Priština dala koncesiju na aerodrom

Priština -- Kosovska vlada i francusko-turski konzorcijum Limak-Aerodrom Lion potpisali su ugovor o koncesiji za prištinski međunarodni aerodrom na 20 godina.

Izvor: Beta
Podeli

Kosovski ministar za saobraćaj Fatmir Ljimaj je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da će konzorcijum platiti u proseku 39,42 odsto bruto prihoda u zamenu za prava koja se odnose na upravljanje aerodromom u narednih 20 godina.

Limak-Aerodrom Lion će "modernizovati i proširiti međunarodni aerodrom u Prištini kroz ulaganje od više od 100 miliona evra u infrastrukturu, pre svega u izgradnju novog terminala i novog kontrolnog tornja", rekao je Ljimaj.

Ugovor se odnosi i na izgradnju nove stajanke i sistema za reciklažu vode. Aerodrom u Prištini jedini je kosovski međunarodni aerodrom, kroz koji godišnje prođe oko 1,2 miliona putnika.

Zamenik direktora upravnog odbora Limak-Lion Sezai Basaksiz je rekao da projektom nameravaju da povećaju broj putnika na četiri miliona godišnje sa sadašnjih milion i po.

“Međunarodni Aerodrom Priština će biti luka koja će povezati Kosovo i Balkan s Evropom. Ovaj je projekt je vrlo važan za Republiku Kosovo, jer je i prva ozbiljna investicija. Takodđe je važan i za Tursku, jer će unaprediti odnose dve zemlje”, rekao je Basaksiz.

strana 1 od 294 idi na stranu