Od besplatnih akcija još 45 evra

Beograd -- Oko pet miliona građana Srbije početkom 2011. godine dobiće besplatne akcije, ukupne nominalne vrednosti od 4,450 dinara.

Izvor: 24sata
Podeli

Građanima bi trebalo da bude podeljena po jedna akcija Aerodroma „Nikola Tesla” i po sedam akcija iz Akcionarskog fonda.

Stručnjaci naglašavaju da građani ne bi trebalo da budu preterani optimisti, jer je realnije da za te hartije od vrednosti dobiju manje novca na berzi.

Očekivanja su da bi akcija Aerodroma „Nikola Tesla” mogla da dostigne nominalnu vrednost od 600 dinara, ali i da bi sedam akcija Akcionarskog fonda na Beogradskoj berzi moglo da dostigne ukupno oko 3.850 dinara.

„Aerodrom „Nikola Tesla” je zbog monopolske situacije u prilici da i ove godine ostvari dobit od oko 15 miliona evra, što može dobro da se odrazi na vrednost akcije Aerodroma. Treba znati da je to malo preduzeće, pa će cena akcije koja se formira na berzi biti tačno oko tih 600 dinara“, procena je Nenada Gujaničića, brokera „Sinteza grupe”.

„Što se tiče akcija iz Akcionarskog fonda, u njemu se nalaze akcije koje država nije mogla pojedinačno da proda, pa ne znam kako onda očekivati da se prodaju u paketu. Ali nije isključeno da država promeni sadržaj paketa, pa da i njegova atraktivnost na berzi skoči, dodaje on.

S druge strane, Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju, smatra da će tržišna vrednost akcija koje će dobiti građani biti znatno veća od nominalne.

„Kada je reč o podeli akcija Telekoma Srbija, realno je očekivati njihovu podelu nakon okončanja prodaje te telekomunikacione kompanije i završetka finansijske transakcije, a to je između prvog i drugog kvartala naredne godine", rekao je Cvetković.

Ostaje, naravno, da se vidi kakve će obaveze preuzeti novi većinski vlasnik Telekoma. Da li će se, kako kaže Cvetković, obavezati, kao što je to bio slučaj s NIS, da u nekom roku ima obavezu da otkupi te akcije.

Srbija

strana 1 od 406 idi na stranu