“I tajkuni i sindikati bez šanse“

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić kaže da je najava uključivanja jakih privrednika u politiku jalova priča.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

19:00

Default images

On navodi da bi, s obzirom na "ugled" tajkuna kod građana, na izborima bili poraženi.

Vezivanje pojedinih stranaka za sindikate Nikolić takođe vidi kao potez unapred osuđen na propast jer, kako kaže, sindikati su kod nas neorganizovani, nesposobni i nisu smeli.

Nikolić kaže da je potpuno neobjašnjivo zašto kod nas sindikati ne okupljaju nezaposlene ili radnike kod privatnih poslodavaca, jer su oni glavna pokretačka snaga bilo kakvih promena.

"Za razliku od toga naši se sindikati bave samo zaposlenima i to u velikim i uglavnom propalim društvenim firmama, razjedinjeni su, ne mogu se ni oko čega dogovoriti i delovati zajedno, a akcije su im uglavnom bez većeg efekta", kazao je Nikolić.

Nekim političarima, međutim, i tih nekoliko hiljada glasova nejakih sindikata nije naodmet, pa im zato svašta obećavaju, kaže Nikolić i pominje 100 milijardi evra koje će navodno država uz pomoć stranih investitora uložiti u privredu ako na izborima pobedi SNS.

"Ukupan rezervni fond za spasavanje evra iznosi 450 milijardi evra, tih 100 milijardi je neverovatna suma i za Evropu, pa je smešno pominjati je u našim relacijama", kazao je Nikolić.

Još jednu asocijaciju privrednika, koja je formirana juče, a najavljuje i eventualni politički angažman, Nikolić tumači kao želju da se "veliki igrači" povežu u još jednu interesnu grupu.

"Novac se uvek lakše pretoči u političku moć, nego što se politička moć može pretvoriti u ekonomski uticaj. Toga su sigurno svesni i članovi novog poslovnog kluba. Oni će i dalje imati uticaja na politiku, pre svega kroz finansiranje stranaka, ali na nekim budućim izborima, a s obzirom na rejting koji tajkuni imaju kod građana, sigurno bi bili poraženi", smatra Nikolić.

On zato ne veruje u njihovo političko angažovanje, bar ne direktno kroz formiranje stranke i delovanje na političkoj sceni, pre svega zato što, kako kaže, politička elita bi odmah reagovala i to negativno, što bi moglo uticati na poslovanje tajkuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: