Vlada koči gradnju niške arene

Čelnici Niša godinu dana najavljivali su izgradnju multifunkcionalne hale potrebne za predstojeće sportske igre, ali je Vlada odlučila da gradnje ne bude.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

12:20

Default images

Već godinu dana lokalni zvaničnici, iz svih stranaka vladajuće koalicije (DS, G17 i SPS), najavljuju izgradnju multifunkcionalne dvorane „Car Konstantin“.

Ona je prema najavama trebalo da bude završena do 1. januara 2012. godine, kako bi se tu održao deo Evropskog prvenstva u rukometu, čiji će domaćin biti Srbija.

Dvoranu „Car Konstantin“ rado su pominjali i kao adut za narednu, 2013, kada će svet obeležiti 1.700 godina Milanskog edikta, a Niš kao rodni grad „oca hrišćanstva“ imati jednu od centralnih uloga.

Gradsko veće i Skupština grada čitavu stvar „overili“ su nedavno i zvaničnim odlukama o izgradnji niške arene, koja će „koštati 12 miliona evra, od kojih će polovinu izdvojiti država, a polovinu grad“. Odluka najviših gradskih organa usledila je nakon odluke Vlade Srbije o izgradnji sportskih dvorana u 11 gradova, u koje je svrstan i Niš. A onda, ovih dana - preokret.

"Republička vlada donela je odluku da se u Nišu ne gradi nova hala, jer on već ima sportsku halu („Čair“, p.a.) čiji se kapaciteti ne koriste maksimalno, a 12 miliona evra namenjenih za novu halu mogu biti usmereni u druge svrhe. Sportska hala „Čair“ se već renovira iz kredita koji je uzeo grad i biće potpuno uslovna za velika sportska dešavanja, pa i ona međunarodnog karaktera. Naravno, odluka republičke vlade nije nepromenljiva, a Demokratska stranka podržava projekat izgradnje nove hale", rekao je Dušan Milisavljević, republički poslanik i funkcioner DS, dodajući da „objašnjenje Vlade za ovakvu odluku još nije stiglo u Niš„.
Ovakvo „obaveštenje“ Milisavljevića usledilo je nakon nedavne posete potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića, kada je svima postalo jasno da sa izgradnjom niške arene „nešto nije u redu“.

Dinkić je kazao da je niška arena potrebna Nišu i Srbiji, jer u centralnoj Srbiji nema velike i moderne sportske hale, ali da ona sada „visi u vazduhu“, izgubljeno je dragoceno vreme za početak gradnje, tako da je Niš „u opasnosti da izgubi EP u rukometu“.

"Kako sam informisan, u DS nema saglasnosti da li treba graditi novu halu. Neko iz Niša je izgleda preneo vrhu stranke da ta hala Nišu nije ni potrebna, pa je vrh DS sada protiv toga. A gradonačelnik Niša je izgleda za njenu gradnju. Pa, zar je zaista neophodno da o tome šta je Nišu potrebno razgovaramo predsednik Tadić i ja? Niš sam treba da odlučuje šta mu je potrebno, a ne da to radi Beograd ili centrala bilo koje stranke. I treba neko iz Niša da „skoči“ i kaže „hoćemo halu“, „podučio“ je lokalnu vlast ministar Dinkić.
Uprkos nastojanjima, nismo uspeli da dobijemo odgovor niškog gradonačelnika i funkcionera DS Miloša Simonovića.

Tim povodom oglasila se samo portparolka niških demokrata Dragana Stojanović, zaposlena u kabinetu gradonačelnika, koja je objasnila da priča o niškoj areni, zapravo - još nije završena.

Ona je precizirala da je grad Niš kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje konkurisao sa tri projekta - izgradnja nove hale, rekonstrukcija gradskog stadiona i izgradnja nove zgrade Narodnog muzeja.

Prema njenim rečima, Dulićevo ministarstvo za sada je odobrilo samo projekat renoviranja stadiona, ali to „ne znači da uskoro neće biti odobrena i druga dva projekta“. Ona je kazala da „nema nesloge“ u DS oko izgradnje nove hale u Nišu.

Problem nije u Vladi, problem je u gradu

Kako Danas nezvanično saznaje, „glavni problem“, doista, nije u Vladi, već u gradu.

Predsednik Tadić, Dulić i Vlada samo su „prihvatili“ stavove gradskog rukovodstva, pre svega demokrata, tvrde naši izvori. Između demokrata i DS u Nišu „nema dobre komunikacije, niti poverenja“.

Niške demokrate su „na organima stranke“ zauzele zvaničan stav da nisu protiv izgradnje hale, ali da smatraju da u gradu ima prioritetnijih pitanja, dok je njihovo nezvanično mišljenje: Nišu u ovom trenutku nije potrebna arena. Obrazloženje za to je da je gradski budžet u krizi, sa dubiozom od 1,2 milijarde dinara, a finansiranje hale moglo bi da postane prioritetna obaveza grada, a ne države.

Takođe, ovi izvori navode da demokrate sumnjaju da bi G17 plus, a posebno njen funkcioner i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović, gradnju hale „pretvorili u predizbornu kampanju G17 plus“. Oni takođe sumnjaju da bi izgradnja hale bila „potpuno legalna“, navodeći da je u Direkciji za izgradnju budžetska inspekcija već utvrdila niz kršenja zakona.

Bilo kako bilo, na ledini na Vizantijskom bulevaru za sada nema mašina, a ukoliko one ne izađu, već koliko ovih dana, niška arena neće nići na vreme za sportske i druge manifestacije. Biće prilično nevažno što su „rešeni svi imovinsko-pravni odnosi“, „nova hala uvrštena u urbanistički plan“ i „urađen projekat za halu“. Hala bi trebalo da ima 5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

15 h

Podeli: