U junu bez inflacije, 5,2% u 2010.

Cene na malo robe i usluga u Srbiji u junu su u proseku ostale nepromenjene u odnosu na maj, a od početka godine povećane su za 5,2 odsto.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 30.06.2010.

19:14

Default images

Međugodišnja inflacija, merena indeksom cena na malo, u junu je bila 6,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Troškovi života u Srbiji u junu u odnosu na prethodni mesec u proseku su ostali na istom nivou. U odnosu na jun prošle godine povećani su za 3,7 odsto, a od početka godine za 3,9 odsto.

Razlika između indeksa cena na malo i indeksa troškova života je posledica različitog uticaja rasta cena pojedinih artikala na formiranje ovih indeksa, navedeno je u saopštenju.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su ispunjena njena očekivanja da će međugodišnji rast potrošackih cena u junu ove godine biti ispod četiri odsto, što je niže od donje granice dozvoljenog odstupanja inflacionog cilja centralne banke.

NBS cilja potrošačke cene, a ne cene na malo, jer je to uobičajena međunarodna praksa zbog toga što taj pokazatelj bolje odražava uticaj promena cena na potrošnju stanovništva.

Za 2010. godinu centralna banka je predvidela da rast potrošačkih cena bude šest odsto, sa odstupanjem plus ili minus dva odsto, dok bi u 2011. godini taj rast trebalo da bude 4,5 odsto, plus ili minus 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: