Stambeni krediti ipak interesantni

Beograd -- Subvencionisanje stambenih kredita je povoljnije u odnosu na prošlu godinu, zbog čega je i interesovanje građana izrazito visoko.

Izvor: Danas
Podeli

Osim kamate koja je snižena i sada iznosi maksimalno 4,5 odsto plus euribor, za razliku od 4,9 odsto u 2011, krucijalna promena je smanjeno obavezno učešće od samo pet odsto.

Prema rečima bankara, visoko učešće tradicionalno je jedan od glavnih faktora koji odvraćaju građane od uzimanja kredita, pošto je čak i 10 procenata, koliko je bilo predviđeno prošlogodišnjim programom, za mnoge previše.

Za razliku od ranijeg programa, kada je dozvoljena marža banaka bila do 4,9 odsto, nova marža od 4,5 znači da će za kredit od 50.000 evra, građanima rata biti niža za petnaestak evra. Prema uslovima pod kojima se ove godine odobravaju krediti uz podršku države, klijent koji uzme zajam od 50.000 evra, ukupno će na kraju vratiti 81.022 evra. Banka kreditira 37.500 evra, subvencija države je 10.000 evra, a budući vlasnik stana sam mora da obezbedi 2.500 evra učešća. Za ovakav kredit na 30 godina, mesečna rata u prvih 25 godina iznosi 236,74 evra, a u poslednjih pet godina 166,67 evra.

Za stan vredan 50.000 evra, učešće sada iznosi samo 2.500 evra, što najveći broj onih koji su uopšte dovoljno kreditno sposobni za ovakav zajam, mogu da sakupe.

Zbog toga su danas subvencionisani krediti neuporedivo najpovoljnija opcija za sve koji planiraju kupovinu stana, a mogu da se kvalifikuju za pomoć države.

Goran Milićević, izvršni direktor za marketing Komercijalne banke, kaže da je interesovanje građana za subvencionisanim kreditima u njegovoj banci „izuzetno veliko“ i da je čak prevazišlo prošlogodišnju tražnju.

S druge strane, kako kaže, zainteresovanost stanovništva za čisto dinarske stambene kredite, koje ova banka uz još nekolicinu konkurenata takođe nudi, „zanemarljiva“, što je posledica visokih kamatnih stopa.

"Ko sme da se usudi da toliko rizikuje da uzme dinarski kredit kada su kamate visoke" , kaže Milićević, dodajući da bi inflacija trebalo da deo kamate pojede, ali da je to i dalje isuviše neizvesno za građane.

U Komercijalnoj banci, subvencionisani zajmovi odobravaju se sa nominalnom kamatnom stopom od 4,5 odsto plus šestomesečni euribor. Kredite je moguće dobiti za kupovinu novih stanova, ali i za izgradnju sopstvene kuće, pod uslovom da klijent poseduje pravosnažnu građevinsku dozvolu.

Gotovo identična situacija je u banci Inteza. I tamo kažu da je interesovanje ove godine „dobro i čak veće nego prethodne“. S obzirom na znatno povoljnije uslove kreditiranja u odnosu na program subvencija iz 2011, to ne treba da čudi, čak i sa ovakvom ekonomskom situacijom i rastućom nezaposlenošću.

strana 1 od 324 idi na stranu