarima nikada neće pasti na pamet da ugase čuveni "Žerbo" u Budimpešti, ili Hrvatima "Gradsku kavanu" u Zagrebu, nama je nažalost palo. Oko "Orača", obične kafančine, podigla se prašina, a sada svi ćute.
Adio "Ruski care", pričaćemo svojoj deci o Beogradu kojeg više nema!

bojan

pre 12 godina

Mi smo bili 3 puta i mislim da vise necemo ici. Jeli smo uglavnom neke deserte ili kolace. Kvalitet definitivno nije na nivou lokacije koju imaju. Ceka se i dugo na narudzbinu. Medjutim eto cesto ima slobodnih mesta.

Pantagruel

pre 12 godina

Осим случаја "Руског цара", требало би навести судбину још једне кафане као илустрацију нашег српског односа према сопственој прошлости, због ког углавном и немамо традицију (иако бисмо реално имали на основу чега да је градимо), него свака генерација мора изнова да је измишља, пошто је претходна непромишљено порушила све оно што је било створено пре ње:
Одрастао сам на Дорћолу (испод Прве гимназије) и осим Скадарлије, родитељи, један или други деда су ме често водили у ресторан "Марш на Дрину" који се налазио на углу улица Цара Душана и доњег дела Змај Јовине (данас улице Кнегиње Љубице). Тај ресторан је био живи уџбеник националне историје новог века, јер су се на зидовима налазиле урамљене десетине великих црно-белих фотографија из Првог светског рата (од Цера и Колубаре, преко повлачења преко Албаније, Крфа, Вида и Солунског фронта). Били су ту и портрети српских генерала и војвода: Радомира Путника, Степе Степановића, Живојина Мишића, Петра Бојовића, Миливоја Анђелковића Кајафе, краља Петра Првог... Отац ме је учио да их распознајем, због чега је који од њих важан и при сваком следећем доласку пропитивао, да утврди шта сам запамтио од прошлог пута. Осим ћевапа на ужичком кајмаку и тих слика, мене су највише фасцинирали шлемови, униформе бројни комади оружја из првог светског рата (пушке, бајонети, ножеви, чутуре, па и комплетан митраљез на оном троножном постољу) који су висили по зидовима, огромни лустери (полилеји) направљени од чаура испаљених топовских граната. Вероватно су детињство у том окружењу (осамдесетих година 20 века) и свест да сам одрастао баш у улицама у којима су се водиле борбе за одбрану Београда 1915. године (које сам покушавао да реконструишем у својим дечијим мислима) утицали да касније упишем и завршим студије историје. Али та кафана је после Петог октобра 2000. године, у највећој тишини затворена (нико није о њеној судбини написао ни једну реч), јер је као друштвено власништво продата заједно са више других објеката пропалог угоститељског предузећа. На њеном месту отворена је кладионица и коцкарница из ланца "Меридијан". Тек пре годину дана, први пут сам приметио да је у једном њеном делу отворен ресторан националне кухуње који се исто зове "Марш на Дрину", знатно мање површине од првобитног. Обрадовао сам се и ушао да видим како изгледа. Ничега од старих експоната ту више није било. Само неколико слика новијег датума, насликаних на тему Првог светског рата (од прилике темпером по зиду). Питао сам конобара да ли зна где су завршили сви они утентични експонати којих се сећам из времена свог детињства (средине осамдесетих, када ми је било десет година). Погледао ме је збуњено и помало љуто, као да са мном нешто није у реду. Није знао или хтео да ми било шта каже и судбини свих тих прдмета. Чисто сумњам да су предати неком музеју.

ZIS

pre 12 godina

Koliko dusebriznika koji uporedjuju Ruski Car i poznate Evropske lokale. Razlika je samo sto svi oni imaju tradiciju, proizvod i uslugu za razliku od naseg "kultnog" Ruskog Cara. Iskreno nisam bas siguran da je vecina onih koji zale za njim ikada sedelo u njemu i probalo "Rusku subaru" ili neki drugi originalni kolac tog restorana. Da je naziv "SRPSKI CAR" ili bar "SRPSKI KNEZ" pa da se ne menja ime i koncept ovako...

gurman

pre 12 godina

Ode nas ,,Central cafe" u istoriju. Sramota sto je to dozvoljeno! Polako gubimo i poslednje tragove identiteta. Ostala nam je jos Moskva dok i nju ne pretvore u neki Mc. U Vapianu hrana je odlicna, ali stvarno su mogli da postede Ruski car i da otvore restoran na drugom mestu. Samo ne znam gde ce da vode turiste kad pozele da posete neki nas kultni restoran

Vlado_ZG

pre 12 godina

Znam da vi Srbi volite fino jesti, baš kao i mi Hrvati ...i šta jest, jest imate fantastičnu kuhinju! Kod nas je taj VaPiano propao nakon par mjeseci, jer svojim pizzama i tjesteninama nije mogao konkurirati okolnim restoranima koji nude našu balkansku kuhinju ili pizze na balkanski način. S druge strane tko zna .... možda kod vas budu bolji kuhari u restoranu, pa opstane dulje.

pixius

pre 12 godina

za ovoga sto je promolio nos do budimpeste
Odlicno i jeftino ne ide zajedno - ide zadovoljavajuce i jeftino a na suprotnoj strani odlicno i klempa. Vapiano je najobicnija menza i bio je menza i ostace menza. A u Ruski car sam isao cesto i to je jedino mesto u gradu gde mozes da sednes i da se osecas ko covek. Lepo osvetljen lokal, moze da se razgovara, nema dima oko tebe i nema seljanije i ostale boranije.

MRV

pre 12 godina

Ако ја добро схватам ствари, "Руски цар" је 2012. прошао као руски цар 1917. Можда би му боље било да је задржао конспиративно име "Загреб".

marko

pre 12 godina

Clanku fali i podatak o tome ko je porodica Bulic cime se Jusuf bavio i kako je poginuo i cime mu se bavi sin. Samo cinjenice, nikakve spekulacije.

Ovako slika nije potpuna.

Medrano

pre 12 godina

ruski car je drzao Aca Bulic precednik zajednice reketasa.
bolje da u centru grada postoji moderan restoran nego mafijaska kafana.. zdravo 90te!
(srpski car, 14. maj 2012 10:37)

Ne, bolje je da se donese zakon o restituciji kao u svim normalnim zemljama i da se vrati coveku ono sto mu je oduzeto, zbog ovakvih stvari i odlazu denacionalizaciju objekata, nazalost ljudi su neupuceni pa podrzavaju promenu imena ili ne, a problem je ustvari mnogo veci i ruzniji, ali zivo me zanima sta ce da rade kad im njihova Evropa kaze da bez donosenja tog zakona nema dalje. Inace Vapijano ili Ruski car - Ruski car.

konj

pre 12 godina

Nekada do skoro se govorilo "Naćićemo se kod Ruskog cara"

A sad se kaze nacicemo se kod sata. A kad za 50 godina taj 'sat' sruse i naprave nesto drugo, onda ce tadasnji ljudi reci 'eto sta rade, a nekad se govorilo 'naci cemo se kod sata''. Sad ce se govoriti 'naci cemo se kod Vapiana'. A kome smeta nek se nadje ispred 'Mazestika' ili ispred 'Beoizloga' ili kod konja (koji nije spomenik konju, ali je eto konj ostao upamcen).

real

pre 12 godina

U Vapiano u Uscu sam prestao da idem zato sto su case izgledale svaki put kao popljuvane. Od menadzera sam dobio objasnjenje da je to zbog tvrdoce vode u Beogradu

Macan

pre 12 godina

Vraća se Zagreb na mala vrata (i onda je bila menza) samo će sad imati europskije ime. A vlasnici je da restituišu nekom drugom prilikom.

Cane

pre 12 godina

@Gradjanin - Ju, ju, ju, blago nama sa Vama koji ste toliko "putovali"! Otisli ste cak u Budimpestu i jos vredjate ljude! CCC! Sta jos necu da procitam?!?

BANE--AMER

pre 12 godina

RUSKI CAR postaje VAPIJANO -Prvo treba vratiti OJEKAT starim vlasnicima.Drugo ti vlasnici mogu da iznajme ili prodaju kome hoce ali grad BEOGRAD bi trebao da zastiti ime RUSKI CAR.Sadasnji vlasnik ACA BULIC nije ni mogao da bude vlasnik kad Zgrada nije njegova.Stalno se u SRBIJI odlaze DENACIONALIZACIJA Objekata i druge imovine ZNACI da neko ima koristi od toga.Slazem se u potpunosti da se mesto ZASTITI jer svaki grad i DRZAVA imaju Gradsku Kafanu u srgom centru staru preko 100 God.SRBIJU jedino EVROPA moze uterati u kolosek,ali samo po EVROPSKIM ZAKONIMA i da svako odgovara za svoj POSAO.Dosta je bilo da MAFIJA koristi javasluk u SRBIJI i da pravi PROFIT a posten covek BIZNISMEN ne moze da ulzi svoj novac u svoju SRBIJU.Pozdrav svim Postenim!

Kelic

pre 12 godina

Da su kojim slucajem ti naslednici americkog drzavljanstva (kao sto su Miticevi - pa je zaustavljena prodaja Miticeve rupe) onda bi sve bilo obustavljeno ! Ispada da naturalizovani Amerikanci imaju veca prava u drzavi Srbiji od rodjenih Srba!

Boris

pre 12 godina

@Mile

U pravu si. A da li je taj restoran ikada bio restoran brze hrane(Zagreb),kockarnica u vlanistvu kriminalaca?

Ruskin car o kome se pise, prestao je da postoji pre 70 godina...niko od komentora nije sedeo u toj kafani.

Realista_NL

pre 12 godina

Mene zanima koliko je Bulic platio zakup. Jos jedna crna privatizacija, nek narod zna kako opravdati 1,2mln profit pojedincima. Pod hitno vratitu starim vlasnicima. Ovo je sranota za Beograd

Veselin

pre 12 godina

Re:"e blago nama kad kafanu proglasavaju za kulturni spomenik.
toliko o kulturi beograda. :(
Ocigledno nemate pojma sta sve obuhvata pojam kulture. To su i ovakvi objekti zbog svoje starine i autenticnosti. Npr. u Kopenhagenu se ljubomorno cuva svojevrsni podrum-pab iz 1723. godine, koji je posecivao Andersen.
Ovo sa "Ruskim carem" je nedopustivo!

Nikola

pre 12 godina

Sva sreća pa se otvara Vapiano, a ne prodavnica kineske robe. Tad bi bilo tužno.
U ostalom svako ima pravo da radi sa svojim lokalom šta hoće.
A znate šta je tužno? Tužno je to što su ovakvo mesto uspeli da unište. Cene visoke, usluga jako loša, kao u prigradskim kafićima.
Ako im je saher torta od 500+ dinara sa otiscima prstiju na čokoladnoj glazuri, onda bolje i da ne rade. To je još veća sramota.

mali građanin

pre 12 godina

Bio sam u Budimpesti, odlicne i jeftine paste i salate. Vidi se da vecina ljudi nije pomolila nos iz svog sela! Tuga od metaliteta.
(Gradjanin, 14. maj 2012 12:17)

Izvinte, Građanine, što mi ostali nismo toliko nobles da odemo ČAK do Budimpešte da bismo jeli jeftinog testa i salata.

Btw, tvoj komentar? Textbook malograđanština.

Voyager

pre 12 godina

Predlazem pragmatican kompromis:

1. Vapiano postaje/ostaje vlasnik pod uslovom:
2. Ruski car ne moze da promeni ime - neka negde sitno pise Vapiano
3. porodici vratiti odmah prvi sprat i pod hitno isplatiti veliku odstetu za donji prostor
4. u sve ovo mora da se umesa UBOPOK i tuzilastvo za organizovani kriminal da se utvrdi uslove kako je objekat presao u ruke ranijeg "vlasnika" tog Jusufa ili kako se vec zove, da li je bila u to umesana gradska politicka vrhuska itd...
5. isplatu porodicu izvrsiti iz konfiskovane imovine kriminilaca koje pohvata UBOPOK.

obi van

pre 12 godina

pitam se sta ce to Beograd moci ponuditi turistima ako se taj trend nastavi. Niko nece potegnuti iz Ziriha da jede u Vapianu i pije kafu u Starbaksu. Mozda zbog arhitekture?

Samo pljacka

pre 12 godina

"Starim vlasnicima ona neće moći da bude vraćena u naturi nego će njih država da obešteti."

Dakle, gospodoporeski obveznici, sta ste radili za Djurdjevdan ?

Zeleni venac

pre 12 godina

A meni nedostaje ćirilični natpis "Avziu Fikri" na Zelenom vencu, kod stajališta 75. Bila je odlična poslastičarnica, sada je tu neki izlog od kog mi se povraća. Od šampita mi je išla voda na usta. Zaključak? Ma, biće da je u meni problem... ja sam kriva što mi se ne sviđa ustajala zatupljenost izloga koji se trude da udovolje Potrošačima.

Kad smo to postali Potrošači, a prestali da budemo drugarice i drugovi, odnosno gospođe i - gospoda?

legenda

pre 12 godina

Vapiano uopste nije italijanski vec nemacki restoran, koji se prodaje kao italijanski. Nema to veze sa Italijom. Ali neuki narod(u svim zemljama) se lozi. A tek ona glupost sa karticama.. Jaoj. Mogli su negde drugde da zakupe prostor u centru, ima dovoljno praznih mesta..

Zeleni venac

pre 12 godina

A meni nedostaje ćirilični natpis "Avziu Fikri" na Zelenom vencu, kod stajališta 75. Bila je odlična poslastičarnica, sada je tu neki izlog od kog mi se povraća. Od šampita mi je išla voda na usta. Zaključak? Ma, biće da je u meni problem... ja sam kriva što mi se ne sviđa ustajala zatupljenost izloga koji se trude da udovolje Potrošačima.

Kad smo to postali Potrošači, a prestali da budemo drugarice i drugovi, odnosno gospođe i - gospoda?

Dušan

pre 12 godina

@nasi dani
Čuj "nebitna vest"?! Možda ukoliko ti živiš u diznilendu a ja u Srbiji!? Pa ima li očiglednijeg primera ortačenja naše vlasti sa kriminalnim strukturama ovog društva?

baki

pre 12 godina

@Pantagruel
Svaka Vam čast na komentaru! Skoro nisam pročitao nešto tako realno ubistveno na ovakve i slične teme. Uboli ste suštinu i hvala Vam, možda više ljudi shvati konačno to šta ste napisali. Tuga i mrak oko nas!
Pozdrav

QUEEN OF THE SCENE

pre 12 godina

@ Gradjanin, Hvala sto si nam svima "otvorio" oci dalje od Budimpeste gde se hvalis da si jeo Vapiano.
Ali taj koji misli da Vapiano ima "I" od Italije sigurno je putovao svetom a nista nije video. To ti je poput Amera iz mali provincija koji misle da je "Olive Garden" Italianski restoran.
**********

Antifan

pre 12 godina

Koliko ja znam,Vapiano ne preuizima vlasnistvo.Ruski car je u vlasnistvu Ace Bulica(kontroverznog nekog biznismena).Vapiano uzima u zakup ovaj prostor pri cemu ce placati ne mesecnu kiriju, vec procenat od mesecnog prihoda doticnom gospodinu.E,odtkud ovaj spomenik kulture u rukama doticnog kontroverznog biznismena-to te pitanje...

misa

pre 12 godina

Ovde se ne postavja pitanje Vapijana ili ti nekog drugog .Ovde se postavlja pitanje lopovluka politike i kriminala .Tuzno je sta smo doziveli da sve ovo gledamo .Zaista tuzno i porazavajuce.

nije bitno

pre 12 godina

@(sasa jokic, 14. maj 2012 21:59)

e moj dečko, izvini što ne znam kako izgleda spomenuti lanac restorana, jer kad sam van zemlje jedem u autentičnim lokalnim restoranima, a tako se ponašam i kod svoje kuće. Dodatna otežavajuća okolnost je što se spomenuti restoran nalazi u TC Ušće, mestu koje ne posećujem, jer mi se želudac čudnovato buni kada mu se samo približim.

Ovde nije u pitanju sve ono što si ti lepo, marketinški napisao, misleći da mi ostali imamo pileće mozgove. Ovde je u pitanju da neko može da prodaje imovinu koja je nekome, ne tako davno, oduzeta, a koju potražuje. Gle čuda, upravo ta Tadićeva vlast, dozvoljava da se tako radi.
Razmisli malo svojom pametnom glavicom i saberi dva i dva. Ako želiš da sprovedeš restituciju (a ja nisam neki stručnjak) razmotri svaki detalj, svakog posebnog zahteva. Ako je originalni vlasnik ovde već pokrenuo biznis tipa kafane i ako postojeći vlasnik nije dodao neku enormnu vrednost, onda je sasvim ljudski da se originalnom vlasniku vrati imovina, a da se postojećem vlasniku izvrši naknada u naturi. Međutim kao i u svemu drugom u Srbiji, ovde postojeći, prepošteni i pre svega cenjeni, vlasnik može dalje da preprodaje imovinu za koju je podnet zahtev za restituciju.
Meni tu nisu čista posla, verujem da bi se ti isto osećao da si u koži originalnog vlasnika.

Ljuba

pre 12 godina

Ispitati imovinu svakog činovnika u agenciji za privatizaciju od 2001. god do danas. Koliko službenika se dugo zadržalo u agenciji, dodju, odrade, i odu. Sve će to narod platiti, ali je najvažnije što ljudima srce plače kada prodju pored svoje imovine.

Vladan Grujić

pre 11 godina

Nekadašnji "Bog" IBM-a Tomas Votson je jednom rekao "Uzmite nam sve, sem imena firme i naših glava. Za 10 godina ćemo opet biti ovako moćni". Nisam stručnjak za marketing, ali priča o nestanku imena "Ruski car" je suluda. To ime je kod nas decenijama bilo sinonim za prijatna druženja svih vrsta u možda najlepšem delu Beograda. Verujem da će 99% ljudi i dalje govoriti "Nađimo se kod Ruskog cara". Šta je sledeće? Očekujem da će nam neki marketinški "guru" preporučiti da promenimo ime sopstvene zemlje.

doorman

pre 11 godina

Odmah da kazem: bio sam u Vapianu u TC gUsce, jeo, pio, nosao sam unaokolo hranu kao u Meku, i tja, za te pare sam mogao mnogo bolje da prodjem. Bio i necu vise. Beograd bar ima, 'fala Bogu i Svetom Jovanu, nekoliko dovoljno dobrih italijanskih restorana gde se moze pojesti ukusna i kvalitetna hrana za iste (a nekada i manje) pare u daleko prijatnijem okruzenju nego sto je to u Vapianu.
Neko je pomenuo musave case, sto je i meni zasmetalo, samo ja nisam imao zivaca da pricam sa "managerom', a izgleda i da je bolje tako, jer ocigledno sudove peru u masini bez dodatka sredstva za sjaj, sto je znak da se stedi kad god i gde god se stigne. Ne zalim ni da znam na cemu jos i kako stede.
Toliko o hipsterskoj fransizi "zdrave" italijanske hrane. Ja mogu i bez Vapiana, narocito u centru grada, a ko ne moze i smatra ovaj lanac vrhuncem gastronomije, iskreno ga zalim.
Sta je i kakav je bio "Ruski car" to je jedna prica, ali je stvar u tome sta je mogao i sta je trebao da bude, a to sigurno nije Vapiano. Ali, sic transit gloria mundi, pa ce tako Beograd da dobije kao ultimativni gastronomski objekt nemacku fransizu italijanskog restorana. Kud ne otvoriste neki nemacki restoran, sa kolenicma, kiselim kupusom i brdima kobasica, uz hektolite bavarskog piva i rajnski rizling, pa i zekt, ako treba, a posle cemo da jasemo stolice, pevamo i razbijamo case u kaminu....